Tek.no

Guide

Slik henger du TV-en på veggen

Bjørn B Brøndbo
26 Des 2008 06:00

Med en liten 20-tommer på svingbart veggfeste kan du se "God morgen Norge" når du spiser frokost ved kjøkkenbordet, og følge med på kveldsnyhetene når du står ved komfyren. TV på veggen sparer golvplass. Det er smart på kjøkkenet, i soverommet og i stuer der du ønsker å henge skjermen trygt, og kanskje vil vri den for å unngå refleks fra vinduene.
Ikke som "Elg i solnedgang"
En flatskjerm skal ikke henge som et maleri ved siden av "Elg i solnedgang". Nei, øynene skal treffe omlag midt på skjermen. Det ideelle er når 1/3 av skjermen er ovenfor øynene, og 2/3 nedenfor.
Når du sitter i TV-stolen, er øynene vanligvis 95 cm over golvet.
Vinkle ned eller vri til siden?
Dersom skjermen må plasseres over øyenhøyde, bør den kunne tiltes og vinkles litt nedover. Dersom skjermen derimot plasseres til høyre eller venstre for godstolen, bør den kunne vris til siden. Det er spesielt viktig for LCD-skjermer som får misfarget bilde hvis du ikke sitter midt foran dem.


Hvis skjermen henger høyt, bør den vinkles litt nedover. (Alle fotos: Vogel's)
Blytunge, store skjermer
En dag blir flatskjermer kanskje så lette at de kan henges opp med borrelås, men foreløpig må du bruke veggfeste. Det krever forarbeid. Først må du finne ut om veggen er av tre, mur eller gips, og om den tåler vekten. En 26-32-tommers LCD-skjerm veier 10-15 kg, 40-tommer 20 kg, mens en 50-tommer er over 30 kg. Plasmaskjerm er 5-10 kg tyngre. Belastningen på veggfestet er større hvis skjermen skal svinges ut på en arm, enn hvis den skal henge flatt.


Still skjermen i den vinkelen som passer best.
Betong, gips eller tre?
Murvegger tåler alt. Det er bare å borre hull, sette inn plastplugger og skru til. Gipsvegger som er festet til på aluminiumslister er problematiske. Der må du først feste et anker til listen. Trevegger er det enkleste: Bank i veggen, finn stenderne (vanligvis 60 cm avstand), og skru til. Bruk heller store, enn små skruer. Husk vater! Regulerbare beslag er tunge, og bør monteres av to personer.
Vannrett eller loddrett innfesting?
Veggbeslag som likner en H, har vanligvis vannrett innfesting og må dermed festes til to stendere. - Vogel's-beslag med loddrett innfesting trenger bare én stender. Det forenkler monteringen, sier Johan Marius Setsaas. Han er nordisk produktsjef hos Auroragroup i Trondheim, som er nordisk distributør for den nederlandske produsenten Vogel's. De mest  De mer avanserte flatskjermstativene har bevegelig arm med en, to eller tre ledd som trekkes ut fra veggen, og som innstiller skjermen med fjernkontroll.


Stativ med loddrett innfesting festes til en eneste stender.
De smarte produktvelgerne
For å finne et passende veggbeslag, kan du bruke produktvelgeren Flatscreenfitter på Vogel's nettside www.vogels.com/pages/consumer/home.aspx. Den er også tilgjengelig på norsk hos www.auroragroup.no. Når du velger TV-merke, skjermstørrelse og modell, vises ulike veggfester som passer for din TV. Svenske Smart Media Solutions (SMS) på www.smartmediasolutions.se/sv/ har en liknende produktvelger. Produktvelgerne gjør det enkelt å finne et oppheng som passer for din skjerm.


Glider-stativet fra Vogel's fins både i manuell utgave og i elektrisk utgave med fjernkontroll. Listeprisen er henholdsvis 3.000 og 5.000 kroner.
Gode råd
•  Både flatskjerm- og beslagprodusentene følger VESA-standardene som angir hvordan skruehullene bak TV-skjermen er plassert. De fleste skjermer festes til beslagene med fire maskinskruer.
•  Noen Philips-, Panasonic- og Sony-skjermer har utstikkende kontakter eller konsoll på baksiden som forhindrer direkte tilkobling. De må påmonteres en adapter bak skjermen som deretter festes til beslaget. Produktvelgerne hos Vogel's og SMS foreteller automatisk hvilken adapter som passer.
•  Belastningen på veggfestet øker når TV-en trekkes ut fra veggen. - I praksis tåler våre beslag 150-200 prosents overvekt, men sikkerheten avhenger selvfølgelig av at beslagene er riktig festet til veggen, sier Setsaas hos Auroragroup.
•  Regulerbare beslag bør ha en mekanisme som hindrer skjermen i å treffe veggen og lage merker.
•  Beslagenes design bør matche TV-en: - Vi har mange sølvfargede beslag, og noen i sølv og svart. Snart kommer flere svarte modeller fra Vogel's, sier Johan Marius Setsaas.
•  Regulerbare beslag krever fleksible kabler. Sjekk om veggbeslaget har kabelfeste på baksiden som holder kablene samlet når skjermen trekkes ut fra veggen.
•  Svarte ledninger som henger ned fra skjermen er ikke lekkert. Ledningene kan skjules i en kabellist, eller ved å trekke dem gjennom hull i veggen bak TV-en og ut ved golvlisten.


Kablene kan skules i en kabellist. (Alle fotos: Vogel's)
Store prisforskjeller
TV-butikkene har godt utvalg av flatskjerm-stativer og -beslag, men du finner enda flere i nettbutikkene. Etter å ha funnet et stativ med produktvelgeren hos SMS eller Vogel's, kan du søke etter forhandler med www.Prisguide.no. Du vil oppdage at det er store prisforskjeller, og at det er lett å spare noen kroner selv om frakt kommer i tillegg.

Les også
Se video av Phillips sin super-TV
Les også
Ekstremt bred flatskjerm
Les også
Flatskjerm - en brannfelle
Les også
Panasonics hemmelige meny
Les også
Syltynne skjermer nærmer seg
Les også
Velge bakkenettboks eller -TV?
Les også
98 TV-innstillinger
annonse

Les også