Til hovedinnhold

Denne Windows-versjonen gir deg desidert best batteritid

Vi fant at et av Microsofts operativsystem var langt mer seiglivet enn de andre.

Hardware.no, Shutterstock/ dedMazay

Side 1

Det nyeste operativsystemet kommer alltid med nyeste funksjonalitet og friskt design, men er det også slik at du får større bruksglede av datamaskinen din om du stadig hopper på Microsofts siste vidunderbarn? Dette er lett å tro, da vi stadig blir fristet til å gå over til det nyeste operativsystemet i reklamer og tilbud vi ser. Men utenom produsentens lovord har vi lite håndfast å støtte oss til når vi skal velge hvilket operativsystem som skal sørge for at datamaskinen vår kan brukes til noe nyttig.

Om vi skal begynne å definere hva som er nyttig bruk av en datamaskin, kan vi raskt ende opp i en gate vi ikke vil befinne oss i, men vi tror at alle databrukere kan være enige om én ting: En bærbar datamaskin må ha energi nok til at den kan holde det gående en stund. Bare slik kan den nemlig brukes til dette som er så viktig for hver og en av oss. Derfor er det med stor nysgjerrighet at vi gyver løs på vår hittil seneste myte:

Myte: Windows 8 gir bærbare datamaskiner lengre batteritid.

Når vi nå setter Microsofts tre mest utbredte operativsystemer, Windows 8, Windows 7 og Windows XP, på en skikkelig utholdenhetsprøve, er det ikke uten forventninger. Vi forventer å se at Windows 8 med sine nye teknologier og optimaliserte kode, går utfordrerne en høy gang og gir vår bærbare testmaskin hvilepulsen den trenger for å komme seirende ut av utholdenhetstesten som venter.

Men samtidig vet vi at en gammel ringrev lurer bak sine yngre brødre. Windows XP er et operativsystem som mange stadig trykker til sitt bryst og nekter å slippe tak i, til tross for at det er over 12 år gammelt og bulkete som nedslagsfeltet på en golfbane etter alle angrepene det har vært utsatt for.

Les også: Gir SSD-en bedre batteritid enn en snurredisk? »

Slik testet vi

Windows XP på testmaskinen vår.Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

Vi hentet inn et relativt oppegående eksemplar av Dells Latitude E4310 fra teknisk avdeling for testformålet vårt. Utstyrt med en noe eldre, men mer enn kraftig nok Core i5-prosessor fra Intel, samt fire gigabyte minne, ble den til tross for treg integrert grafikk en perfekt testkanin. Snurredisken dens måtte dog vike til fordel for en SSD på 64 gigabyte fra Kingston.

En SSD ble valgt av en enkelt grunn: Vi matet nemlig testmaskinen vår med tre av Microsofts seneste operativsystemer. Windows XP, 7, og 8 ble alle installert med de seneste oppdateringene, og Latitude-en tok villig imot driverne den trengte for hver runde.

For å måle hvor seiglivet testmaskinen vår var med hvert operativsystem, ble strømsparingsinnstillingene justert for å være sammenlignbare med hverandre. Nedtoning av skjerm ved inaktivitet og adaptiv lysstyrke ble slått av, og skjermen stilt inn til så nær 150 nits lysstyrke vi kom. Denne styrken holder greit for normal bruk innendørs.

Når systemet vårt var fullt oppdatert og stilt inn til rette strømsparingsinnstillinger, som forøvrig ble satt sammen med utgangspunkt i «Balansert», lot vi utholdenhetstesten begynne. Testen var todelt, og bestod i første omgang av å spille av et 720p HD-filmklipp i mediespilleren VLC. Filmklippet fikk mørne testmaskinen vår i nøyaktig to timer, før den så fikk stå med skrivebordet som eneste aktive element, til den kunne takke pent for seg med et lite sukk. Deretter gjentok vi prosessen med en ny Windows-versjon, etter en skikkelig formattering av SSD-en.

