Surf sikrere på åpne nettverk

I takt med at mer og mer av vår digitale hverdag krever en forbindelse til internett, kommer også flere og flere enheter med muligheter for datakommunikasjon. I dag kan du derfor koble deg opp mot trådløse nettverk (også kjent som WLAN eller WiFi) med alt fra minibærbare via mobiltelefoner til mediespillere som iPod touch.

Derfor er det også gledelig at det blir stadig mer vanlig å finne åpne trådløse nett. Nå finner du gratis WLAN på steder som biblioteket, kafeer, restauranter, hotell og flyplasser. Ja selv vanlige butikker kan i dag ha et åpent nett for kundene.

De fleste som tilbyr gratis trådløse nett holder nettverket helt åpent, slik at det skal være enkelt for brukerne å koble seg til. Ulempen med dette er at nettverkene da er usikrede og ukrypterte, og sett fra et sikkerhetsmessig ståsted byr dette på en del muligheter for uærlige sjeler.

Fem fine tips

Sjansen for at du skal bli utsatt for hacking når du bruker et trådløst nett er nok ikke så stor, men muligheten er reell. Data sendes nemlig frem og tilbake i klartekst på et ukryptert nettverk, slik at passord, kredittkortinformasjon, PIN-koder, personnummer og andre interessante opplysninger kan snappes opp. Det kan være at noen datakyndige på et vanlig, åpent nettverk "lytter" eller "sniffer" på datatrafikken. Det finnes også personer som holder sitt eget nettverk åpent nettopp for dette formålet.
Du kan altså ikke bli 100% sikker når du logger deg på et åpent nettverk, så det aller beste er å unngå å bruke dem. Men synes du som vi at det er å ta litt vel hardt i, har vi her samlet fem tips som kan gjøre det trådløse kafebesøket ditt betraktelig tryggere.
Tips 1: Hold deg til enkel surfing
Å sjekke været og nyhetene er uproblematisk og avslører svært lite om deg. Må du derimot sende filer eller informasjon - kanskje logge deg inn med brukernavn og passord - er det ikke like greit. Drøy derfor helst med Facebook, e-post, nettbank og netthandel til du er hjemme. 
Tips 2: Hvis du ikke følger tips 1, bruk sikker innlogging om mulig
TSL (Transport Layer Security), eller SSL som det tidligere het, sørger for å kryptere datatrafikken mellom deg og nettstedet du er koblet til.


Nå har for eksempel de fleste nettbaserte e-posttjenester mulighet for å kryptere påloggingen, slik at passordet ditt beskyttes. Når du bruker TSL vil adresselinjen lese https: i stedet for http:. Nettleseren vil også vise en hengelås. Merk at mange slike tjenester kun sikrer at påloggings-delen krypteres, ettersom TSL krever langt mer trafikk fra og til serveren. Det betyr at selve e-postene fremdeles kan snokes på.
Har ikke tjenesten synlig sikker pålogging, kan du forsøke å "jukse" ved å legge til s-en til http: selv. Dette fungerer for eksempel på Facebook.
Tips 3: Hvis du ikke følger tips 1, krypter viktige filer før du sender dem
Du kan for eksempel kryptere filer til zip-formatet. Her 7-Zip et gratis, åpent og godt alternativ (hjemmeside her).
Tips 4: Slå av fil- og skriverdeling
I tillegg til at noen kan snappe opp datatrafikken er det også enklere for noen på samme nettverk å plante virus, ormer eller annen slem programvare på datamaskinen din.

Får du spørsmål om nettverksplassering, velg Offentlig nettverk. Får du ikke dette, forsikre deg om at deling av filer og skrivere er slått av. Følger du ikke dette viktige tipset kan andre på samme nettverk få tilgang til dine delte filer og mapper. Som du forstår gjør dette også din datamaskin langt mer sårbar for angrep. Slå også av nettverkssøk/-gjenkjenning om mulig.

Fil- og skriverdeling, samt nettverkssøk, slår du av i Kontrollpanel -> Nettverk og Internett -> Nettverks- og delingssenter.

Tips 5: Husk tradisjonell sikkerhet
Hold PC-en din oppdatert med de siste sikkerhetspatchene, bruk antivirus og husk å slå på brannmuren. Brannmur er innebygd i Windows XP og nyere, ellers kan du for eksempel sjekke ut ZoneAlarm Free.
Artikkelen ble publisert første gang juni 2009.

Les også
Aldri surf på åpne trådløse nett
Les også
Kjempefiks for Windows
Les også
Gjør deg klar for super-WiFi
Les også
Del 1: Slik bygger du hjemmenett
Les også
Spår tradisjonelle butikkers død
Les også
Del 3: Grunnleggende innstillinger
Les også
Del 2: Det viktige valget
Mer om
annonse