Tek.no

Guide

Modifisering av digitalt termometer

28 Feb 2001 00:00

Hvordan måle temperaturene?

Hvordan måle temperaturene?

For mange av oss overklokkere er det svært viktig å kunne holde et øye med prosessortemperaturen. Det finnes freeware applikasjoner tilgjengelig i dag som lar deg lese av temperaturen direkte i Windows, et godt eksempel er MotherBoard Monitor fra nederlenderen Alex van Kaam. Dette programmet henter data fra BIOS, og gir deg en oversikt over essensielle opplysninger som prosessor hastighet, spenninger, og forskjellige temperaturer i systemet ditt.

For å kunne lese av disse verdiene fra BIOS, må hovedkortet ditt støtte dette, og det er det slett ikke alle som gjør. Jeg har også klart å påvise feil i forbindelse med logging av temperaturer, og dette skyltes at termistoren inne i CeleronII prosessoren hadde problemer med temperaturer under -15C°.

En av løsningene på dette problemet kan være å kjøpe seg et digitalt termometer og montere dette utenpå kabinettet. Det gir deg muligheten til å avlese temperaturen helt nøyaktig, og det gir en fin effekt, spesielt hvis du driver med case-modding. I forbindelse med et prosjekt jeg arbeider med, var jeg en tur på Clas Ohlson, fikk øye på et slikt, og fant ut at "det måtte jeg ha". Problemet var bare det at termometeret hadde en intern og en ekstern probe, og jeg ønsket to eksterne. Her var det kun en ting å gjøre, og vel hjemme fant jeg frem loddebolten.

Her ser du det nyinnkjøpte termometeret, og noen de verktøyene som ble brukt under "operasjonen". Klikk på bildet for å se det større før vi går videre til operasjonen.

Les også