Dette skjer når du røsker ut PC-delene – mens maskinen står på

Vi napper ut både skjermkort og minnemoduler.

Utnapping i fart

Denne saken er tidligere publisert, men republisert til glede for nye lesere.

Hvis du noen gang har giddet å lese bruksanvisningen på noen av datakomponentene dine, så har du sett at maskinen alltid skal være avskrudd når du monterer eller demonterer delene. Hvis ikke du gjør det, er det vistnok ikke grenser for hva som kan skje, hevder produsentene.

Advarsler til tross, det kan være lett å glemme at datamaskinen faktisk står på. Det kan også være lett å tenke at «jeg skal jo bare gjøre noe enkelt», også napper du ut en komponent eller to ved et rent uhell.

For å se om det er noen umiddelbare problemer med å være uheldig å nappe ut komponentene én eller to ganger, har vi sett på følgende myte:

Myte: Trekker du ut komponenter mens maskinen står på, går de umiddelbart i stykker.

Dette kan skje den beste

For dem som enda ikke er overbevist om at dette faktisk er mulig, har vi et par historier fra når vi har vært uheldige og nappet ut datadeler «i fart».

En av oss opplevde å skulle skru ut noe småtteri fra maskinen, mens den var påskrudd. Det å skru av maskinen var en omstendelig prosess, og tid var kritisk. Resultatet var at en av skruene som nettopp hadde forlatt sin trygge plass forsvant ned blant følsomme komponenter, med et påfølgende blått gnistregn og lyden av en maskin som skrudde seg av. Merkelig nok hadde maskinen overlevd, uten synlige mén.

En annen gang prøvde vi også å ta ut et par minnemoduler, mens maskinen stod på. Vedkommende hadde helt glemt at den stod på, og i farten ble modulene røsket ut. Naturlig nok protesterte Windows-installasjonen litt neste gang maskinen skulle skrues på, men den virket helt fint. At det gikk bra i begge tilfeller er grunnen til at vi nå ønsker å sjekke dette nærmere.

En maskin midt på treet

Vi plukket derfor ut noen middels gamle datadeler, og bygde en komplett maskin.Den bestod blant annet av hovedkortet MSI 890GXM-G65 og prosessoren AMD Phenom II X4 970.

Skjermkortet vi brukte var et AMD Radeon HD 6790, mens minnemodulene var av typen Corsair Value Select.

Disse komponentene ble plassert i en åpen testrigg, slik at vi skulle ha god tilgang til alt som var av tilkoblinger. Som du ser er ingen av komponentene spesielt nye, og det er med vilje. Ved å ikke velge toppmoderne entusiastprodukter har vi datadeler uten ekstra kraftige sikringsmekanismer innabords. De råeste produktene har nemlig dette, og for å gjøre denne testen så bred som mulig ønsker vi ikke å ta med slikt.

Bli med over på neste side, så starter vi testen »