Til hovedinnhold
GuideNettleserguiden – juni

Dette er den kjappeste nettleseren

Vi har testet fire vanlige nettlesere og én portabel.

Nettleseren er og blir et utrolig viktig og sentralt program, og for veldig mange det aller mest brukte på datamaskinen. Det finnes et stadig voksende tilbud av tjenester, underholdning og informasjon svevende rundt ute på verdensveven, og antallet brukere vokser hele tiden.

I tillegg til alle de nyttige og morsomme tjenestene er det også innhold som ikke er så bra for deg. For selv om du ikke går inn på suspekte sider og klikker på alle de spennende lenkene og tilbudene du finner, kan det være fare på ferde. Såkalte drive by-angrep kan infisere maskinen din bare du sveiper innom en helt uskyldig og legitim side. Siden trenger ikke engang være snuskete, og det er ofte opp til nettleseren din å beskytte deg for truslene.

I tillegg til sikkerhetsaspektet vil du at nettleseren din skal takle alt innholdet du vil klikker på. Filformater må støttes, og standarder skal følges. Den skal også være fjellstabil, men kanskje viktigst av alt for daglig bruk må nettleseren være rask – og akkurat det skal vi teste i denne artikkelen.

Chrome er mest utbredt

Det er vanskelig å bli enige om hvilken nettleser som faktisk er mest brukt, og ikke minst hvilke tall vi snakker om, siden alle som måler dette har forskjellige datagrunnlag. Likevel er det som regel Google Chrome som stikker av med seieren.

Dette har vi også merket på våre egne sider. Dere har i flere år nå foretrukket Chrome som nettleser, og i både 2013 og 2012 har den vært mer enn dobbelt så stor som nestemann på lista – nemlig Firefox. Apples egen nettleser, Safari, har videre en tilnærmet like stor andel brukere som Microsofts egen nettleser Internet Explorer.

Vi har ikke med Safari i denne testen. Grunnen til det er at Windows-versjonen av denne ikke har blitt oppdatert på lang tid. Er du nysgjerrig på hvordan siste versjon gjør det rent ytelsesmessig, kan du titte på novemberutgaven 2013 av denne oversikten.

Chrome foreligger nå i versjon 35, og har bare hatt en mindre oppdatering siden forrige runde. Dette er søkegiganten Googles nettleser, og har i løpet av sine fem år på markedet rukket å bli favoritten blant alle leserne på Hardware.no. Nettleseren har blitt svært populær grunnet sin hurtighet og fokus på å være en enkel og god nettleser som «bare fungerer».

Bak den enkle fasaden er det likevel fullt av teknologi. Nettleseren er frempå når det gjelder nettstandarder, som HTML5. Videre er Chrome åpen programvare, slik at du står fritt til å tilpasse den etter egne behov, og det finnes en rekke alternative nettlesere på markedet som er basert på Chrome.

Firefox kommer fra Mozilla, og har vært på markedet i en årrekke. Denne har lenge vært en favoritt blant de mer erfarne brukerne, men har måttet se seg slått av Chrome. Til Firefox får du en utrolig mengde med utvidelser, noe som kan være både en velsignelse og en forbannelse.

Denne gangen har Firefox kommet i en ny versjon, og blitt veldig lik Chrome rent utseendemessig. Versjonsnummeret har kommet til 30.

Internet Explorer er den klassiske nettleseren fra Microsoft, og har i en årrekke regjert på toppen av brukerstatistikkene. Mye av grunnen til akkurat det har vært at nettleseren har fulgt med alle versjoner av Microsoft Windows. Nettleseren har ikke blitt oppdatert siden forrige runde.

Opera er det norske alternativet, og er du ivrig nasjonalist er det denne du velger. Denne nettleseren er ikke spesielt utbredt på verdensbasis, der har den en brukerandel på rundt én prosent. Her i Norge er den mer populær, og hos våre lesere er det hele seks prosent som sverger til Opera.

Dagens Opera har en litt annet tilnærming til bokmerker og favoritter enn hva konkurrentene og tidligere versjoner av Opera hadde, og det kan være litt vanskelig å forholde seg til. Har du store mengder med bokmerker vil du for eksempel kunne irritere deg over hvordan du skal få brukt disse i Opera. Nettleseren har blitt oppdatert en rekke ganger i det siste, og foreligger nå i versjon 22.

Opera Portable er som navnet sier den portable utgaven av Opera. I forrige runde stakk Opera av med seieren, og vi tenkte det var passende å se på hvordan denne utgaven gjorde det. En portabel utgave blir ikke installert på samme måte som andre programmer, men alt av filer blir lagt i én eneste mappe.

