Tek.no

Guide Vi rydder opp i kabel-kaoset

På tide å rydde litt?

Her er 8 smarte tips og noen kjekke dingser som hjalp oss med å få orden i kablene våre.

Kristoffer Møllevik, Tek.no
14 Jan 2016 06:00

Kabelsalat, floke, ormebol, ledningsrot, strikketøy eller bare «ett salig kaos». Kjært barn har mange navn, men ukjære barn har nok minst like mange. Og ledningsrotet under skrivebordet, rundt PC-en, bak TV-en og ved nettverksruteren er nok i den siste kategorien.

Det er stygt, Det samler støv. Det gjør det vanskelig å koble til eller fra riktig kabel, og vi burde ha ordna opp i det for lenge siden. Høres det kjent ut? Og etter nok en fin julefeiring, sitter i alle fall vi igjen med et par ekstra dingser som trenger både tilkobling og strøm. Og selv om det er kjekke dingser som vi ble glade for, bidrar de jo ikke akkurat til å redusere rotet i ledningene.

Men nytt år og nye muligheter, så vi tenkte at å endelig rydde i kabelkaoset kunne være et godt nyttårsforsett. Og som sagt så gjort. Her er våre beste tips til deg som vil gjøre det samme.

1. Kjøp et skrivebord med ferdige løsninger, eller lag dem selv

Et skrivebord med hull for kabelgjennomgang gjør det enklere å holde orden..
Kristoffer Møllevik, Tek.no

Det hjelper veldig å ha et skrivebord med ferdige løsninger, som for eksempel en kabelhylle for grenutaket, hull i bordplata for å strekke kablene gjennom og lignende løsninger. Eller du kan fikse på det du har.

Hvis du har en sterk nok drill er det en smal sak å lage åpninger for datakabler med en hullsag, bare pass på så du ikke får sagflis i PC-en. Hvis du skal borre i selve bordplata, kan det være greit å sette inn et plastlokk for å pynte litt på det. Slike får du for eksempel kjøpt hos Clas Ohlson. Husk også å lage hull som er store nok til pluggen, ikke bare ledningen.

En slik kabelhylle kan gjerne være litt rotete, der nede er det bare hunden som ser rotet uansett, og oppunder skrivebordsplata samler den ikke mye støv heller.
Kristoffer Møllevik, Tek.no

Under PC-en er det enkleste å bare gjemme kablene opp under bordplata med en kabelhylle, og siden planen og håpet er at denne ikke skal synes, trenger det ikke være noe fancy, så lenge det ikke kommer i veien for beina dine. Vi har lest om folk som har brukt både takrenner, gamle blomsterkasser og badekarhyller; men hvis du ikke har noen slike for hånden, eller bare vil gjøre det enklest mulig, kan du jo for eksempel kjøpe en hos IKEA.

2. Kjøp kabler i riktig lengde

En skjøteledning eller to kan bli nødvendig.
Kristoffer Møllevik, Tek.no

Det er mye enklere å gjemme en kabel hvis det ikke er mer av den enn du trenger, men husk at du skal likevel ha nok til å legge den ned i kabelhullet, over kabelhylla og rundt til PC-en. Kjøp skjøtekabler om nødvendig. Er det en lengre ledning, for eksempel en nettverkskabel eller en lydkabel som skal strekkes til stereoanlegget, kan det være du skal legge den langs med listene på gulvet eller under taket, og da er det greit å ha målt så du vet om du for eksempel trenger 10 meter, eller om det er nok med 5.

Mål med målebånd for å finne ut hvor mye du trenger, men hvis det er vanskelig kan du teste ut strekket med hyssing og teip først, og så måle hyssingen.

Nettverkskabelen kan jo enkelt erstattes med trådløst Internett, i alle fall hvis du har en god trådløs ruter. Her får du en fin oversikt over de vi har testet »

3. Samle kabler som går samme vei

Borrelås gjør det enklere å fjerne eller legge til utstyr.
Kristoffer Møllevik, Tek.no

Det ser så mye ryddigere hvis du bunter sammen kablene som skal samme retning. For kabler som skal samles mer eller mindre permanent, for eksempel lyd- og strømledningen til en PC-høytaler, kan du fint bruke strips eller gaffatape. Kjapt og enkelt. Bare litt upraktisk hvis du skal bytte ut noen komponenter, feilsøke en kabel eller lignende. Så for større bunter har vi heller valgt å gå for kabelbånd med borrelås. Da blir det enkelt å bytte ut en kabel og koble utstyr fra eller til, uten at du trenger avbitertang og saks for å få «hull» på bunten.

