Guide

Skal du kjøpe bærbar til spill?

I det store og hele har bærbare datamaskiner tatt over PC-markedet. Liten størrelse, portabilitet og relativt lave priser har gjort laptopen langt mer attraktiv enn den trauste, grå PC-kassa.

Likevel er det ikke alt som er like enkelt med bærbare - for eksempel oppgradering. Jovisst kan du i de fleste tilfeller sette inn mer minne og bytte harddisk, men du får problemer hvis du finner ut at din nesten-nye stolthet ikke takler de siste spillene. Å skifte prosessor og/eller grafikkløsning på en bærbar ligger som regel et sted mellom vanskelig til umulig.

Så med tanke på ytelse betyr dette at du må "treffe" riktig på første forsøk når du skal kjøpe bærbar.

Litt (for) mye å velge i

Og det er enklere sagt enn gjort. Over de siste ti årene har det vært hundrevis av forskjellige grafikkløsninger for bærbare datamaskiner. Noen grafikkort får nemlig kun noen måneder i sola før de erstattes av en litt nyere og bedre utgave.

Av alle modellene som er blitt sluppet er naturligvis de fleste nå utdaterte og ikke å finne i nye laptoper. Likevel gir det oss en pekepinn på hvor vanskelig det er å faktisk gi konkrete forslag. Kikker du på alle de forskjellige bærbare som finnes i butikkene, kan det være flere titalls forskjellige grafikkløsninger tilgjengelig samtidig.

Da kan det være greit å kjenne til disse punktene når det gjelder bærbare og grafikkort:

1. To typer grafikkløsninger

I hovedsak skiller vi mellom integrerte og dedikerte grafikkløsninger. Det som i hovedsak gjør en slik løsning dedikert er at den har sitt eget video-minne (VRAM) i tillegg til grafikkprosessoren (GPU).

Integrerte grafikkløsninger har ikke eget RAM, men låner i stedet fra systemminnet. Selve grafikkprosessoren kan være en innebygd del av brikkesettet (på hovedkortet) eller hovedprosessoren (CPU-en). Den kan også ta form som en egen GPU-brikke på hovedkortet.

2. De tre store

Tre navn bør du kunne: Intel, AMD og Nvidia.
Intel kjenner du kanskje best som prosessorprodusent, men de har også god kontroll på brikkesett med integrerte grafikkløsninger. Kjøper du en rimelig bærbar er det en god mulighet for at den har integrert Intel-grafikk. For tiden er den beste løsningen der Intel HD Graphics, der grafikkprosessoren (GPU-en) er integrert på hovedprosessorer av Core i-typen.
Regner vi ikke med Intel, er det AMD og Nvidia som tilsammen kontrollerer nærtil 100% av grafikkortmarkedet - både for bærbare og stasjonære datamaskiner. Disse to konkurrentene kniver til stadighet om å ha de raskeste og beste grafikkløsningene.
For bærbare stiller AMD med ATI Mobility Radeon, mens Nvidia har GeForce-serien.

3. Dyrere bærbar er ofte bedre

En tommelfingerregel er at jo mer penger du legger i en bærbar PC, jo bedre vil den være. Ønsker du en datamaskin til spilling bør du derfor holde deg unna de aller rimeligste modellene, som vanligvis kun har intergrerte grafikkløsninger.

Samtidig betyr det ikke at du ukritisk kan kjøpe en dyr laptop. "Bedre" trenger nemlig ikke bety en sterkere prosessor og grafikkløsning. Det kan også være kvalitet, portabillitet (størrelse, batterilevetid) eller design.

4. Større bærbar er ofte bedre

Skal du ha en bærbar maskin med så god spillytelse som mulig bør du sikte mot 15-tommere og større. Disse har størrelsen som kreves for å utvikle gode nok kjøleløsninger for de kraftigste grafikkløsningene - for grafikkort kan utvikle mye varme.

5. Navnet skjemmer ingen

Pris og størrelse kan bety forskjellen på en bærbar som duger og ikke duger til spill. Men du bør også alltid ta en kikk på hva grafikkløsningen heter, og her er det lett å gå seg bort i talljungelen. Både AMD og Nvidia opererer med generasjoner, og tre hovedregler gjelder:
1. Jo høyere tall, jo nyere generasjon. For AMD deles generasjonene i 1000, for Nvidia er det 100.
Eksempel: ATI Mobility Radeon HD 5165 tilhører en nyere generasjon enn HD 4650.
2. Jo høyere tall innenfor hver generasjon, jo bedre ytelse
Eksempel: GeForce GT 420M er raskere enn GT 415M.
3. De raskeste løsningene fra en eldre generasjon kan være bedre enn flere fra den nye generasjonen.
Eksempel: GeForce GT 250M er raskere enn en GeForce GT 425M.
Men merk at nyere generasjoner gjerne utvikler mindre varme og har nye funksjoner, som DirectX 11.
Alt i alt kan det være vanskelig å sammenligne internt, og enda verre å sammenligne løsningene fra AMD og Nvidia. Bruk derfor gjerne lister som denne for å sammenligne grafikk til bærbare. Her får du også tips til hvor god løsning du trenger til forskjellige typer spill.

