Til hovedinnhold

4 ting du burde tenke på hvis du skal kjøpe bruktmobil

Unngå tabbene som kan koste deg dyrt.

Teknofil.no

Norge er som kjent et av verdens rikeste land, og det preger også forbrukerkulturen vår. Spesielt mobiltelefoner har en tendens til å bli byttet ut i hytt og pine. Dette skjer gjerne som følge av uheldig omgang med vann, ufrivillige svalestup ned i parketten og svette joggeturer man kanskje helst skulle vært foruten.

Men grunn nummer én til at kjøpesterke nordmenn skaffer seg ny mobil, er nok stort sett at man simpelthen har lyst på en ny. Nye telefoner har imidlertid en tendens til å koste både skjorta, katta og en halv nyre når de lanseres. Men det tar ikke lang stuper prisen raskt til et langt mer levelig nivå.

Finn.no er det største bruktmarkedet i Norge, men det kan være vanskelig å finne drømmemobilen. Foto: Finn.no

Spesielt på bruktmarkedet er det mulig å gjøre regelrette kupp. I Norge er det nokså enkelt å få en oversikt over brukt elektronikk, takket være tjenester som Finn.no (heretter bare kalt «Finn»). Tek-nettverket har dessuten en egen tjeneste kalt «Bruktmarked», dedikert til kun brukt teknologi. Det kan imidlertid virke skummelt å skulle kjøpe seg «ny» mobil fra en vilt fremmed person. Smarttelefon er jo gjerne noe man legger både tid, penger og prestisje i å ha, og da er det praktisk at nyervervelsen ikke tar kvelden etter to uker.

Det er nettopp det vi skal hjelpe deg med å unngå i denne artikkelen. I denne guiden tar vi for oss bruktmobiljungelen på Finn.no, og gir deg konkrete tips til hvilke smarttelefoner det er lurest å investere i akkurat nå!

Er det trygt å kjøpe bruktmobil?

Kjøper du en ny mobil, er det som regel ikke så mange ting å uroe seg for. Produktet er nytt, produsenten garanterer at det kommer til å fungere og selgeren har ansvaret om det skulle bli ødelagt. Iallefall så lenge garantien holder.

Ved et bruktmobilkjøp er det derimot flere spørsmål som dukker opp. Hvilke selgere er troverdige? Må jeg møte selgeren personlig, eller kan jeg stole på at han sender produktet i posten? Hvilke rettigheter har jeg som kjøper? Og ikke minst: hvilke smarttelefoner gir mest for pengene akkurat nå?

Mange flotte annonser for iPhone 6. Men kan du tro på dem? Foto: Skjermdump fra Finn.no

Konkrete mobiltips skal vi gå gjennom på de neste sidene, men først kan vi ta et lite overblikk over hvilke vilkår som gjelder ved et mobilkjøp på Finn.

Rent generelt er det nokså trygt å kjøpe mobiltelefoner brukt fra Finn. Det er allikevel et knippe tommelfingerregler du burde holde deg til:

1. Aldri skriv at du «...vil kjøpe...»,
men at du «...er interessert...»

Dette er et veldig viktig punkt. Dersom du som kjøper uttrykker at du uforbeholdent har intensjon om å kjøpe en vare, kan selger anse det som en bindende kontrakt. Om du så skulle komme over et bedre tilbud og gå for det istedenfor, vil selger kunne gå rettens vei og avkreve deg mellomlegget som erstatning for forventet fortjeneste. Dette kalles kontraktbrudd, og reguleres av § 67 i kjøpsloven.

Heller enn å skrive at du «...vil kjøpe...» et produkt, burde du derfor uttrykke det med fraser som at du «...er interessert...» eller lignende.

Ikke skriv dette til selger, selv om du har funnet et godt tilbud. Da binder du deg til en muntlig kontrakt. Foto: Torstein Norum Bugge, Teknofil.no

Dette gjør det også lettere for deg å prute på prisen senere, noe som er kjærkomment ettersom mobiltelefoner tross alt er verdt ganske mye. Legg for øvrig merke til at alt du skriver til selgeren kan anses som del av en kontrakt, og i mange tilfeller en bindende muntlig avtale. Et godt eksempel på en slik bindende avtale gjennom SMS kan du finne DinSide.

2. Bruk «Finn betalingsgaranti» eller postoppkrav

Dersom du utvider søket etter ny mobil til hele landet, dukker det plutselig opp enormt mange muligheter. Men det gjør også at selgeren av din nye mobil kan befinne seg i Finnmark, mens du sitter hjemme i Stavanger. Nuvel. Det finnes løsninger på det meste, og i dette tilfellet bærer den to navn: Finn betalingsgaranti eller postoppkrav.

Førstnevnte er en tjeneste fra Finn selv, der de bruker PayEx for å sikre både kjøper og selger fra svindel. Den fungerer ved at kjøper aktiverer betalingsgarantien, hvorpå selgeren godkjenner kontrakten.

