Guide

Den ultimate gadget-guiden for studenter

Sommeren er så godt som ferdig, og for mange betyr det at skolebenken kaller. En ny skoledag, et nytt semester eller kanskje en helt ny skole står foran deg, men skolesekken er tom og hybelen ser klinisk renset for morsomme dingser.

Dingser må kjøpes inn, og vi vet nøyaktig hva du burde bruke pengene på! Enten det er til deg selv, eller til en student du kjenner!

Bortsett fra TV-en vi har listet nedenfor er samtlige anbefalinger basert på erfaringer vi selv har gjort. Vi liker alle produktene nedenfor, selv om de ikke nødvendigvis er de aller, aller beste i sin kategori. De er til gjengjeld alle gode kjøp, og selvfølgelig noe alle kan ha glede av, ikke bare studenter.

Her er våre anbefalte dingser du burde vurdere å kjøpe inn:

Ting til studiene:

Mye studentbærbar for pengene

Acer Swift 5 (NX.GLDED.005)

En smekker ultrabærbar er noe av det viktigste du kan skaffe deg til studietiden. En av våre favoritter er Acers Swift 5. Denne koster nemlig ikke skjorta, til tross for at den er både rask, tynn og lett, og byr på en flott 14-tommers skjerm med svært tynne rammer. Maskinen føles solid og kommer med et herlig tastatur og en god pekeplate.

Videre byr den på svært mye god maskinvare for pengene og takket være en fingersensor kan du logge på Windows helt uten å taste passord. Batteridriftstiden har vi målt til omtrent 10 timer filmavspilling, så regn med omtrent syv timer typisk «studiebruk» med notatskriving og Wiki-surfing.

Du kan også sjekke ut vår kjøpeguide til bærbare student-PC-er, hvor vi har flere konkrete kjøpetips.

Acer Swift 5 (NX.GLDED.005)
Acer Swift 5 (NX.GLDED.005)

Billig trådløst headset med god lyd

Jabra Move

Når vi skal anbefale trådløse hodetelefoner her på Tek.no, så er det vanskelig å komme unna Jabra Move. De er små og hendige, leverer god lyd til prisen og ser stilige ut på hodet. Vi ville kanskje advart mot å spille veldig høyt om du bruker disse på lesesalen, da de ikke er tette nok til å unngå at lyden lekker noe ut, men ellers er det svært mye å like her. Prisen inkludert.

Jabra Move har nemlig vært å se til minimale 399 kroner tidligere, selv om vårt skryt av dem sannsynligvis har bidratt noe til å bringe prisen opp. Selv til 599 kroner gjør du imidlertid ikke mange bedre kjøp enn disse.

Jabra Move
Jabra Move

Imponerende billigmobil

Motorola Moto G5 Plus 32GB

Her er nok meningene delte, men vi mener slett ikke det er nødvendig å kjøpe dyre mobiler. Moto G5 Plus koster 2800 kroner, og for nesten alle praktiske formål oppfører den seg som en mer enn dobbelt så dyr mobil.

Den har kanskje ikke alle hestekreftene en iPhone 7 eller en Galaxy S8 har, men ett av kronargumentene for iPhones tidvis lave spesifikasjoner tidligere gjelder også her; den trenger ikke den aller kraftigste maskinvaren.

Den er kraftig nok, og med mindre du skal kjøre de aller mest krevende applikasjonene på telefonen din, vil du heller ikke merke at den ikke er like rask som toppmodellene. Design er imidlertid fortsatt en liten svakhet for Moto G5-serien, men frykt ikke - det fins et alibi her også.

Motorola Moto G5 Plus 32GB
Motorola Moto G5 Plus 32GB

Kjapp, lekker og billig mobil

Huawei P10 Lite

Huawei P10 Lite er ingen toppmodell, og den er heller ikke priset som det. Men designmessig kunne den lett vært det, og ytelsen er mer enn god nok til at du neppe blir irritert over tregheter med det første.

Legg til et helt ålreit kamera, og haugevis av funksjoner der brorparten faktisk er nyttige, og du har et svært godt mobilkjøp. Velg Motoen over om ytelse er aller viktigst, eller dersom du ikke vil ha telefon som er knuselig på begge sider.

