Til hovedinnhold

Hva er den beste tjenesten for videokonferanser?

Slik holder du skikkelige møter på hjemmekontoret.

Niklas Plikk, Tek.no

– Ja, hallo alle sammen! Da er vi saml... Nei, hmm, alle er ikke her ennå. Og der var det én som ikke aktivert videoen sin. Og en annen som får beskjed om at mikrofonen ikke har lyd. Hmmm.

Omtrent sånn begynte vårt første fellesmøte med hele nisjeavdelingen i VG. Samtlige har fått beskjed om å ta hjemmekontor for å bremse spredningen av coronaviruset – akkurat som tusenvis av andre nordmenn i disse dager.

Men selv om vi har gått fra å bare sitte noen meter fra hverandre på kontoret til flere kilometer fra hverandre nå, er vi fremdeles nødt til å kunne prate sammen på en god måte. Meldingstjenester fungerer til mye, men det er faktisk greit å kunne se hverandres ansikter også.

Så, hvilken videotjeneste er det man egentlig burde bruke? La oss ta en titt på utvalget!

De beste videokonferansetjenestene

Det er vanskelig å forutse alle forskjellige ønsker og krav du måtte har for en videokonferanse, men vi har forsøkt å vurdere de ulike tjenestene basert på følgende krav:

  1. Lyd- og bildekvalitet
  2. Støtte for store grupper
  3. Støtte for mange videostrømmer samtidig
  4. Funksjoner, slik som skjermdeling og håndsopprekking
  5. Pris (alle vi har testet kan brukes gratis)

Vi gjennomførte en relativt kort test av en håndfull forskjellige videokonferansetjenester, og prøvde da med omtrent 15 deltagere.

I utgangspunktet var vi ute etter gratistjenester som potensielt kan oppgraderes med mer funksjonalitet hvis man trenger det. Det begrenset utvalget litt, og blant annet Whereby ble ekskludert siden det bare har støtte for fire brukere på gratisvarianten, og deretter tolv personer hvis man betaler.

1: Zoom

Zoom viste alle deltagerne på en ryddig og god måte, og har støtte for hele 1000 samtidige deltagere.

Obs: I etterkant av publisering har det vært flere artikler rundt Zoom som stiller spørsmål rundt ting som sikkerhet og personvern. Tjenesten har blitt anklaget for å rute trafikken sin via Kina (dette kan man nå velge bort), selge data til Facebook (dette var visst en feil som nå er rettet opp) og for å ha svak sikkerhet. Hvorvidt dette rammer vanlige brukere er usikkert, men dette bør neppe være førstevalget ditt i jobbsammenheng.

Videokonferansetjenesten vi likte best heter Zoom, og skilte seg ut positivt av flere grunner.

For det første er tjenesten gratis å bruke, og du får tilgang til de aller viktigste funksjonene selv om du ikke betaler en eneste krone.

Du kan invitere opptil 1000 personer inn i et videomøte, noe som i seg selv er ganske uhørt. 50 av disse kan ha video av seg selv også. Det er kjempebra.

Du får HD-video og god lydkvalitet, og av alle tjenestene vi testet, syntes vi dette var tjenesten som ga oss skarpest videobilde og best lydkvalitet.

Zoom byr også på en rekke avanserte funksjoner som skjermdeling og muligheten for den som presenterer til å dele en interaktiv tavle man kan tegne på. Deltagere kan «rekke opp hånden» digitalt ved å trykke på en liten knapp, som setter et håndikon på videobildet deres. Den som presenterer kan se dette, samtidig som personen også kan fjerne alle håndsopprekninger på én gang . Deltagere kan også reagere på ting med en liten emoji.

Hvis du vil holde deg til gratisnivået, kan møtet «bare» vare i 40 minutter, men de kan vare i opptil 24 timer dersom du betaler 15 dollar i måneden. Hvis du vil kan møtene også lagres i etterkant, slik at du eller resten av teamet kan gå igjennom hva som ble sagt.

Det største problemet vi har med Zoom er et litt klønete oppsett. Personer vi inviterte måtte trykke seg gjennom flere pop-up-bokser, og det var ikke alltid like intuitivt å skjønne hvordan man skulle gi maskinen og programmet tilgang til kameraet og mikrofonen.

Alle kom seg imidlertid inn (unntatt én person på mobil av en eller annen grunn), og opplevelsen var som sagt svært god.

2: Google Hangout Meet

Google Hangout Meet er svært bra for alle med en bedriftskonto hos Google.

De fleste har sikkert hørt om Google Hangout, og Hangout Meet er rett og slett den utvidede versjonen laget for bedrifter. Det krever at personen som starter møtet har en bedriftskonto hos Google, også kjent som en G Suite-konto, og ikke bare en vanlig Google-konto.

Har du dette, er Hangout Meet en smidig og god måte å invitere kollegaer og andre til et videomøte. Det krever heller ikke at alle har en Google-konto, selv om det gjør påloggingen hakket raskere.

Her var lyd- og bildekvaliteten på linje med Zoom, og du kan invitere haugevis av mennesker også her. Begrensningen er mellom 150 og 250 mennesker basert på hva slags G Suite-konto du har, men det bør uansett være mer enn nok for de fleste.

Når det kommer inn flere enn ti personer i videosamtalen, vil de siste automatisk få dempet mikrofonen sin for at det ikke skal bli så mye støy. Spesielt for veldig store grupper er dette en fordel, og kanskje en ekstra stor fordel med mange som har hjemmekontor og kanskje ikke de mest rolige lokalene eller de beste mikrofonene.