Kjøperen sender deretter det ønskede beløpet til PayEx, og selger får beskjed om dette. Deretter kan produktet trygt sendes, og selger får pengene om det ikke er registrert en klage innen 10 dager. Dette gir begge parter stort spillerom og trygghet.

Bruk «Finn betalingsgaranti» når du handler bruktmobil. Du setter i gang prosessen ved å klikke på lenken nede til høyre i en annonse. Foto: Skjermdump fra Finn.no/Teknofil.no/montasje

Postoppkrav er en mer «gammeldags» metode, og innebærer egentlig bare at du får tilsendt produktet og betaler når du henter det hos posten.

Postoppkrav er også en helt O.K. måte å gjøre det på, men som kjøper er det langt tryggere å bruke betalingsgarantien til Finn. Foto: Posten

Som kjøper er det alltid lurt å gå for én av disse metodene. Betalingsgarantien er imidlertid langt på vei å foretrekke, for den gir deg mulighet til å teste produktet i 10 dager før du bestemmer deg. Dersom selger nekter å gå med på å bruke garantien burde du muligens se deg om etter andre muligheter.

Da var tilbudet kanskje for godt til å være sant uansett.

Undertegnede har for øvrig brukt begge metodene ved mobilkjøp, og begge fungerer fint. Men hvis det er første gang du handler noe så dyrt på Finn, så er betalingsgarantien er god trygghet å ha.

3. Be om å få med kvitteringen og orientér deg om rettighetene dine

Selv om du kjøper en brukt telefon, betyr ikke det at du er helt uten rettigheter. I Norge har vi det som så fint heter kjøpsloven, som regulerer kjøp mellom to privatpersoner. Den gir deg en rekke rettigheter, blant annet to års klagefrist til selger ved mangler du ikke selv er skyld i. Hvis selger har tilbakeholdt informasjon eller løyet om varens tilstand, har du også rett til å klage.

Men ved mobilkjøp er det ikke først og fremst kjøpsloven du burde forholde deg til. Garantien på telefonen følger nemlig med produktet, og da kan du henvende deg direkte til firmaet som opprinnelig solgte telefonen. Dette reguleres av forbrukerkjøpsloven, som gir deg fem års reklamasjonsrett på mobiltelefonen. Hvis en viktig del som for eksempel kameraet, skjermen eller minnet skulle ryke, er det altså til bedriften som opprinnelig solgte telefonen du skal henvende deg til.

Be ALLTID om å få med kvittering. Hvis du ikke kan få det, så se deg om etter andre muligheter. Foto: Shutterstock

Da må du imidlertid ha en kvittering for kjøpet. Dette må du be om å få fra selger når du kjøper telefonen. Hvis selger ikke vi gi deg kvittering, kan du be om å få nedsatt pris. Dersom du ikke får noen av delene, så burde du se deg om etter andre muligheter.

Selger kan også være ansvarlig

I noen tilfeller kan det være bedre å klage til personen du kjøpte telefonen av, og ikke firmaet. Dette gjelder for eksempel hvis telefonen har vært utsatt for fukt, og selger åpenbart er ansvarlig for dette. Selvforskyldte skader dekkes nemlig ikke av forbrukerkjøpsloven, men kjøpsloven kan gjøre selger ansvarlig dersom telefonen var i dårligere stand enn oppgitt.

Bare husk å ta vare på bevis for kjøpet, som for eksempel meldingslogg mellom deg og selger.

Her kan du lese mer om kjøpsloven »

Her kan du lese mer om forbrukerkjøpsloven »

4. Sjekk hva mobilen koster som ny nå

Du har akkurat snublet over en annonse for en 6 måneder Samsung Galaxy Alpha, til den nette pris av 3 000 kroner. Selger oppgir at opprinnelig pris på telefonen var 5 689 kroner, og at telefonen er helt ripefri og «som ny». Et godt tilbud, ikke sant?

Husk å sjekke hva mobilen koster som ny akkurat nå. Da kan du tenke deg fram til hvor mye du burde prute på mobilen du vurderer å kjøpe. Foto: Ida Oftebro, Tek.no

I de aller fleste tilfeller er det totalt irrelevant hva kjøper opprinnelig betalte for telefonen. Tar du en rask titt innom Prisguide, finner du raskt ut at en splitter ny Galaxy Alpha ikke koster mer enn 3 385 kroner i dag. Et avslag på knappe 385 kroner, altså.

Eksempelet over er hentet fra Finn i skrivende stund, og viser at selger enten ikke har tatt seg bryet med å sjekke prisen, eller håper at du ikke skal gjøre det. Ettersom prisen for en ny Galaxy Alpha er nesten identisk, burde avslaget være mye større. Her er det altså rom for å prute mangfoldige hundrelapper. Sannsynligheten er dessuten stor for at det finnes haugevis av bedre tilbud der ute.

Likte du tipsene våre? Neste gang gir vi deg tips om hva du burde sjekke før og etter et bruktmobilkjøp!

Vil du heller ha en ny telefon?
10 ting du bør tenke på når du skal kjøpe en ny mobil »

annonse