Tek.no

Guide

De 7 beste iPhone-appene som støtter varsler

Dette er det nærmeste du kommer «widgets».

Niklas Plikk, Teknofil.no
10 Okt 2014 06:00

En av forbedringene i iOS 8, Apples nye operativsystem, var at varslingssenteret kunne tilpasses i mye større grad. Dette er altså menyen som du trekker ned fra toppen av iPhone-skjermen din.

Med iOS 8 har nemlig tredjepartsapper fått litt mer spillerom i et ellers ganske lukket operativsystem. Før var for eksempel varslingssenteret begrenset til slike ting som et varsel om en ny nyhetssak fra TV 2 eller at noen hadde nevnt deg på Twitter.

Nå kan du derimot få et mer detaljert værvarsel, sportsresultater, oversikt over databruk, kalkulator og mye annet direkte i varslingssenteret. Det blir selvsagt ikke like bra som «widgets» plassert på hjemskjermen på en Android-telefon, hvor utvalget av widgets er langt bedre, og de kan brukes til å tilpasse hjemskjermen i langt større grad.

Slik skrur du på iOS-widgets

Foreløpig er det relativt få apper som støtter funksjoner som kan vises i varslingssenteret. Sannsynligvis blir utvalget langt bedre om litt.

For å tilpasse varslingssenteret ditt, må du først trekke ned menyen fra toppen av skjermen. Deretter blar du deg helt nederst i fanen som heter «I dag», og trykker på Rediger-knapper. Der får du opp en oversikt over appene som tilbyr en widget du kan legge til. Rekkefølgen på varslene velger du ved å dra ikonene opp eller ned.

Her er våre app-favoritter som har støtte for widgets:

Yahoo! Weather

Vi regner med at utviklingsavdelingene til Yr.no og Storm er godt i gang med å lage sine egne iOS-widgets. Inntil videre må vi derimot klare oss med appen Yahoo! Weather. Den er forsåvidt er grei nok – bare litt spartansk for værkåte nordmenn.

I varslingssenteret ser du et Flickr-bilde fra stedet der du befinner deg, samt temperatur for i dag og i morgen. Et ikon som viser om det blir sol, overskyet eller regn får du også. Det vi kanskje savner mest er informasjon om hvor mye nedbør vi eventuelt har i vente.

Går du inn i selve appen, har den selvsagt langt mer detaljert informasjon, så widget-en fungerer på en måte som en snarvei dit også.

Last ned app: Yahoo! Weather (gratis)

Sky Guide

Det finnes haugevis av apper for deg som er opptatt av stjernehimmelen, og når sola og månen går opp og ned. Den beste vi har sett til nå heter Sky Guide. Med denne lekre appen kan du finne alle stjernene på himmelen ved å peke med mobilen, og stjernebildene er til og med flott illustrert.

For deg som har stjernekikkert, eller ikke vil hemme nattesynet, kan du dessuten trykke en knapp for å få rødt «nightvision» på skjermen. Du kan også få varsler om store hendelser, eller om det kommer synlige satellitter på nattehimmelen.

Denne guiden handler likevel om widgets: Med Sky Guide får du se tidspunktet for når solen og månen går opp og ned der du er. Vi vet at flere har interesse av å krydre samtaler om været med nettopp slik info, særlig når mørketiden nærmer seg.

For spesielt interesserte kan det også være kjekt å vite når Venus, Mars, Jupiter og Saturn kan ses på himmelen, og det får du også i oversikten i varslingssenteret.

Kjøp app: Sky Guide (19 kroner)

Wdgts (kalkulator etc.)

Wdgts er – som navnet antyder – en app som er spesifikt tilbyr widgets. Med denne appen får kalkulator, valutakalkulator, bilderamme, tidssoner og kalender som widgets til varslingssenteret. For vår del var det kalkulatoren som fristet mest, men du får med alle fem i gratisversjonen.

Noen ekstrafunksjoner, som støtte for copy/paste eller flere bilder i rammen, kan kjøpes i appen for 7 kroner. Det har vi foreløpig ikke sett behov for.