Kabelbånd med borrelås får du kjøpt på flere dataforretninger, men de billigste har vi funnet hos Clas Ohslon. Da får du en pakke på 10 stykker for 40 kroner, og de er brede nok til at du fint kan klippe dem i to på langs.

For lange strekk er det lurt å gå for en kabellist langs listene på veggen. Slike får du kjøpt mange steder, blant annet på «alt-mulig» butikker som Biltema, Jula og Clas Ohlson.

Borrelåsen av den nederste typen er enklere å tre på en kabel som skal kveiles sammen, men vi fikk fint til å klippe den andre borrelåsen slik at også den fungerte slik.
Kristoffer Møllevik, Tek.no

4. Hold pluggene på plass

Det finnes mange «hacks» for å holde pluggene på plass; som for eksempel gamle klesklyper, papirklyper og LEGO figurer. Er du av den oppfinnsomme typen kan du sikkert komme på flere. Vi føler oss ikke så oppfinnsomme i dag, og velger å gå for den ferdige løsningen.

Disse må jo ikke sitte under skjermen, men kan også for eksempel monteres på kanten av skrivebordet.
Kristoffer Møllevik, Tek.no

Igjen falt valget på Clas Ohlson for oss, men Staples har også en versjon som ikke er så dum hvis du skal ha mange på ett sted. Clas Ohslons versjon selges i pakker med seks stykker, så du har litt flere monteringsmuligheter. Vi har brukt dem flere steder: Til å holde telefonladeren på plass under dataskjermen, til å holde ledningen til GPS-en i bilen, og til å holde Fitbit-en som undertegnede lader fra en USB-port på dataskjermen (da er det mindre sjanse for at jeg glemmer den der).

5. Gjem tilkoblingspunktet

Ute av øye, ute av sinn. Når lokket går på «forsvinner» ledningene inn i interiøret.
Kristoffer Møllevik, Tek.no

Nettverksmodem og strømforgrenere er typiske møtepunkter der kabler samles i et hus, omringet av et ormebol av overskuddsledning som samler støv til den store gullmedalje. For å gjemme disse unna kan du alltids gi dem plass i et skap eller en skuff, men du kan jo ikke sette ut et lite nattbord hvert sted du vil ha en forgrener.

For å løse dette problemet valgte vi å gå for et par-tre kabelbokser. Det er ganske enkelt en plastboks med lokk hvor du kan gjemme en strømforgrener og/eller en nettverksruter. Dette kan du selvsagt lage selv med en skoeske eller en gammel kakeboks, men du får også kjøpt ferdige hos for eksempel IKEA, AJ Produkter og Clas Ohlson. Vi valgte å gå for Clas Ohlsons versjon siden den har kabeluttakene på gjemt på baksiden av boksen.

Hvis du bruker en slik boks må du ikke stappe kablene så tett oppi at du får brudd på dem, eller samler store kveiler koblet til ting som bruker mye strøm; det kan nemlig være brannfarlig.

Slik ser boksen ut når den er pakket sammen.
Kristoffer Møllevik, Tek.no

6. Gi hodetelefonene et sted å bo

Når hodetelefonene har et eget sted å bo er det også mindre sjans for at de går i gulvet med et uhell.
Kristoffer Møllevik, Tek.no

Hvis du får hodetelefonene vekk fra skrivebordet, eller der de henger over PC-skjermen, ser det ryddigere ut med en gang. Vi synes det beste er å gi dem en egen knagg å henge på, da blir det samtidig enklere å holde styr på ledningen. Her kan du jo bruke hva du vil så lenge knaggen er bred nok til å holde hodetelefonene dine, men vi har valgt å gå for IKEAs sammenleggbare Bjarnum-knagg.

