Tek.no

Guide Hjemmekinoskolen – del 6

Disse triksene gir deg en penere hjemmekino med bedre lyd

Et nakent rom er ikke lydmessig optimalt, men heldigvis finnes det mange grep du kan ta.

Shutterstock
18 Des 2014 12:25

Dette er femte del i vår store serie Hjemmekinoskolen. Før du leser videre, bør du få med deg de fire første delene:

Med hjemmekinorommet mer eller mindre ferdig bygget er det på tide å tenke på hva slags overflatebehanding du ønsker også. Herunder tar vi også med møblering og en eventuell akustisk behandling.

Dette er på mange måter den siste etappen før selveste sjarmøretappen. Det er nå du bestemmer deg for hvordan rommet skal se ut, og om du har en bedre halvdel kan det hende at vedkommende også har sitt å si.

Maling, tapet eller noe helt annet?

Det er mange former for maling på markedet, og ulike tapeter og gardiner kan også brukes.

Kanskje ikke en hjemmekino, men her snakker vi ganske ekstrem behandling av veggene.Foto: Shutterstock

Skal du ha maling anbefales det at du smører på med en matt maling, gjerne i en litt mellommørk tone. Her må du nesten ta en vurdering selv. Skal rommet utelukkende brukes til hjemmekino kan du godt velge en mørk tone, men skal det også brukes til annet kan det være greit med noe litt lysere. Stikkordet er i alle fall matt maling, for det er utrolig hvor mørke selv mellommørke vegger med matt maling kan fremstå når lyset skrues av. Hvis du i tillegg har en god belysning ser vi ingen grunner til å velge noe annet.

Det finnes også en rekke fine tapeter på markedet, her igjen kan du finne noe som passer deg, men styr unna de blankeste variantene. Her kan du gjerne velge noe med en litt uthevet tekstur, noe som kan hjelpe på hvordan lyden blir reflektert.

Det går også an å dekorere mer eller mindre med tunge stoffer. Dette kan være gardiner du har liggende fra gamle dager, eller du kan kjøpe skikkelig scenemolton. Scenemolton er et skikkelig tykt og deilig stoff, som både hindrer lys i å trenge igjennom samtidig som det har visse lyddempende egenskaper.

En rekke forskjellige måter finnes for å henge opp stoff på veggene, og det er omtrent bare fantasien som setter grenser. Blant annet får du kjøpt lister som er beregnet for dette, der du bare presser en kant av stoffet inn og så henger det der.

Skikkelige kinostoler gjør susen

Skikkelige stoler innbyr til timer med filmtitting.Foto: Shutterstock

Vi skal se på én ting til før vi beveger oss over på akustisk behandling, og det er nemlig møblene. Møblene fungerer bra for å bryte opp et rom rent lydmessig. For det første trenger man et sted å sitte, og en favoritt her er dedikerte hjemmekinostoler.

Det finnes flere alternativer på markedet, der stolene ligner mer eller mindre på vanlige kinostoler. Videre kan stolene være både frittstående eller henge sammen på et vis. Fellesnevneren er en skyhøy komfortfaktor, gjerne med innebygget bord og plass for passende drikke. Alternativt kan man selvfølgelig bare dra ut til IKEA for å plukke opp den rimeligste sofaen de har der.

For puristene er kinostoler alt man trenger, men andre vil kanskje ha på plass et større bord foran stolene også.

Den siste finpussen på lyden

Akustisk behandling er noe som kan være aktuelt i større eller mindre grad, alt etter hvordan rommet ditt fungerer når du fyrer opp favorittfilmen.

Et rom med glatte vegger, noen stoler eller en sofa, og store mengder med høyttalere er ikke spesielt optimal rent akustisk sett. Det hjelper for eksempel lite med høyttalere og forsterkere til noen hundre tusen dersom du har rene betongvegger og marmorgulv.

Her er det brukt fullt opp med absorpsjon i taket.Foto: Shutterstock
Et par forskjellige profiler til aukustisk behandling.Foto: Shutterstock

Derfor er målet å få kontroll på lydbølgene, for lyd som blir reflektert rundt om via vegger og tak skaper bare ugagn. Man bruker da forskjellige former for absorpsjons- og diffusjonsprodukter for å ikke ødelegge lyden.

Det ligger i navnene hva de ulike type produktene gjør. Lydbølgene som treffer absorpsjonsproduktene vil bli mer eller mindre redusert, og du får full kontroll på lydens vandring.

Treblokker på en plate fungerer til å bryte opp lyden.Foto: Shutterstock

Diffusjonsproduktene virker noe annerledes, og søker mer å gjøre det vanskelig å sette fingeren på nøyaktig hvor lyden kommer fra. Dermed får man en opplevelse av at rommet åpnes og blir større.

I tillegg til dette har du bassfeller, som er spesiallaget for å ta livet av lydbølger i bassregisteret.

Et typisk utgangspunkt vil være at man forsøker å sette opp absorpsjonsplater og produkter der lydbølgene først treffer, og at man plasserer diffusjonsprodukter i nærheten av lytteposisjonen.

Felles for alle produktene er at de både kan kjøpes ferdig, eller du kan lage dem selv. For absorpsjon kan du bruke ulike former for isolasjonsmateriale og kle dem i et passende stoff. Det som er viktig å huske på er at et veldig tett stoff vil hindre lyden i å trenge inn til isolasjonen, samtidig som et veldig åpent stoff vil gi større grad av utslipp av fibre og annet mygel fra isolasjonen. Slikt stoff som selvbyggere bruker til fronttrekket på høyttalere er et godt tips.

Bildet av diffusjonsplaten av treblokker viser hvor enkelt en slik er bygget opp. Med en treplate som base kan du skrukutte en rekke biter i forskjellige lengder av for eksempel en lekt på 48 ganger 48 millimeter. Deretter limer du disse fast på platen, i et tilfeldig mønster.

Har du husket belysningen? Slik kan du ordne skikkelig lys i hjemmekinoen »

Her er de fem første delene av hjemmekinoskolen (Tek Ekstra):

Les også
Vi viser deg veien i lydjungelen
Les også
Sørg for at hjemmekinoen får godt nok lys
Les også
Det er lett å glemme, men uten dette blir ikke hjemmekinoen topp
Les også
Slik sørger du for at hjemmekinoen ikke irriterer naboen
Les også
Slik får du det beste bildet i hjemmekinoen
Les også
Disse ni tingene må du huske for å få perfekt hjemmekino
annonse

Les også