Liker du stilige glasstelefoner med ålreit ytelse er det Huawei som har det beste alternativet.

Huawei P10 Lite
Huawei P10 Lite

En prisgunstig iPad

Apple iPad 32GB (2017)

Stopp en hal, tenker kanskje du. Apple er da ikke prisgunstige?! Men selskapets nyeste ordinære iPad er faktisk svært så konkurransedyktig på pris - spesielt gitt at Android-utvalget har sakket av litt. Til såvidt over 3000 kroner får du et eplebrett med iOS, ålreit skjerm, god batteritid og 32 gigabyte lagring.

Hvis du laster ned mye fra Netflix og Spotify til «offline»-bruk, og ellers er aktiv bruker av til dels store apper i Apples økosystem bør du sikte deg inn på en av variantene med mer lagringsplass. Men skal du skrive, strømme litt video og ha en app eller tjue på brettet ditt, burde en helt ordinær iPad være kurant.

Glem imidlertid ikke tilbehøret. Et ålreit tastatur attåt koster noen kroner, men da har du også en svært ålreit og fjærlett skrivemaskin som tar over som underholdningsmaskin når skolearbeidet er unnagjort.

Apple iPad 32GB (2017)
Apple iPad 32GB (2017)

Sporingsbrikke

Chipolo Plus

Du har sikkert mye viktigere ting å tenke på enn "hvor ble det av nøklene mine?!" i en stressende studenthverdag. Derfor kan det være lurt å investere i en sporingsbrikke.

Vi har testet ørten forskjellige modeller, og det finnes mange gode valg der ute, men den vi liker aller best er Chipolo Plus. Sett den på nøkkelknippen, heng den på sekken eller legg i lommeboka, og du trenger aldri å være redd for å miste dem igjen.

Chipolo Plus
Chipolo Plus

PS: Hold mobilutstyret oppladet!

En skoledag med forelesninger, kollokvier og kanskjer et par øl på tampen av dagen krever mye av både deg og teknologien din. En nødlader er derfor en svært nyttig ting å ha. Men her er utvalget helt enormt, og det finnes omtrent like mange ladere som det finnes preferanser. Derfor prøver vi oss ikke på å anbefale én bestemt av disse. I stedet er det noen faktorer det er lurt å tenke på.

En vanlig mobiltelefon har rundt 2000 til 3000 mAh batteristørrelse. Du behøver litt mer krefter i batteriet som skal lade enn i batteriet som skal ta imot strømmen hvis du skal klare å fylle det helt. De minste batteribankene bør du derfor ikke gå for med mindre plassen de tar er helt kritisk. Har du plass til noe som er på størrelse med mobilen din bør du kunne klare å få 8000 mAh eller større kapasitet. Det er også hensiktsmessig å huske på at det i dag finnes nødladere med hurtiglading bygget inn. Så velg en stor lader som kan lade mobilen din raskt. Jo større den er, jo flere oppladinger av nettbrettet vil den klare.

Trenger du flere utganger på nødladeren er det fornuftig å se etter dette også. To er vanlig, men du får tak i ladere med både tre og fire utganger. Ikke legg for stor vekt på markedsføring av design her - da går prisen ofte uforholdsmessig langt opp. Det er såpass mye å velge i i denne kategorien at du fint kan skaffe deg en kraftig lader med mange utganger og hurtiglading uten å komme så veldig mye over 5-6 hundrelapper.

Ting til hybelen:

En prisgunstig og moderne smart-TV

Samsung UE55KU6075

Vi starter med en TV fra Samsung. Denne fant veien til butikkene på denne tiden i fjor, og er fortsatt en moderne flatskjerm med både 4K og HDR-støtte.

I tillegg bør det nevnes at denne skjermen er enkel å bruke, mye takket være Tizen-plattformen som Samsung kjører. Her får du opp en menylinje nederst på skjermen, og fra denne kan du enkelt klikke deg videre til de kanalene og appene du bruker mest.

Samtidig er det godt med apper å hente ned fra app-butikken, slik som Netflix, HBO Nordic, Viaplay og Spotify.

Prisen på denne TV-en har ved flere anledninger ligget opp mot 11 000 kroner, men nå ligger den på rundt 6000 kroner. Prisen har til og med vært nede i 5555 kroner, så er du heldig finner du et godt tilbud.

