GuideDroner

Slik blir du dronepilot

Disse nybegynnertriksene bør du kunne.

Ordet «drone» var ganske ukjent for de fleste av oss for bare noen få år siden, men nå ser de ut til å dukke opp overalt. Du har garantert sett dem på nyhetene eller i YouTube-videoer, summende rundt i luften som noen forvokste robotinsekter. Kanskje du kjenner noen som har gått til innkjøp av en slik drone allerede, til og med?

Hvis du ønsker å ta opp denne hobbyen, må du vite at det er mye å sette seg inn i. For å få noen gode nybegynnertips, tok vi kontakt med en dronepilot, og han får du møte litt lenger ned i saken. Men aller først:

Hva er egentlig en drone?

En drone er det samme som et ubemannet, fjernstyrt luftfartøy. Du har kanskje hørt mest om militære droner, som brukes blant annet til rekognosering og bombing. Sivile droner er derimot noe ganske annet, og det er slike droner vi skal ta for oss i denne artikkelen.

Bruksområdene for sivile- og kommersielle droner er mange. Du har kanskje lagt merke til at flere boligannonser nå inkluderer «flyfoto» av eiendommen? Disse bildene er tatt med en drone. Ellers har både filmskapere og hobbyfotografer fått øynene opp for disse flyvedingsene. Vareleveranser, overvåkning, øyeblikkelig hjelp, nyhetsdekning, forskning og underholdning er andre områder hvor droner allerede er tatt i bruk.

For deg og meg er det i første omgang kameradroner til hobbybruk som trolig er mest spennende. De kan du for eksempel bruke til å lage spektakulære hjemmevideoer som du kan vise til familie og venner, eller publisere på Internett.

Dronepilot til unnsetning

Vår praktiske erfaring med droner er dessverre begrenset til den nå eldgamle Parrot AR Drone, og det har skjedd mye siden denne først kom på markedet. Vi trengte altså eksperthjelp for å kunne skrive denne guiden skikkelig.

Heldigvis takket dronepilot Kim-David Østgård fra Skymedia.no ja til å gi oss noen gode råd for nybegynnere. I sin jobb tar han bilder og video med drone av eiendommer og byggeprosjekter, samt i forbindelse med reklameoppdrag eller arrangementer.

Hva slags drone bør jeg kjøpe?

Det finnes flere typer sivile droner på det norske markedet i dag. Kinesiske DJI er den klart største produsenten, men du har for eksempel Parrot, Hubsan, UDI og Walkera også. De selger flere ulike modeller til vidt forskjellige priser, og derfor kan det være vanskelig å vite hva du bør se etter. De fleste kameradronene du får kjøpt i dag, er riktignok «quadcoptere» med fire propeller.

Hvis du tar tenkt å filme mye og ta gode bilder med dronen din, er det verdt å investere litt i noe som klarer å holde kameraet stabilt. Mange av de enkleste dronene har for eksempel kamerafeste til små actionkameraer, som sliter med å holde det stabilt («tilt-akse»).

Kim-David Østgård fjernstyrer kameradronen sin, mens han følger med på opptaket. Foto: Skymedia.no

– Jeg startet med et GoPro-kamera og en DJI Phantom 2, som ikke var ferdig «rigga». Hvis du bruker GoPro blir det nemlig litt mer teknisk, for «gimbal» (treakse-stabilisering) og FPV (first person view) live-videooverføring ned til kontroller, må monteres selv. Det er litt mer utfordrende enn å velge en annen type drone hvor alt er ferdig montert og klar til bruk, sier dronepilot Østgård til Teknofil.no.

Det du som nybegynner bør se etter er derfor en drone som stabiliserer på tre akser, ikke bare en tilt-akse, og har ferdig montert kamera.

– Hvis du har dette på plass fra starten av, gjør du jobben mye lettere for deg selv. Ulempen med fastmontert kamera, er derimot at du ikke har mulighet til å oppgradere til nyere versjoner av GoPro når det kommer, forteller Østgård.

Østgård nevner DJI Phantom 2 Vision+ som det beste eksempelet på en drone med god stabilisering og ferdig montert kamera. Den koster i underkant av 10 000 kroner, og kan brukes rett ut av esken. Eksperten hevder at DJI foreløpig er i en klasse for seg selv i denne prisklassen, men at det finnes rimeligere alternativer også.

– Hubsan er en spennende utfordrer bak DJI, og deres droner kan kanskje bli mer spennende innen et års tid. De har GPS-styring, noe som gir deg god kontroll ved flygning og holder dronen stabilt i lufta, spesielt når du flyr med GPS-modus på.

Han sier videre at Hubsan-dronene trolig kommer til å koste mindre enn DJI-modellene.

Hvorfor koster noen droner 100 000 kroner?

Her ser du Kim-David Østgårds octocopter. Foto: Skymedia.no

Som dronefotograf har Østgård selv gått til innkjøp av en kommersiell drone; En DJI Spreading Winds S1000. Denne octocopter-dronen, altså en drone med åtte propeller, koster hele 110 000 kroner. Hva er poenget med en dyr drone?

