Til hovedinnhold

Gamle spill om igjen

Det er noe eget med eldre spill. Ikke trenger du ha en super-PC for å kjøre dem, det er lagt vekt på story og spillglede fremfor fancy grafikk, og for oss som har noen år på baken kan det å gjenoppleve klassiske spill fra ungdommen være rene tidsmaskinen. Alternativt kan dagens ungdom få muligheten til å le (eller forferdes) av spill fra 80-tallet.
Men de fleste av de virkelig gamle klassikerne finner du gjerne ikke i butikken, ettersom de ikke er populære nok til at utviklere eller distributører har lyst til å bruke tid eller penger på slikt. I en verden der alle fulgte reglene til punkt og prikke ville dette betydd glemmeboken for mange eldre spill, men en ting som har blitt klart i internettalderen er at rettigheter rundt eierskap og opphavsrett ikke er absolutte - i hvert fall når de opprinnelige eierne ikke bryr seg.
Abandonware, som løst kan oversettes til "forlatt programvare", brukes som betegnelse på spill og annen programvare i akkurat denne kategorien. De fleste slike programmer eller spill er rettighetsbeskyttet, men ettersom ingen i praksis bryr seg blir de betraktet som fritt vilt - og da så fritt at de blir åpenlyst distribuert. Til syvende og sist er det da opp til hver enkelt om man føler seg pirat for å laste ned og bruke slik programvare.

Uansett finnes det en rekke nettsteder for deg som er interessert i mer eller mindre frigjort programvare, og spesielt er det spill som står i fokus. Under har vi listet opp fem gode nettsteder for nettopp dette.

Was ist DOS?

Det største aberet med å gå bakover i spillhistorien på denne måten er at det som regel ikke er like enkelt å få i gang et gammelt spill som et nytt spill på en moderne datamaskin og operativsystem. Mange av spillene er for eksempel lagd for å kjøres rett fra DOS (Disk Operating System), som enkelt forklart er tekstbaserte operativsystemer. (Det mest vanlige er MS-DOS, som tidlige Windows-utgaver er bygd på.)
 
Det finnes flere oppskrifter for å knote til DOS-spill i Windows, men det enkleste er nok å bruke en emulator - et program som later som om den er maskinvare. Ved å kjøre programmer i emulatoren kan vi bruke programvare som normalt sett ikke hadde fungert på vår egentlige maskinvare. DOSBox er en slik emulator som virker på de fleste nyere operativsystemer, og her finner du en kort bruksanvisning.
Men slapp av, det er nok av abandonware som ikke trenger DOS også.


Er du forresten kun ute etter litt småspilling gjennom nettleseren finnes det også flash-versjoner av klassiske arkade-spill som Pac-Man, Rick Dangerous, Donkey Kong, Prince of Persia og så videre. Sjekk for eksempel ut ClassicGamesArcade.
Abandonia
Dette nettstedet er hovedsaklig rettet mot DOS-spill, og har over tusen slike tilgjengelig. De har også en anstendig brukerskare på over hundre tusen registrerte medlemmer, så om du føler for å mimre om gamle tider kan du uten tvil finne noen likesinnede i forumet. Anmeldelser og karaktersetting.
DOS Museum
Navnet sier vel det meste, og i følge nettsiden har de en idealistisk innstilling der målet er å bevare gammel programvare for ettertiden. Det er altså mer enn spill å finne her. Karaktersetting.
Home of the Underdogs
En stor samling spill fordelt på kategorier. Brukeranmeldelser og karaktersetting.
Remain In Play (RIP)
I følge nettsiden finner du egentlig ikke abandonware her i det hele tatt - kun opprinnelig kommersielle spill som faktisk har blitt fullt frigjort av rettighetshaverne. Laster du ned herfra er det altså ingen grunn til å føle seg kriminell. Anmeldelser og karaktersetting.
Squakenet
Lister godt over ti tusen spill fra forskjellige abandonware-sider. Er du ute etter noe spesielt er det en stor sjanse for at du skal finne det her.
Sjekk for øvrig også Wikipedias liste over gratisspill.

Mer om
annonse