Tek.no

Guide

De beste mobilprogrammene

Vsun lar deg spille Super Nintendo-spill på mobilen din.
Marius Valle
12 Apr 2009 05:00

S60 og Windows Mobile

Har du ikke tenkt deg på fjellet i påsken? Da kan du like greit ligge på sofaen og leke med mobilen. Som de fleste sikkert har fått med seg etterhver kan telefonen brukes til langt mer enn ringing.

I det siste har flere og flere blitt oppmerksomme på hvilke muligheter de har med smarttelefoner som Nokias S60-telefoner, Windows Mobile-telefoner og Iphone. De fungerer nesten som PC-er og har muligheter for mange nye programmer som lar deg gjøre alt fra å spille klassikere til å redigere bilder.

Det er ikke bare smarttelefoner som har disse mulightene. Du kan også få nye programmer på "vanlige" telefoner. Den største forskjellen er at disse programmene, som kalles Java-programmer, ikke er like avanserte og gjerne har færre muligheter. Det er fordi de ikke kan integreres like tett mot telefonen som på smarttelefoner.

Forskjellene på Java- og smarttelefonprogrammer er imidlertid ikke så stor som før, og Java-programmer har blitt mer avanserte i takt med at telefonene får flere muligheter.

Dersom du skal ha glede av å benytte deg av ekstra programvare må du lære deg hvordan du installer det. Amobil har skrevet en utfyllende guide som gir deg den informasjonen du trenger.

Iphone-eiere har det enda enklere. Disse telefonene har nemlig en programvarebutikk innebygget, slik at nye programmer bare er noen få trykk unna.

Programmer til S60

De fleste smarttelefonene kjører det såkalte S60-grensesnittet. Dette er systemet Nokia bruker på alle sine smarttelefoner, som N-serien og E-serien for å nevne noen. Samsung og LG lager også telefoner med S60.

Utvalget av programmer til denne plattformen er stort. Her er noen av våre favoritter:

Vsun: Lar deg spille Super Nintendo-klassikere som Super Mario World på mobilen. Dette er en emulator som gjør telefonen din om til en Nintendo. Fungerer med en rekke gamle Super Nintendo-spill. Er litt tregt dersom du har lyd på. Uten lyd fungerer det strålende.
Utvikler: Vampent
Pris: 142 kroner
Last ned: Vampent.com

Vnes: Samme som over, men lar deg spille de gamle Nintendo-spillene fra den gode gamle grå boksen som dukket opp på 80-tallet. Fungerer strålende med og uten lyd.
Utvikler: Vampent
Pris: 71 kroner
Last ned: Vampent.com

Google Maps med Latitude: Om du ikke er redd for at folk skal vite hvor du er, bør du ta en titt på Google Latitude. Dette er en del av programmet Google Maps, og gjør det mulig å se på et kart hvor vennene dine er. Dette krever selvsagt at de bruker programmet og tillater deg å se hvor de befinner seg. En liten ulempe med programmet er at posisjonen din kun oppdateres når du har programmet åpent. Legger du det i bakgrunnen vil posisjonen din ikke automatisk oppdateres.
Utvikler: Google
Pris: Gratis
Last ned: Google.com

Sports Tracker lar deg holde oversikt over treningsøktene dine.

Nokia Sports Tracker: Om du trener kondisjon er dette et veldig kjekt lite program som lar deg holde oversikten over treningsøktene. Sports Tracker bruker GPS-en i telefonen for å loggføre hvor du har vært, og loggen kan brukes til å lage løyper. Da kan du senere gå disse løypene og undersøke om du klarer det på kortere tid. Data fra treningen kan også eksporteres til for eksempel Google Earth, slik at du kan se næremere på treningsøktene.
Utvikler: Nokia
Pris: Gratis
Last ned: Nokia.com

Joikuspot: Gjør telefonen din om til et trådløst aksesspunkt. Har du dette programmet slipper du å styre med å koble PC-en din til telefonen når du skal surfe på nettet. Programmet gjør at du kan søke opp telefonen som en trådløs sone. Vel verdt pengene om du ofte bruker mobilen som internettilkobling.
Utvikler: Joikusoft
Pris: 134 kroner
Last ned: Joikushop.com

Divx Player: Som navnet antyder lar dette programmet deg spille av Divx-filmer på mobilen din. Den innebygde videospilleren i de fleste S60-telefoner støtter ikke Divx-formatet. Skal du bruke dette programmet krever det at du har filmer i Divx-formatet. Noen telefoner klarer kun å spille av filmer i en viss kvalitet.
Lær hvordan du konverterer film til mobilen »
Utvikler: Divx
Pris: Gratis
Last ned: Divx.com

Windows Mobile

Windows Mobile er en mobilplattform det også finnes et rikt utvalg av nyttige programmer til. Mange av programmene du får til S60 finnes også i Windows-variant, inkludert Google Maps og Divx Player som vi har nevnt over.

Vi vil i tillegg trekke frem disse programmene:

Opera Mobile gir deg skikkelig surfing på Windows-mobilen.

Opera Mobile 9.5: Dette er trolig den beste mobilnettleseren du får tak i i øyeblikket. Og den er i alle fall langt bedre enn Microsofts Internet Explorer for mobiltelefoner. De fleste nyere telefonene fra HTC leveres med Opera Mobile innebygget, men dersom du har en Windows-telefon uten Opera er det ingen grunn til å la være å laste ned.
Utvikler: Opera
Pris: Foreløpig gratis beta-periode
Last ned: Opera.com

Tiny Twitter: Det kan virke som om alle twitrer for tiden, og en skikkelig Twitter-klient er derfor viktig om du er en av disse. Tiny Twitter finnes til Java-telefoner, men det er også egne versjoner for Windows Mobile.
Utvikler: Tiny Twitter
Pris: Gratis
Last ned: Tinytwitter.com

Youtube-video på mobilen er et fint tidtrøyte.

Youtube Player : Det er ikke alle Windows-telefoner som kommer med Youtube-avspiller innebygget. Har du en slik telefon anbefaler vi å ta en titt på Youtube Player, som gjør det enkelt å søke opp videoklipp og spille dem av på telefonen. Fint tidsfordriv på bussen.
Utvikler: Milesmowbray
Pris: Gratis
Last ned: Freewarepocketpc.net

Garmin Mobile XT: Har du kjøpt en Windows-mobil med GPS men som ikke leveres med GPS-programvare? Det finnes en rekke alternative programmer, men det vi liker kanskje aller best er Garmin Mobile XT. Dette programmet gjør telefonen din om til en fullblods GPS med forhåndsinstallerte kart. Du trenger ikke å koble deg til internett for å beregne ruter eller å titte på kartet.
Utvikler: Garmin
Pris: Rundt 800 kroner
Kjøp fra: Garmin.com

På neste side kan du lese om programmer til Iphone og vanlige telefoner.

Les også