Google Hangout lar deg dele skjermen med deltagere, og du kan chatte i gruppen også hvis det er innspill eller spørsmål. Det fungerer greit, men vi synes Zoom gjør dette hakket smidigere med sin håndsopprekningsfunksjon.

En spenstig funksjon Hangout kan by på er automatisk teksting av det som blir sagt. Det gir ganske morsomme oversettelser når vi snakker norsk, men hvis møtene dine går på engelsk er den faktisk overraskende nøyaktig.

Du kan opprette og prøve G Suite gratis i 14 dager, og deretter koster det omtrent 60 kroner i måneden. Det er ikke verdt å kjøpe dette bare for å bruke Google Hangout Meet, men hvis du eller bedriften allerede har G Suite-kontoer, er Google Hangout Meet en solid videokonferansetjeneste.

3. Skype

Skype hadde dårligst video og bildekvalitet, og har ingen avanserte funksjoner bortsett fra skjermdeling.

De fleste forbinder sikkert videokonferanse med Skype, men i vår test var det ikke særlig imponerende. Video- og lydkvaliteten var dårligst av samtlige tjenester som ble testet, selv om tjenesten prøvde å kompensere for dette med å legge på et automatisk slør på bakgrunnen til alle deltagerne.

Fordelen med Skype er imidlertid at det er gratis å bruke, og du kan være opptil 50 personer samtidig. Du kan dele skjermen din med andre deltagere, men det er også omtrent den eneste avanserte funksjonen tjenesten har å by på.

Alt i alt: Skype er helt greit, men velg heller Zoom eller Google Hangout Meet hvis du kan.

4: Facebook Messenger

Facebook Messenger er lekende lett å bruke, men veldig begrenset sammenlignet med dedikerte tjenester.

For moro skyld testet vi Facebook Messenger også, uten noen store forhåpninger til at det faktisk ville fungere som et verktøy for videokonferanser. Vi hadde rett.

Messenger fungerer best for grupper med færre enn seks deltagere, men det går an med flere også. Det er helt gratis og enkelt å bruke.

Du lager bare en gruppe i Messenger og trykker på videoikonet i gruppevinduet. Du vil da starte en samtale med hele gjengen, og kan se opptil seks personer på video. I teorien er det støtte for opptil 50 deltagere samtidig, men da vil imidlertid kun den dominerende personen bli vist foran alle deltagerne.

Ulempen er at det ikke er noen andre funksjoner enn helt vanlig video her. Du kan ikke dele skjermen eller interagere med de andre medlemmene på noen som helst nyttig måte. Fra mobil kan du legge på morsomme filtre på ditt eget bilde, men dette er ikke særlig nyttig i et møte.

Fordelen er naturligvis at det er ekstremt enkelt. Alle har sannsynligvis en Facebook-konto, og alt du trenger er å trykke på en knapp i gruppen du vil ringe. Dette er nok bedre for vennegjengen enn jobben.

Bonus: Slack

Slack har en kjempegod videokonferansefunksjon, men krever et abonnement og kan maksimalt brukes av 15 personer samtidig.

Slack er et nært og kjært navn for mange bedrifter, og er lynmeldingstjenesten vi bruker på Tek.no i det daglige.

Hvis jobben din har et betalt abonnement hos Slack, kan tjenesten også by på videosamtaler i tillegg til de vanlige tekstmeldingene du sender. Dette fungerer faktisk overraskende bra, og selv om vi anser Slack som en tjeneste hovedsakelig for tekst, har den et par funksjoner de andre ikke kunne by på.

Lyd- og bildekvalitet er godt over middels, og det er enkelt å invitere en hel gruppe til å delta. Det er imidlertid begrenset til maks 15 deltagere.

Her kan du dele skjermen din med andre, og til og med invitere dem til å tegne på skjermen din. Strekene forsvinner relativt raskt, men det kan være et nyttig verktøy for alle sammen å jobbe med et felles dokument.

Hvis du har tilgang til Slack via jobben, og du vil ha videomøte med under 15 deltagere, kan dette fint vurderes i tillegg til Zoom og Google Hangout Meet.

Oppdatert fredag 13. mars:

Bonus # 2: Microsoft Teams

Okay, vi har hørt folket. Microsoft Teams er et fantastisk produkt for alle selskapet som allerede benytter seg av Microsoft Office 365, noe vi hørte fra uhyre mange av leserne våre etter at vi publiserte vår første iterasjon av denne saken torsdag. 

I motsetning til Google Hangout Meet kan du få tilgang til Microsoft Teams helt gratis - det krever bare en Microsoft-konto - og du vil ha tilgang til å lage et «team» på opptil 300 personer. Alle må ha en Microsoft-konto, men ingen må betale. 

For å få full tilgang til Microsoft Teams kobling til andre Microsoft-produkter, krever det imidlertid et bedriftsabonnement av Office 365. Men du kan fint videoringe andre uten å bruke en krone. 

Akkurat som med Slack kan du enkelt ringe en gruppe mennesker i teamet ditt, men du kan ringe langt flere i Teams. Teams har støtte for hele 250 deltagere (Slack har bare 15), og siden det hele er så tett knyttet opp til andre Microsoft-produkter kan du for eksempel sette opp en automatisk lenke i Outlook-invitasjoner til å delta i et videomøte. 

Så, akkurat som i de andre tilfellene: Bruker du allerede Microsoft Office 365 er Teams trolig det beste (eller i hvert fall enkleste) alternativet for deg. Bruker dere allerede Slack, bruk det, så lenge dere har små grupper. Google bedriftskonto? Bruk Google Hangout Meet. For alle andre, spesielt hvis du har store grupper, gå for Zoom. 

annonse