Samsung UE55KU6075
Samsung UE55KU6075

Strømmedings

Google Chromecast 2

Enten du har anledning til å anskaffe en nymotens smart-TV eller ei: En Chromecast er ekstremt praktisk å ha, og til prisen er det nærmest ingen vits å ikke ha én.

En Chromecast lar deg «caste» innhold fra de aller fleste strømmetjenester til TV-en, og den lille dingsen håndterer hele strømmingen selv, uten at videoen må gå via mobilen. Du kan også bruke den til å speile nettleserfaner i Google Chrome, enten du vil vise innhold til kollokviegruppa eller bringe Kahoot-quizen opp på en større skjerm.

En Chromecast er rett og slett utrolig praktisk, og om du ikke trenger 4K-støtte slipper du unna med noen ytterst få hundrelapper.

Google Chromecast 2
Google Chromecast 2

Retro-konsoll for kosens skyld

Nintendo SNES Classic Edition

Kanskje ikke det nyttigste produktet, men nå som retro-bølgen virkelig er over oss kan dette være en perfekt måte å samle nye studievenner. Den lille spillkonsollen kommer med 21 innebygde SNES-spill, og det følger også med to håndkontrollere slik at du kan spille sammen med en kompis. Perfekt hvis du vil starte kvelden med en liten Mario Kart-turnering!

Det største problemet er at den ikke er lansert ennå, og de norske nettbutikkene vi snakket med har sett en enorm etterspørsel. Men hvis du er rask kan det hende du også får klørne dine i et eksemplar!

Lykke til!

Nintendo SNES Classic Edition
Nintendo SNES Classic Edition

Smartlys for de prisbevisste

IKEA Trådfri

Med IKEA Trådfri kan du styre alle lyspærene i kåken med mobiltelefonen, og justere både lysstyrken og hvitbalansen. Muligheten til å ha skarpt «dagslys-kaldt» lys til studielesingen, og dempet, varmt lys til kveldskosen, vil hjelpe deg å holde på både konsentrasjonen og døgnrytmen. Og hvis du er som studenter flest, kommer du til å trenge all hjelp du kan få til begge deler.

IKEAs lyssystem mangler (i alle fall foreløpig) en del av de mer avanserte automatikk-funksjonene som gjøre Philips Hue til kongen på smart-lys-haugen, men prisforskjellen mellom systemene er ikke ubetydelig, og det er grunn til å tro at systemene kommer til å være kompatible med hverandre etterhvert.

IKEA Trådfri
IKEA Trådfri

Robotstøvsuger

Xiaomi Mi Robot Vacuum

Det er lite som er så kjedelig som å støvsuge. Heldigvis lever vi i 2017, hvor det faktisk er mulig å slippe hele sulamitten og få en robot til å gjøre jobben for deg.

Prisen for en robotstøvsuger varierer fra et par tusenlapper og helt opp til nesten 10 000 kroner, og kvalitet og funksjonalitet varierer stort.

Hvis du vil ha en støvsuger som gjør jobben like bra som toppmodellene, men koster et par tusenlapper mindre, hadde vi gått for Xiaomi Mi Robot Vacuum. Den bruker LIDAR-teknologi for å navigere seg rundt i hjemmet ditt, kan programmeres til å bare støvsuge mens du er borte, og koster under 5000 kroner. Ikke verst!

Hvis du er ute etter noe enda billigere synes vi iLife X5 også var god, selv om den mangler noen av de mest avanserte funksjonene til de dyrere modellene.

Skal du ha det aller beste bør du titte på iRobot Roomba 980 eller Neato Botvac Connected.

Xiaomi Mi Robot Vacuum
Xiaomi Mi Robot Vacuum

Håndholdt støvsuger

Electrolux ErgoRapido ZB3225POW

Ble det for dyrt med robotstøvsuger? Vel, da kan du vel gå for en liten håndholdt støvsuger til bare et par tusenlapper. Fordelen er at du kommer til vanskelige kriker og kroker en robot ikke passer inn, men den store ulempen er jo at du faktisk må gjøre noe.

