Til hovedinnhold

Bytt prosessoren selv

På grunn av den raske utviklingen innen teknologi er det slik at datamaskiner fort blir gamle. Men i stedet for stadig å kjøpe nye PC-er er det fullt mulig å bytte ut eller oppgradere komponentene underveis. Fra før har vi for eksempel sett på hvordan du kan oppgradere minnet og bytte harddisk på en bærbar.
Men har du en stasjonær PC finnes det flere muligheter, og i mange tilfeller kan det være et sjakktrekk å oppgradere prosessoren til en nyere og raskere modell med flere kjerner. Alt går litt kjappere, og endelig får du sett de tunge HD-filmene helt uten hakking.
I denne guiden skal vi se på mulighetene for den døende Intel Core 2-plattformen, altså gjelder den i hovedsak for deg som har en ett til fire år gammel PC med Intel-prosessor. Men den grunnleggende fremgangsmåten gjelder også dersom du går med oppgraderingsplaner for andre prosessorer eller plattformer.

Kan lønne seg

Hvorvidt det er riktig å oppgradere prosessoren eller ikke er avhengig av flere faktorer. Det er et spørsmål om hva du sitter på av maskinvare fra før, hvor mye penger du har tenkt å oppgradere for, hva du forventer deg av forbedringer, bruksmønster og hvor lenge du regner med å ha datamaskinen i bruk.
Den som vil tjene mest på å bytte prosessor er naturligvis den som fra før har en billig og "dårlig" prosessor. Det gjelder også spesielt for de som har lagt mye penger i hovedkort og minne, ettersom dette er noe som må byttes dersom man går fra Core 2 til de nye Intel-plattformene (Core i3, i5 og i7).
Men husk at dersom du skal bruke for eksempel en tusenlapp på en prosessor, vil du få mer muskler ved å gå for en prosessor på den nye plattformen fremfor en Core 2. Så du må regne inn alle faktorer før du finner ut om en oppgradring er det mest fornuftige i ditt tilfelle.

Vit hva du har

Selv om du har et hovedkort med den og den sokkelen, er det ikke alltid noen automatikk i hvilke prosessorer som passer til det hovedkortet. Du må derfor finne ut er hva slags hovedkort og prosessor du allerede sitter på, noe du kan gjøre på flere måter. Sjekk manualen som fulgte med PC-en, eller bruk et program som Speccy. Navn og modellbetegnelse pleier forresten å stå på kortet, så du kan jo også åpne kabinettet for å se.


Les også: Kjenn din datamaskin
Hovedkortfabrikantene har en stadig oppdatert liste over hvlike prosessorer som støttes. Siden en del prosessormodeller nok har kommet i handelen ETTER at du kjøpte hovedkortet kan det også hende at du må oppdatere hovedkortets BIOS for at de nyere prosessorene skal virke. Litt mer om BIOS og oppdatering kan du lese om i vår begynnerguide til BIOS.

Når du vet hva du har og hvilke muligheter som finnes for å oppgradere til noe bedre, kommer det vansklige valget med å plukke ut en prosessor. Her er det i stor grad snakk om budsjett, ønsker og behov. Vi skal se nærmere på muligheter, faktiske ytelsesforskjeller og valgets kval i en kommende artikkel.
 

Enkelt å bytte selv

Å bytte ut prosessoren er ikke så vanskelig som det ser ut til. I hovedtrekk er det kun å løsne vifta/kjøleribba, ta ut den gamle prosessoren, sette i den nye og feste kjøleren igjen.
Litt avhengig av hva hvor kraftig prosessor du går for, kan det være at den nye genererer mer varme enn den gamle. Derfor kan det være smart å kjøpe en prosessor der kjøleren følger med (kalles boxed på fagspråket), ettersom denne skal være dimensjonert for å ta unna varmen. Disse kommer også ferdig med et belegg som sikrer god kontakt og varmeoverføring mellom prosessor og kjøler.
Det er smart å passe på at du ikke er elektrisk ladet når du holder på. Hvis du har PC-en tilkoblet en jordet kontakt (men slå av bryteren på strømforsyningen) holder det fint med å ta på metallet i kabinettet.
Åpne kabinettet og legg PC-en på et egnet underlag. Fjern ledninger og eventuelle andre forstyrrende elementer, men husk i så fall å merke deg hvor de skal sitte først.

Akkurat hvordan kjøleren er festet varierer gjerne litt, men for LGA 775 er originalkjøleren gjerne festet gjennom fire hull i hovedkortet. Festene løsner du ved å vri disse mot klokken (bruk en skrutrekker i sporet på toppen) og trekke rett opp. Lirk så forsiktig kjøleren løs - det er ikke uvanlig at den sitter litt fast.

Løsne festearmen ved siden av sokkelen. Den skal dyttes litt ned, trekkes klar av festet som holder den nede, og vippes opp. Merk for øvrig restene av termisk pasta på prosessoren.

Løft så opp metallplaten som holder prosessoren fast, og ta den forsiktig rett opp og ut.

Deretter er det bare å ta den nye nye prosessoren og legge den forsiktig på samme plass og samme vei. Ikke bruk makt, for den lagd med et par små spor på sidene som skal hindre den i å bli satt i feil. Fest prosessoren på samme måte som den gamle, altså legg ned metallplaten og senk festearmen.

Deretter gjenstår altså kun det å feste den nye kjøleren - instruksjoner for dette vil følge med i pakken. Er det en Intel originalkjøler er det bare finne hullene i hovedkortet og presse festene ned til du hører et lite knepp. Regn med å måtte bruke litt makt.

Husk forresten å koble på alle ledningene igjen før du prøver å starte opp igjen.

Hva nå?

Litt avhengig av hva du går fra og til kan det hende PC-en vil protestere ved første gangs oppstart, fordi BIOS merker at det har skjedd noe med prosessoren. Får du et spørsmål om dette er det bare å gå for standardinnstillingene hvis du ikke føler deg komfortabel i BIOS. Bruker du Windows vil du også måtte starte på nytt etter at nye prosessordrivere er installert.


Synes du alt dette virker for vanskelig, husk at det finnes flere måter å få en raskere PC på. Om du er ute etter et mer responsivt system vil du faktisk merke mer forskjell ved å bytte fra en harddisk til SSD eller hybriddisk, mens et nytt grafikkort vil hjelpe mer om du vil ha bedre ytelse i spill.

annonse