Tek.no

Guide

Opplåsing av Athlon XP

9 Nov 2001 00:00

Forandring fryder?

Forandring fryder?

De nye Athlon XP prosessorene har en litt annen oppbygning enn de tidligere prosessorene. På de første SocketA-prosessorene (Duron og Athlon T-Bird) kunne man ganske enkelt koble sammen L1-broene på prosessoren med en vanlig gråblyant for å låse opp multiplier-sperren. Med den nye organiske innpakningen (OPGA) av Athlon XP har disse L1-broene blitt flyttet et stykke nedunder overflaten. De blir laserkuttet ved produksjon, noe som fører til at det blir et litt for dypt hakk der hvor L1-broen er kuttet til at vanlig blyant klarer å koble dem sammen.

Kuttede L1 broer på AthlonXP
(picture by Overclockers.com with permission)

Ettersom jeg aldri blir fornøyd med ytelsen på datamaskinen min, og alltid gjør det jeg kan for å øke den, var det med stor spenning jeg begynte å modifisere min nyankomne Athlon XP 1700+. Jeg prøvde først bare å koble sammen L1-bruene med en blyant som på min T-Bird 1,4GHz, men dette fungerte ikke i det hele tatt :-( Neste tanke var å bruke slik elektrisk ledende lakk som man bruker til å reparere varmetråder på bakruter i bilen. På grunn av de store hakkene var jeg fortsatt ikke helt sikker på hvordan jeg skulle gå frem, men en guide på Overclockers.com hjalp meg godt på vei.

Jeg satte igang med modifiseringen og guiden til dere overklokkere, men fant fort ut at det digitalkameraet jeg har ikke er godt nok til å ta de nærbildene jeg trengte. Jeg sendte derfor en mail til Joe Citarella som hadde tatt bildene til Overclockers.com's artikkel, som gav meg tilatelse til å bruke hans bilder til denne artikkelen.

Utstyr

For å koble sammen L1-broene på Athlon XP har vi brukt følgende materialer/utstyr:

  • Maskeringstape
  • Araldit
  • Bakrutetråd rep. kit (fåes på Clas Ohlson)
  • Tannpirkere
  • God lupe
  • En stødig hånd

Les også