Denne mappen kan du ta med deg rundt på en minnepinne, eller kanskje en harddisk. Dermed vil du bære rundt på en nettleser som er akkurat slik du vil ha den, og kanskje også vise frem nettleseren til andre som måtte være interesserte.

Store forskjeller

Vi fyrer opp den aller første testen, Kraken. Dette er en JavaScript-test laget av Mozilla labs, og for ordens skyld skal det nevnes at dette er det samme selskapet som har utviklet nettleseren Firefox. Resultatene er oppgitt i millisekunder, og en lavest mulig verdi er best.

Firefox stikker nok en gang av med seieren i Kraken, kanskje ikke så uventet med tanke på utvikleren. Litt lengre bak kommer Chrome og Opera hånd i hånd, mens vi må virkelig langt ned på resultatlisten for å finne Internet Explorer. På en ekstrem jumboplassering finner vi den portable utgaven av Opera, som virkelig er utklassert her.

Octane er den nyeste testapplikasjonen fra Google, som altså har laget Chrome. Den måler JavaScript-ytelsen, og er en direkte etterfølger til V8. Veldig mange av deltestene i V8 er også videreført til Octane. Resultatene er oppgitt i antall poeng.

I Octane v2 er det Chrome som stikker av med en hårfin seier, rett foran Opera. Dette er akkurat slik det pleier være, med de to nettleserne knivende mot hverandre.

Firefox er godt plassert på en trygg tredjeplass, det er langt både opp og ned til nærmeste utfordrer. Microsofts Internet Explorer er for en gangs skyld ikke sist, takket være det svake resultatet fra Opera Portable.

Firefox utmerker seg som vanlig som den nettleseren som trenger minst minne, men om vi deler opp resultatene ser vi at det er et par andre som er bedre ved bare én fane. Dette er faktisk nettleserne Internet Explorer og Opera Portable, som til nå ikke har gjort spesielt mye ut av seg.

Internet Explorer pleier strengt tatt å komme godt ut på én fane, mens Opera Portable har vi liten erfaring med. Det vi ser er at Opera Portable ikke har en prosess for hver fane, noe som fullversjonen av Opera har. Det kan tyde på at dette hjelper litt på når vi åpner flere faner.

Både Chrome og Opera havner litt bak her, mye grunnet at de kjører hver fane som en egen prosess, i tillegg til diverse andre prosesser. Fordelen er likevel at ikke alt krasjer om en av fanene dine får problemer.

Peacekeeper satser på humor og HTML5.

Den siste testen kommer fra Futuremark, som er det samme selskapet som står bak kjente testprogrammer som 3DMark og PCMark. Testprogrammet har fått navnet Peacemaker, og tester nettlesere i en hel haug med oppgaver, inkludert HTML5.

Peacekeeper har tradisjonelt vært en test der Chrome stikker av med seieren, men i forrige runde tok Opera en frekkis, og stakk av med seieren. Nå er Chrome tilbake i ny og oppdatert utgave, og denne utgaven har ingen planer om å la Opera stikke av med en ny seier.

Et lite stykke bak de to kamphanene finner vi Opera Portable, som nå har rykket godt oppover på resultatlisten. Firefox holder seg på tradisjonell poengsum, og det samme må vi si om Internet Explorer.

Chrome er kjappest

Forrige gang stakk Opera av med seieren som den kjappeste nettleseren, men nå har Chrome kommet seg tilbake til toppen.

Den gamle favoritten Firefox når fremdeles ikke helt opp, og må til stadighet se seg parkert av de andre. Det eneste lyspunktet er minnebruken, som er blant de beste.

Opera Portable fungerer greit nok, men vi synes den til tider fremstod som veldig treg. Den er med andre ord ikke noe å installere på det stasjonære beistet hjemme, men om du på død og liv må ha Opera med deg overalt kan den sikkert fungere fint på en minnepinne.

Forskjellene er betydelige på målingene, men det er fortsatt opp til deg om hva du liker best. Nettleserne føles nemlig ganske så gode alle sammen, og de fleste har nok minne til å dra selv de mest ressurstrengende nettleserne.

Chrome er den mest brukte nettleseren her på Hardware.no, og testene viser at denne fortsatt er et solid valg som gjør alt det du forventer av en nettleser. Chrome stikker dermed av med seieren som den kjappeste nettleseren i juni.

Bruker du Googles skylagringstjeneste Drive?
Disse triksene gir deg mest igjen for pengene »

annonse