Bil med over på neste side, så ser vi hvilken Windows-versjon som gir deg lengst batteritid »

Side 2

Respekter de eldre

Etter at de tre operativsystemene var hver sin tur i ilden, kom vi frem til resultatene vi presenterer i grafen under. Denne taler for seg selv, og vi skal ikke stikke under en stol at vi er svært overrasket over resultatet.

Windows XP holder stand en hel halvtime lenger enn sine brødre.Foto: Hardware.no

12 år gamle Windows XP er den soleklare batterikongen. Etter 2 timer kontinuerlig videoavspilling, sammen med 2 timer og 51 minutter på skrivebordet, viste testmaskinen vår en imponerende standhaftighet med sin totale driftstid på 4 timer og 51 minutter.

De to lillebrødrene gjorde på sin side også en hederlig innsats. Men etter omlag 4 timer og 19 minutter og 4 timer og 17 minutter, måtte henholdsvis Windows 7 og 8 også erkjenne at energien var i ferd med å ebbe ut av batteriet de var så avhengige av.

Et eldre operativsystem som Windows XP krever lite ressurser på dagens maskinvare, og fremstår nok på det moderne systemet vårt nærmest som en flue som setter seg på elefanten. Men hvem skulle tro at det oppførte seg så til de grader høflig mot batteriet? Windows XP trår særs varsomt, og fotavtrykket dets på minimale 230 megabyte minne er helt sikkert bare en liten del av forklaringen for hvordan oldingen trumfer både Windows 7 og 8 på batteritid.

En liten ting som bør nevnes, og som uten tvil kommer Windows 8 til gode, er testoppsettet vårt. Både Windows XP og Windows 8 klatret nemlig velvillig opp til lysstyrken vi utførte målingen ved, som var 150 nits. Verre var det derimot for Windows 7, for hvilken bortgjemt innstilling som satte en bråbrems på 135 nits lysstyrke for 7-eren klarte aldri vi å finne ut av.

Uansett, selv om forskjellen mellom de to lysstyrkene ikke er all verden, kan man nok i realiteten trekke fra gode 10 minutter på batteritid-grafen her. Dermed skjønner vi at selv om batteritiden for vår testmaskin er aller best med Windows XP, har Microsoft tatt grep for å styre effektiviteten på rett vei med Windows 8 i forhold til Windows 7.

Til sitt forsvar kan de noe mer krafthungrige Windows-versjonene vise til mange flere funksjoner og dekorasjoner enn sin aldrende, men utholdende batteri-éner.

Dommen

Myten var: Windows 8 gir bærbare datamaskiner lengre brukstid.

Når vi skal oppsummere funnene våre, kan vi gå tilbake til før testene ble utført. Vi forventet at evolusjonen mellom de ulike Windows-versjonene hadde ført flere smarte batterisparefunksjoner inn i varmen. Og selv om Microsoft allerede i sitt Windows 7 introduserte såkalt «Timer Coalescing» som Apple i disse dager ruller ut i sitt operativsystem, blir det nok så tydelig at dette ikke hjalp nevneverdig mot Windows XP sitt utholdende vesen. Selvsagt kan man argumentere for at nedtoning av skjerm og å sette disken i dvale ved inaktivitet kan spare strøm og føre til lengre batteritid. Men dette hjelper ikke filla for utholdenheten om maskinen faktisk er i aktiv bruk.

30 minutter bedre batteritid kan i mange tilfeller være alfa og omega for om du rekker å holde hele presentasjonen din, om du klarer å fullføre rapporten, eller om du klarer å skvise inn litt lett spilling i pausen. For mens en halv time ekstra batteritid bare ved å velge et gjerrig operativsystem ikke er nok, kan man se for seg ennå større forskjell om man også velger energigjerrig maskinvare. Med Intels nye Haswell-brikker kunne nok forskjellene økt ytterligere.

Vi har uansett funnet en signifikant forskjell ved de tre testede operativsystemene. Windows XP lekte med de to motstanderne, og kunne krones som den nye batterikongen.

Dermed kan vi avkrefte myten om at Windows 8 gir bærbare datamaskiner lengre brukstid.

Vi har testet flere myter:
Blir SSD-en treg av å være smekkfull? »

annonse