Guide

Denne Windows-versjonen gir deg desidert best batteritid

Vi fant at et av Microsofts operativsystem var langt mer seiglivet enn de andre.

Side 1

Det nyeste operativsystemet kommer alltid med nyeste funksjonalitet og friskt design, men er det også slik at du får større bruksglede av datamaskinen din om du stadig hopper på Microsofts siste vidunderbarn? Dette er lett å tro, da vi stadig blir fristet til å gå over til det nyeste operativsystemet i reklamer og tilbud vi ser. Men utenom produsentens lovord har vi lite håndfast å støtte oss til når vi skal velge hvilket operativsystem som skal sørge for at datamaskinen vår kan brukes til noe nyttig.

Om vi skal begynne å definere hva som er nyttig bruk av en datamaskin, kan vi raskt ende opp i en gate vi ikke vil befinne oss i, men vi tror at alle databrukere kan være enige om én ting: En bærbar datamaskin må ha energi nok til at den kan holde det gående en stund. Bare slik kan den nemlig brukes til dette som er så viktig for hver og en av oss. Derfor er det med stor nysgjerrighet at vi gyver løs på vår hittil seneste myte:

Myte: Windows 8 gir bærbare datamaskiner lengre batteritid.

Når vi nå setter Microsofts tre mest utbredte operativsystemer, Windows 8, Windows 7 og Windows XP, på en skikkelig utholdenhetsprøve, er det ikke uten forventninger. Vi forventer å se at Windows 8 med sine nye teknologier og optimaliserte kode, går utfordrerne en høy gang og gir vår bærbare testmaskin hvilepulsen den trenger for å komme seirende ut av utholdenhetstesten som venter.

Men samtidig vet vi at en gammel ringrev lurer bak sine yngre brødre. Windows XP er et operativsystem som mange stadig trykker til sitt bryst og nekter å slippe tak i, til tross for at det er over 12 år gammelt og bulkete som nedslagsfeltet på en golfbane etter alle angrepene det har vært utsatt for.

Les også: Gir SSD-en bedre batteritid enn en snurredisk? »

Slik testet vi

Windows XP på testmaskinen vår.Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

Vi hentet inn et relativt oppegående eksemplar av Dells Latitude E4310 fra teknisk avdeling for testformålet vårt. Utstyrt med en noe eldre, men mer enn kraftig nok Core i5-prosessor fra Intel, samt fire gigabyte minne, ble den til tross for treg integrert grafikk en perfekt testkanin. Snurredisken dens måtte dog vike til fordel for en SSD på 64 gigabyte fra Kingston.

En SSD ble valgt av en enkelt grunn: Vi matet nemlig testmaskinen vår med tre av Microsofts seneste operativsystemer. Windows XP, 7, og 8 ble alle installert med de seneste oppdateringene, og Latitude-en tok villig imot driverne den trengte for hver runde.

For å måle hvor seiglivet testmaskinen vår var med hvert operativsystem, ble strømsparingsinnstillingene justert for å være sammenlignbare med hverandre. Nedtoning av skjerm ved inaktivitet og adaptiv lysstyrke ble slått av, og skjermen stilt inn til så nær 150 nits lysstyrke vi kom. Denne styrken holder greit for normal bruk innendørs.

Når systemet vårt var fullt oppdatert og stilt inn til rette strømsparingsinnstillinger, som forøvrig ble satt sammen med utgangspunkt i «Balansert», lot vi utholdenhetstesten begynne. Testen var todelt, og bestod i første omgang av å spille av et 720p HD-filmklipp i mediespilleren VLC. Filmklippet fikk mørne testmaskinen vår i nøyaktig to timer, før den så fikk stå med skrivebordet som eneste aktive element, til den kunne takke pent for seg med et lite sukk. Deretter gjentok vi prosessen med en ny Windows-versjon, etter en skikkelig formattering av SSD-en.

Bil med over på neste side, så ser vi hvilken Windows-versjon som gir deg lengst batteritid »