6. Grafikk kan prioriteres foran prosessor

For de fleste vanlige bruksområder - som nettsurfing, chatting, kjøring av kontorapplikasjoner, lett bildebehandling, musikk- og enkel filmavspilling med mer, er egentlig ikke ytelse noe stort problem med en moderne bærbar. Selv de rimeligste modellene takler dette uten problemer.
En dyrere modell med bedre prosessor vil naturligvis kunne gjøre noen av oppgavene mer effektivt, men den billige PC-en får også jobben gjort.
Like enkelt er det ikke med grafikkort og spill. Mangler din bærbare et dedikert grafikkort kan det bety at den ikke kan spille 3D-spill i det hele tatt - den har ganske enkelt ikke det som må til av maskinvare.
Dyre bærbare vil typisk ha både en god grafikkløsning og rask prosessor, men ofte er det slik at vi må prioritere. Er du da ute etter en laptop som også skal brukes til spilling, bør du være klar over at det aller meste av jobbtyngden for spill ligger på grafikkortet. Derfor imponerte i sin tid den lille M11x fra Alienware, selv om den var utstyrt med en småpuslete ULV (Ultra Low Voltage)-prosessor.
Det betyr at dersom du finner to likt prisede bærbare, der den ene har en kjappere grafikkløsning og den andre har raskere prosessor, vil som en hovedregel den med bedre grafikk være bedre til spill.

7. Svitsjbart er smart

Over de siste par årene har vi sett en rekke bærbare med både integrert og dedikert grafikk - såkalte svitjsbare løsninger. Her kan du bytte (eller at datamaskinen velger automatisk) mellom den integrerte og dedikerte grafikken ettersom du har mer behov for ytelse eller batterilevetid.
Har du planer om å bruke den bærbare til både lek og alvor kan svitsjbar grafikk være smart.

8. Skjermoppløsningen teller

Høy skjermoppløsning krever mer av grafikkortet. Går du for eksempel fra 1366 x 768 piksler til 1920 x 1080 piksler, snakker vi nesten om en dobling av antall bildepunkter som grafikkortet skal kalkulere for og kontrollere.

Ta derfor i betraktning hvor stor oppløsning du vanligvis skal spille på når du forsøker finne ut hvilken løsning som er god nok for deg.

9. Bærbar ikke best

Javisst er det kult med bærbare, og du får ganske så god spillytelse i de mer påkostede modellene. Men for spilling er det jo fremdeles slik at det er stasjonære datamaskiner som er best med tanke på pris, kjøling og oppgraderingsvennlighet.

Hvis du uansett hovedsaklig har tenkt å spille hjemme, ville vi heller anbefalt en stasjonær for akkurat dette. I tillegg kan du kjøpe en rimeligere bærbar for jobbing på farten. Dette vil kunne koste mindre og yte bedre enn en kraftig bærbar for spill.

10. Bruk selgeren eller bruk nettet

Handler du i en butikk kan du bruke selgeren, som bør kunne fortelle deg omtrentlig forskjell i spillytelse på modellene han har inne. Hvis han/hun ikke har peiling, prøv å finne en annen selger, eller bruk nettet.
Vi rekker dessverre på langt nær å teste alle de bærbare modellene på markedet, men som regel er det noen andre som gjør det. Bytt ut XXXXX med modellen du er interessert i og gjør et nettsøk sammen med ordene review eller test.
Noen nettsteder er også gull for å kunne sammenligne forskjellige prosessorer og grafikkort for bærbare - perfekt når selgeren er helt på vidda.
Et fint sted å begynne kan være Notebookcheck.net:
Se deres klassedelte liste over grafikkløsninger her.
Hvilken prosessor som er raskest ser du her.

Les også
En usedvanlig sjarmerende plattformperle
Les også
3DMark 11 er sluppet
Les også
De beste bærbare til 10.000 kr
Les også
Slik plukker du riktig bærbar
annonse