– Alt kommer an på hva du skal løfte. Har du et tungt kamera, trenger du en større drone. Det finnes droner i størrelsen som kan løfte profesjonelle kameraer som Red Epic. Men dette er mer aktuelt for filmopptak, hvor én operatør styrer dronen, og en annen styrer kameraet. Større droner har også mer avansert styring og krever mer opplæring og høyere sikkerhet, forklarer Østgård.

Første flytur – hva skal jeg gjøre?

Du kan maksimalt fly 125 meter opp i luften med dronen din. Og du har ikke lov til å fly over hodet på folk. Foto: Skymedia.no

Hvis du har gått til innkjøp av en kameradrone, er du kanskje ivrig etter å komme igang. Men før du begynner må du sette av litt tid til den kjedelige delen, nemlig forholdsreglene for droneflyvning.

Aller først bør du se Luftfarttilsynets litt makabre instruksjonsvideo, og sette deg inn i regelverket for droneflyvning i Norge. Du har for eksempel ikke lov til å fly over folk, med mindre du har fått tillatelse fra samtlige av de du skal fly over. Du har heller ikke lov til å fly høyere enn 125 meter, og enkelte steder – deriblant i nærheten av flyplasser – har du ikke lov til å fly i det hele tatt.

Regelverket er viktigst, men det er også andre ting du bør sette deg inn i før du fyrer opp dronen din. Les brukerhåndboken til dronen du har kjøpt nøye.

Ikke mist dronen på sjøen

En annen viktig ting å gjøre før du flyr med dronen din, er å sette deg inn dronens «GPS safe modus», og sørge for å lagre en hjem-posisjon. Uten å vite hva «hjem» er, vil dronen i verste fall finne på å sette kursen mot fabrikken den ble laget på i Kina, hvis den kommer utenfor rekkevidde fra kontrolleren din.

Det skal etter sigende ha skjedd, ifølge Østgård. Han forteller at han selv har mistet en drone fordi han ikke hadde lest bruksanvisningen skikkelig. GPS-styrte droner vil fly for egen maskin til den forhåndsbestemte hjem-posisjonen hvis den kommer utenfor rekkevidde. Der venter den på deg, susende omtrent 20 meter over bakken. I så fall gjelder det for deg å komme deg tilbake dit før batteriet går tomt.

– Jeg var i båt, og dronen hadde en innebygd grense på 1600 meters avstand fra hjem-posisjon. Når båten kjørte for langt unna, og passerte denne grensen jeg ikke var klar over, fløy dronen tilbake til hjem-posisjonen – et sted midt på havet – og ventet der. Vi rakk ikke tilbake i tide, for å si det sånn, så den ble ødelagt. Etter det satt jeg meg skikkelig inn i innstillingene. Du bør alltid sette en trygg hjem-posisjon på land, sier Østgård.

Viktig å trene litt først

Etter å ha kjøpt dronen, fikset innstillingene og satt deg inn i regelverket, burde alt være klart. Dronepiloten har imidlertid noen flere tips til oss ferskinger:

– Jeg vil anbefale å trene på et åpent område først, til du er trygg på styringen. Etabler en sikker sone, og informer personer i nærheten om å holde avstand når du flyr. Det ser kanskje ut som et leketøy, men det kan få alvorlige konsekvenser hvis du ikke tar forholdsregler, advarer Østgård.

Han understreker at du må «øve, øve og øve» for å bli en trygg dronepilot. Du må også trene på å styre manuelt, uten hjelp fra dronen, i tilfelle GPS-modusen faller ut. Østgård hevder imidlertid at det normalt ikke skal store reparasjoner til på selve dronen, så fremt du ikke krasjer den. Generelt vedlikehold av dronen er likevel veldig viktig.

– Før du flyr bør du kontrollere alle deler for å finne eventuelt løse skruer eller sprekker. Sjekk også batteriet på dronen før bruk. Ellers bør du sørge for å ha minst tre alternative nødlandingssoner, uten bygninger, trær og andre gjenstander i veien, avslutter han.

International Drone Day 14. mars

Foto: Facebook

Den andre lørdagen i mars markerer drone-entusiaster over hele verden International Drone Day. Hensikten er å sette droner i et bedre lys, ettersom mange først og fremst forbinder droner med krig, overvåkning, eller at noen flydd uansvarlig.

Bor du på Østlandet, kan du ta turen til Lier Stadion utenfor Drammen på lørdag mellom 10.00 og 14.00, hvor dagen markeres for aller første gang i år. Der kan du blant annet få prøve en Parrot-drone, se drone-show på storskjerm, og se demo-flyvninger. Det er gratis inngang.

Mer informasjon finner du på Facebook-siden til arrangementet.

Burde drone-piloter hatt et eget sertifikat?
I USA ønsker myndighetene ha 17-årsgrense for drone-flyvning »

(Kilder: Kim-David Østgård/Skymedia.no, Luftfarttilsynet, International Drone Day, Facebook (arrangement))

Les også
Dette våpenet «skyter ned» dronen din
annonse