Til hovedinnhold

Slik får du hørt podcasten alle snakker om

«Serial» har tatt lytterne med storm.

Podcaster har eksistert i langt tid, og er sånn sett ikke noe nytt. I høst har imidlertid mediet fått en real renessanse, hvor til og med flere av de som tidligere ikke har brydd seg om podcaster har begynt å lytte. Dette skyldes nok først og fremst megasuksessen Serial, hvor vi i følger en reporter fra radiostasjonen WBEZ i Chicago som tar opp en gammel drapssak.

Ellers forbinder du kanskje podcaster med helt vanlige radioprogrammer som du kan høre når det passer deg, uten reklame. Det stemmer i så fall. Samtidig har du tilgang til en rekke nisjepodcaster som neppe ville fått innpass i noen av radiokanalene. Podcaster kan for øvrig også være videoinnslag.

Det er enkelt å komme i gang med podcaster, men for deg som skulle være i tvil, har vi laget denne lille guiden. Podcast-lytting kan du for eksempel gjøre i bilen, når du reiser kollektivt, når du trener, på tur med bikkja eller når du gjør husarbeid. Vi anbefaler det på det sterkeste!

Serial har skapt interesse for podcaster både i USA og i Norge i høst.Foto: skjermbilde

Podcast-apper til Android

Selv om du selvsagt kan lytte til podcaster via nettsider, er det mest praktisk å benytte smartmobilen din. Har du en Android-mobil, må du for det første laste ned en podcast-app. Her finnes det mange alternativer – både gratis og betalingsapper.

Player FM.Foto: Google Play

Vår gratisfavoritt heter Player FM, ettersom den er nokså oversiktlig. Derimot er den litt mer rotete (i våre øyne) Podcast Addict langt mer populær, og denne har fordelen av at du kan bruke iTunes-søkemotoren for å finne nye podcaster. Ellers kan vi nevne Podcast Republic og TuneIn Radio som andre gode alternativer.

Flere av disse appene har også fullversjoner uten reklame som koster noen kroner. Vi vil imidlertid anbefale at du prøver flere av dem for å finne en du liker. Design, søkefunksjon og eventuelt tilleggsstøtte for Chromecast er det viktigste å se etter.

Finn podcastene du vil gi en sjanse, og last dem ned! Du kan også streame innslagene via Internett på mobilen.

Har du en Windows Phone? Vi har ikke kjennskap til hvilke av podcast-appene som er best til denne plattformen, du finner flere i Windows Phone Store.

Har du iPhone, har du podcast

Topplisten i iTunes.Foto: iTunes

For iPhone-brukere er det langt enklere. Den medfølgende Podcaster-appen fra Apple er både reklamefri og har et ryddig design, samt at du enkelt finner nye podcaster i topplistene eller i de mange ulike kategoriene.

Vi har ikke sett noen grunn til å bytte den ut med noe annet, men appen til Apple har fått litt tyn fra noen av brukerne. Heldigvis finnes det alternativer også til iOS.

Hvis du ikke nøyer deg med standard-appen til Apple, kan vi for eksempel nevne Overcast som et godt alternativ. Her får du noen ekstrafunksjoner, som «Voice boost», samt ryddige spillelister og et friskt design.

Når du har søkt frem podcastene du vil lytte til, kan du enten laste dem ned eller streame via nettet.

Se hvilke podcaster som er populære i iTunes (Har du ikke iPhone, kan du likevel søke opp de samme podcastene!)

Hva bør du lytte til?

Podcaster kan handle om hva som helst. Derfor er det vanskelig å komme med noen veldig klare anbefalinger. Vi har fulgt med Serial nesten fra begynnelsen, men det var takket være et innslag vi hørte på podcasten til NRK P2 Ekko. Radioresepsjonen, som nå er flyttet fra P3 til P13, er sammen med P4s Misjonen (Golden og Antonsen) to av de mest populære norske podcastene.

Rad Crew er den norske podcasten for deg som liker spill.Foto: iTunes

Liker du Serial kan vi nevne at This American Life-podcasten er laget av den samme redaksjonen. Liker du fotball, kan du for eksempel lytte til de norske podcastene Heia Fotball og Josimar. Liker du spill? Sjekk ut podcasten til Rad Crew.

Det handler med andre ord om å finne noe som akkurat du interesserer deg for. Vi er likevel overbevist om at du vil finne noe du liker hvis du søker.

Hvilke podcaster vil du anbefale? Kom med tips i kommentarfeltet nederst!

På tide å kutte ut de hvite Apple-øreproppene?
Det finnes mange alternativer i butikkene »

(Kilder: Google Play, Apple App Store)

Les også
Drepte «Serial-Adnan» egentlig eks-kjæresten sin?
annonse