Testvinneren i vår store samletest av håndholdte støvsuger var Electrolux ErgoRapido Power, og koster akkurat i overkant av 2000 kroner. Da får du støvsuger som gjorde det aller best på hår i samletesten vår, og nest best i å plukke opp små partikler. OBS: Ikke la deg lure av Elextrolux-lillebroren som bare koster 900 kroner. Den er langt dårligere enn Power-varianten av denne støvsugeren.

Electrolux ErgoRapido ZB3225POW
Electrolux ErgoRapido ZB3225POW

Ting til fritiden:

Lesebrett

Pocketbook Touch LUX 3

Selv om du sikkert burde bruke det meste av tiden din til å lese skolebøker, er det fint å koble av også. Vi testet tre forskjellige lesebrett tidligere i år og kom frem til at PocketBook Touch Lux 3 var den aller beste. Faktisk var den bedre enn forhåndsfavoritten Kindle Paperwhite og Kobo Aura.

Pocketbook Touch LUX 3
Pocketbook Touch LUX 3

Bluetooth-høyttaler som har falt mye i pris

Logitech UE Boom 2

Enten du bare skal ha litt godlyd på hybelen eller sprite opp en piknik i parken, er det praktisk med en høyttaler som kan brukes trådløst og på batteri. Og det beste valget her er nok UE Boom 2.

Størrelsen er hendig, lyden er god, om enn ikke det beste vi har hørt, den er vanntett og tåler litt røff behandling. Utformingen gjør også at høyttaleren spiller i 360 grader, så det låter likt uansett hvilken retning du befinner deg i. Om du ikke spiller voldsomt høyt er også batterilevetiden svært god, og en bonus er at du også kan bruke den i dusjen.

Til en tusenlapp er dette rett og slett et veldig godt kjøp.

Logitech UE Boom 2
Logitech UE Boom 2

Aktivitetsarmbånd for å holde kroppen i form

FitBit Charge 2

Etter litt tidligere trøbbel med kvaliteten på gummiarmbåndene, har den siste generasjonen av FitBit-produkter imponert oss. Charge 2 har omtrent alt vi forventer av et aktivitetsarmbånd, og har sunket i pris fra 1600 kroner til nå rundt tusenlappen.

Armbåndet kombineres med en knallgod app, og hvis du synes den ser litt kjedelig ut i lengden kan du bytte ut reimene med andre. De koster imidlertid en liten slant, men hva gjør man vel ikke for skjønnheten?

Båndet har også en meget presis pulsmåling til denne typen måling å være. Riktignok er den ikke presis nok for den aller mest aktive idrettsmannen, men for en student som vil ha oversikt over søvnrytmen sin (eller mangelen på en), byr Fitbit Charge 2 på det meste du bør trenge.

Hvis du synes Charge 2 er litt for stor og tjukk, kan du gå for FitBit Alta HR. Den har veldig mange av de samme fordelene, men er langt tynnere. Den kan også måle søvnen din, noe vi synes er et stort pluss.

FitBit Charge 2
FitBit Charge 2

Lommeskriver

HP Sprocket

I gamledager var det noe som heter Polaroidkameraer. Du tok et bilde, og et par minutter senere kom det et fysisk bilde ut fra kameraet, klart til å henges opp på veggen.

Nå som de aller fleste bildene våre blir tatt med mobilen er det ikke mange som tar seg bryet med å skrive dem ut, og vi deler heller ferieminner på Facebook eller Instagram.

Men det er faktisk ganske fint å ha en fysisk kopi av et bilde, noe vi oppdaget da vi testet lommeskriverne Polaroid Zipp og HP Sprocket. Begge skriver ut bilder på såkalte Zinc-papir, noe som ser helt OK ut, og tar bare et par minutter fra bildet er sendt fra mobilen, til bildet kommer ut. Det fine er også at du kan bruke dem som klistremerker, og henge dem på hva du vil. Fin-fint for hybelveggen, eller på baksiden av mobilen eller PC-en.

HP Sprocket
HP Sprocket


Er det noe annet vi burde lagt til i listen? Har du noen gode anbefalinger til studenter? Kom gjerne med dem i kommentarfeltet nedenfor!

Les også
Dette er Tek-redaksjonens julegavetips
Les også
Du kan få utrolig mange andre dingser for prisen av en iPhone X
annonse