Ørepropper tar jo ikke så stor plass som hodetelefoner, men kan til gjengjeld være enda verre å holde styr på. Stapper du dem i jakkelomma etter bruk er du nærmest garantert kabelsalat neste gang du skal bruke dem, og surrer du dem rundt telefonen eller MP3-spilleren er det fort gjort å få brudd på pluggen, i tillegg til en fin surr på kabelen. Vår løsning: En liten øyeskrue/ringskrue ved inngangsdøren som vi trer pluggene innpå når de ikke er i bruk. Bøy til en liten åpning i «øyet» med en tang hvis det ikke er en der fra før, slik at du kan tre pluggene innpå istedet for gjennom.

En ringskrue/øyeskrue med bittelitt åpning er kjempefin å tre ørepluggene innpå, slik at de henger fint og beint til neste gang du trenger dem.
Kristoffer Møllevik, Tek.no

Hvis du vil lagre ørepluggene litt mer «fancy» kan du sjekke ut dette kule trikset »

7. Organiser kablene som ikke er i bruk

Tomme doruller og en pappeske blir et enkelt, billig og oversiktlig kabel-lager.
Kristoffer Møllevik, Tek.no

Du kan begynne med å sende de kablene du ikke trenger til resirkulering. Da undertegnede ryddet i kabel-boksen for en tid tilbake, fant jeg nærmere 15 stykker av typen mini-USB, og kvittet meg med 10 av dem. Nå ligger det én i kamerasekken, én i PC-veska, én ved skrivebordet, og så har jeg to i bakhånd i tilfelle jeg trenger det.

Lag så ett lager til kabler som du får bruk for en gang i blant, eller som du vil ha i reserve hvis behovet skulle dukke opp. En pappeske med tomme doruller er en kjempefin måte å organisere dette på. Rull kabelen fint sammen i kveiler som ikke er mye lengre enn selve dorullen er høy og stapp dem forsiktig oppi. Pass på at pluggen stikker litt opp, slik at du enkelt kan se hva som er hva.

Kablene som er mest i bruk har vi hengt på innsiden av en skapdør i skrivebordet.
Kristoffer Møllevik, Tek.no

Kablene du bruker ofte har du litt mer tilgjengelig. Det kan for eksempel være fint kveilet sammen i en skuff, i en hylle, eller som vi valgte: gjemt på kroker på innsiden av skapdøren. Med stramme kveiler er det større sjans for å få en litt «krokete» kabel, men hvis den bare skal brukes til å lade mobiltelefonen eller overføre bilder fra et acionkamera har ikke det så mye å si. For lengre kabler som skal kobles til et par hodetelefoner eller en spillkontroller er vi litt mer nøye på kveilen, slik at den ikke snurrer seg. En stripe borrelås på enden gjør det enkelt å holde kveilen samlet.

Sjekk denne videoen hvis du er usikker på hvordan du skal kveile en kabel for å unngå snurr.

8. Gå trådløst der du kan

Den beste måten å bli kvitt rot med kablene, er å kvitte seg med kablene. Der du kan, i alle fall. Trådløst Internett sparer deg for potensielt lange kabelstrekk, en Chromcast fjerner mye av behovet for å strekke en lang HDMI fra PC-en til TV-en, trådløs mus, tastatur og hodetelefoner sørger for mindre rot på skrivebordet, og hos IKEA får du kjøpt en trådløs lader som kan monteres i bordplata, hvis mobiltelefonen din støtter det.

Ingen ledninger, ingen problemer! Stort sett, i alle fall.
Kristoffer Møllevik, Tek.no
En egen USB-hub til de trådløse mottakerne sørger for kortest mulig reisevei for signalet.
Kristoffer Møllevik, Tek.no

Undertegnede bruker trådløst mus og tastatur av den ergonomiske typen til skriving, og finner frem spillutstyret kun når det skal spilles. Men hvis du skal spille med trådløs mus og tastatur kan koblingsforsinkelse rett og slett bety døden (i spillet altså). For å optimalisere tilkoblingen er en vanlig anbefaling å ha den trådløse mottakeren så nært utstyret som mulig. Vi løste dette med å koble de trådløse mottakerne til en liten USB-hub festet under PC-skjermen, med en USB-skjøtekabel som er koblet direkte i datamaskinen.

Har du noen gode tips vi har oversett? Del det gjerne med oss i kommentarfeltet!

På jakt etter en god, trådløs mus? Denne svære råtassen fra Logitech fungerer fint til både spill og arbeid »

Les også
Denne lille boksen kan strømme innhold til 15 stykker samtidig
annonse

Les også