Kalkulatoren ser pen og ryddig ut i varslingssenteret. At den i tillegg viser utregningen gjør at vi foretrekker denne fremfor for eksempel PCalc, som også tilbyr en kalkulator-widget.

Last ned: Wdgts (gratis)

Argus (skritteller)

Argus en app som måler aktivitsnivået ditt med argusøyne. Det er først og fremst en skritteller (eller pedometer) og kaloriteller, men du kan også legge inn treningsøkter, hva du spiser eller hvor mye vann og kaffe du drikker hver dag. Argus synkroniserer også med blant annet RunKeeper, Apple Health, Pebble-smartklokken, Jawbone UP-armbånd, FitBit-armbånd og Withings-smartvekt.

Det skumle med Argus er at du foreløpig ikke kan velge hva du vil dele med vennene dine. Vi vil derfor sterkt anbefale å kun bruke denne appen 100 prosent privat, eller kun bli venn med venner du er villig til å dele alt med. Forhåpentligvis blir Argus litt mer anonymt fremover, for det er i utgangspunktet en veldig bra app.

I varslingssenteret får du raskt oversikt over hvor mange skritt du har tatt i løpet av dagen. Et symbol viser hvor langt du har igjen til målet du har satt for dagen. Ved å ha antall skritt så lett tilgjengelig på mobilen, kan gjøre det motiverende å bevege seg litt mer i hverdagen.

Last ned: Argus (gratis)

Elevate (hjernetrim)

Mobilen fungerer som et utmerket verktøy til å trene hjernen. Elevate er en av mange apper som tilbyr øvelser som for eksempel skal hjelpe deg til å lese fortere, forstå det du har lest bedre, artikulere deg bedre eller kommunisere mer effektivt.

Hensikten med Elevate er altså at du skal gjøre korte oppgaver nesten hver dag. Det vil ta deg maks 3-4 minutter hver gang.

Vi synes Elevate både er morsom og lærerik (kan være placeboeffekt?). Samtidig registrerer vi at flere norske iPhone-brukere sårt savner en norsk utgave av appen.

I varslingssenteret får du en oversikt over hvordan du utvikler deg, og du ser raskt om du har gjennomført dagens oppgaver.

Last ned: Elevate (gratis)

Evernote

Notatappen Evernote er veldig bra og naturligvis også veldig populær. Vi har imidlertid opplevd denne som langt smidigere på en Android-telefon enn en iPhone tidligere, blant annet på grunn av gode widgets.

Nå får omsider iPhone-brukerne også rask tilgang til de mest brukte funksjonene, direkte fra varslingssenteret. I widget-en får du nå hurtigtastene Text, Camera, Photos, Reminder og List, flott dandert på rad og rekke i menyen. Det liker vi.

Last ned: Evernote (gratis)

Dropbox

Skytjenesten Dropbox har også laget en widget til iOS 8. Den viser enkelt og greit de siste fire filendringene du gjorde, slik at du raskt har tilgang til disse.

Hvorvidt det er mer effektivt enn å bare åpne Dropbox-appen er vi litt i tvil om, men det er sikkert noen som synes det er praktisk.

Last ned: Dropbox (gratis)

Det blir bedre ...

Foruten de nevnte appene har vi blant annet sett på widgets fra notatappen Clear (den fungerte ikke som den skulle for oss), språkappen Duolingo (viser fremdrift i språkkurset), Quick-tap (snarveier til nettsider, ta Instagram-bilde etc.), og dagbok-appen Day One (viser tilfeldige innlegg og bilder).

Apple har også laget en liten samling med apper som støtter widgets i AppStore: Notification Center Widgets.

Ettersom iOS-widgets er ganske nytt, er det trygt å anta at det vil komme langt flere og bedre funksjoner til varslingssenteret i tiden fremover.

Har du funnet noen du vil anbefale? Del dine iOS-widget-favoritter i kommentarfeltet!

Teknofil-lesernes dom
Slik bør du sette opp iPhone-hjemskjermen »

(Kilde: AppStore)

annonse