Tek.no

Guide

DNS

Arsæll Benediktsson
1 Juli 2004 12:00

"Dynamic Name System" (DNS) er et system som kobler sammen domenenavn (hostnavn) og IP adresse, slik at det er mulig å lokalisere domenet på Internett.

Hvorfor DNS?

Domenenavn (for eksempel programmer.no) brukes av mennesker som navn på en webside, men datamaskiner forstår kun IP adresser. IP-adresser brukes til å identifisere en datamaskin, slik at data sendes til riktig sted på Internett. DNS-systemet brukes til å oversette domenenavn til IP-adresse, slik at data går til riktig sted.

Lister over domenenavn og tilhørende IP-adresser sendes til DNS-servere over hele verden. Slike lister brukes til å oversette domenenavn til IP adresse, slik at en bestemt host kan lokaliseres i TCP/IP-systemet. Hvis noen av verdens DNS-servere er dårlig oppdatert på slike lister, opplever vi brukere feilmelding i nettleseren. Serveren finner ikke riktig domenenavn for en bestemt IP adresse.

Riktig DNS-server er en viktig faktor i forhold til stabil Internett-forbindelse. Dette er innstilling som kan endres under Kontrollpanel, Nettverk og en bestemt nettverksforbindelse. Hvis du bruker feil eller ustabil DNS-server, vil dette gå utover din Internett-forbindelse. Du kan spørre din Internett-leverandør, hvilke DNS-server du skal bruke. Dette er informasjon som skal stå på leverandørens hjemmeside.

DNS-struktur

DNS namespace er samling av alle domener og underdomener i DNS-systemet. Samlingen begynner på rot-domene (domene på toppnivå), og fortsetter til domene på andre nivå, og så videre til laveste nivå (hostnavn). En hel slik samling har et navn som er FQDN (Fully Qualified Domain Name), det vil si et komplett domenenavn.

Et eksempel: sagene.oslo.norge.no kan deles opp i følgende domener:

 1. Domene på toppnivå: no
 2. Domene på andre nivå: norge
 3. Domene på tredje nivå: oslo
 4. Hostnavn: sagene

Navnservere på Internett har ansvaret for hver sin zone, og hver zone kan ha ett eller flere domener og underdomener. De viktigste navnserverne er rot-navnserverne (navnservere som styres i hver enkelt land) som er ansvarlig for infrastrukturen av hele systemet.

Ressurs record

Ressurs recorder er innlegg i DNS-databasen som har informasjon om domenenavn i DNS.

Ressurs record er enkelte innlegg i en tekstfil (zone fil) på DNS-serveren.

 • A (address) record
  Mapper navnet til host datamaskin eller en annen enhet til en IP adresse. "A record" gjør at et hostnavn eller FQDN navn kan resolves til en IP-adresse. Syntaksen for "A record" er spesifisert i RFC 1035.
 • CNAME (canonical name)
  Lager et alias for et hostnavn.
 • HINFO (host information)
  Informasjon om host.
 • MX (mail exchange)
  Indikerer SMTP host.
 • NS (name server)
  Indikerer en DNS-server som styrer domenet.
 • PTR (pointer)
  Peker mot en annen plass i DNS-namespace.
 • SOA (start of authority)
  Indikerer navneserver som styrer domenet.
 • SRV (server)
  Lokaliserer host som kan skaffe en spesifikk nettverkstjeneste.

BIND

"Berkeley Internet Name Domain" (BIND) er en implementering av DNS. BIND er en programvare som består av en navneserver og verktøy som kontrollerer at DNS serveren fungerer som den skal.

Dynamisk DNS

Skal man registrere et domenenavn på Internett trenger man i utgangspunktet en fast IP adresse som er knyttet det bestemte domenenavnet. Men med dynamisk DNS er fast IP adresse likevel ikke nødvendig.

Eksempler på tilbydere som tilbyr denne tjenesten:

annonse

Les også