Guide

Slik installerer du Windows 7 fra USB

Med Microsofts eget verktøy går det som en lek.

Denne guiden ble første gang publisert 4. desember 2009.

Optiske medier som CD og DVD er noe vi bruker mindre og mindre, i det minste så lenge vi ikke skal se film rett fra en slik plate. Der vi før fikk musikk og programvare på CD, er det jo nå langt mer vanlig å enten laste ned fra internett, overføre de aktuelle filene over nettverk eller via en ekstern harddisk eller minnepinne.

Men på ett punkt er mange av oss fremdeles avhengige av disse platene - når operativsystemet skal installeres. Nyere små og lette bærbare har gjerne ikke optisk drev, noe som gjør det problematisk å reinstallere eller oppgradere Windows.

En løsning på dette er å bruke et eksternt optisk drev som kobles til en USB-port, og en slik DVD-brenner trenger ikke koste deg mer enn en femhundrelapp. Men har du en stor minnepenn, ekstern harddisk eller annen USB-enhet finnes det også en annen løsning.

Et enkelt verktøy

Det finnes flere måter å gjøre dette på, hvorav visse er nokså knotete. For å holde det enkelt skal vi derfor bruke et anvendelig verktøy fra Microsoft kalt Windows 7 USB/DVD Download Tool. Det er lett å tro at dette har noe med nedlasting av Windows å gjøre, men det er ikke slik det fungerer. I stedet lar det deg med noen museklikk fikse en DVD eller USB du kan installere Windows 7 fra.

Det du trenger er:
1. En USB-enhet på 4 GB eller større. Vi bruker minnepinne i dette eksempelet.
2. Windows 7 som ISO-fil (alternativt DVD-plate)
3. Windows 7 USB/DVD Download Tool

Tre kjappe trinn

Det første du må gjøre er å laste ned og installere det nevnte verktøyet på på din datamaskin. Dette er konstruert for å kunne lage en DVD eller USB fra en Windows 7 ISO-fil, som er formen Windows 7 kommer i når for eksempel kjøper det på nett som nedlasting.

Deretter setter du minnepinnen din i en USB-kontakt og starter verktøyet. Her er det viktig å merke seg at alt som ligger på denne fra før vil bli slettet, så du bør kopiere over innhold du vil ta vare på først.

Verktøyet er enkelt å bruke; velg først den aktuelle ISO-fila med Windows 7, så om du vil overføre den til en DVD eller USB (USB for oss) og til slutt velge stasjonsbokstaven du vil ha den på. Så er det bare å vente på at den klargjøres og filene overføres.

Det siste trinnet er å få datamaskinen du skal installere Windows på til å starte opp fra USB. Sett i minnepennen før du starter maskinen og følg med nøye på oppstarten. Mange PC-er lar deg nemlig kjapt få opp en boot-meny ved å trykke F12 eller lignende før Windows starter opp. Ser du ikke noe slikt må du gjøre om på oppstartsrekkefølgen (boot priority) i datamaskinens BIOS. Hvordan du gjør det kan du se i denne begynnerguiden til BIOS.

Om du nå har gjort alt rett vil PC-en starte opp og laste inn rett fra minnepinnen, og det er bare å følge installasjonsinstruksjonene som vanlig. Merk at  Windows vil starte på nytt flere ganger under installasjonen, så husk å fjerne minnepinnen ved den første omstarten (ellers begynner den på nytt).

Ingen ISO-fil?

Hvis du sitter med en Windows 7 DVD i stedet for ISO kan du lage en fra platen. Mange brenneprogrammer lar deg lage ISO fra plater, som gratisprogrammet CDBurnerXP.

Start opp programmet, velg kopier disk (data) og forandre lagringsenhet fra optisk stasjon til harddisken din. Dette gjør at det lages en ISO-fil av innholdet på DVD-en. Så er det bare å bruke Windows 7 USB/DVD Download Tool som beskrevet over for å putte denne ISO-en på minnepinnen.

Er ikke Windows din greie?
Du kan også installere Linux fra en minnepinne

Les også
10 geniale minnepinnetriks
Les også
Windows-support blir dobbelt så lang
Les også
VirtualBox 4.1 er klar.
Les også
Overklokk PC-en med mobilen
Les også
Guide: OS på en alternativ måte
Les også
Nytteprogrammer for minnepinner
annonse