Tek.no

Guide iPhone SE på innsiden

Vi åpnet iPhone SE for å se hva Apple hadde gjort på innsiden

Resultatet var både skuffende og overraskende.

Torstein Norum Bugge. Tek.no
28 Okt 2016 06:10

Design, spesifikasjoner og åpning av iPhone SE

  • ADVARSEL: Å reparere en telefon selv kan frata deg retten til garanti, og kan også skade og/eller ødelegge produktet ditt. Denne guiden følges på eget ansvar.

I vår – nærmere bestemt 21. mars – gjorde Apple noe de aldri hadde gjort før, men som de samtidig også hadde gjort to ganger tidligere. Aldri før hadde en iPhone blitt sluppet på denne tiden av året, men samtidig hadde den samme telefonen blitt lansert to ganger tidligere – både i 2012 og i 2013.

Forvirret? Vi snakker om iPhone SE, som i bunn og grunn har arvet designet sitt direkte fra iPhone 5S, som i sin tur arvet det fra iPhone 5. Forskjellene mellom de tre modellene rent utseendemessig er minimale, men på innsiden er det store forskjeller rent spesifikasjonsmessig.

Derfor bestemte vi oss for å ta en nærmere titt på de tre modellene, og skaffet oss like godt både en iPhone 5, en iPhone 5S og en iPhone SE som skulle skrus opp og tittes på.

En demontering av det litt enklere slaget

iFixit er et av mange nettsteder som gjør fullstendige teardowns av telefoner – som her med iPhone SE.
iFixit

Siden det å skru telefoner fra hverandre og – ikke minst – sammen igjen er en svært tidkrevende og til dels litt risikofyllt prosess, bestemte vi oss ganske raskt for ikke å gjøre en full demontering («teardown»).

Noen av telefonene skulle jo tross alt også brukes i etterkant av andre, og da er det en fordel at alle delene sitter som de skal. Det finnes dessuten en lang rekke svært utfyllende «teardowns» der ute på den store webben, eksempelvis hos iFixit.

Istedenfor satte vi oss som mål å avdekke noen av de viktigste forskjellene mellom de tre modellene, og i særlig grad mellom 5S og SE ettersom disse to tross alt er nærmest kliss like.

Ved hjelp av litt rask googling og oppdatering på forhånd visste vi sånn ca. hva det var vi kunne forvente å finne av forskjeller, slik at vi ikke stod på bar bakke når demonteringen virkelig stod for tur.

En svært, svært sakte designevolusjon

Svart: iPhone 5. Gull: iPhone 5S. Sølv: iPhone SE.
Torstein Norum Bugge. Tek.no

Angående forskjeller, så er det som nevnt ikke mange av dem på utsiden. Her har Apple virkelig tatt seg god tid med å utvikle designet, i den grad at telefonene er direkte vanskelige å skille ad. Derfor var vi påpasselige med å sørge for at de tre hadde forskjellig farge, mest av alt for dere leseres skyld.

Til informasjon er derfor den sølvfargede versjonen iPhone SE, den gullfargede iPhone 5S og den sorte iPhone 5. Så vet du det.

Hverken i bunn, topp eller på sidene er det noen forskjell å spore overhodet. Den kanskje aller mest merkbare forskjellen er mellom iPhone 5 og 5S, der hjemknappen ble oppgradert til Touch ID. Videre har du også blitsen, som ble oppgradert til en såkalt tvillingblits i sistnevnte telefon.

Apple kan umulig ha lagt mye penger ned i å designe iPhone 5S og SE!
Torstein Norum Bugge. Tek.no

Mellom iPhone 5S og iPhone SE er det mye mer utfordrende å spore forskjeller. Her er det i all hovedsak to ting som har forandret seg. For det første er alle blanke metallkanter i 5S gjort i matt utførelse på SE. For det andre er eplelogoen nå en separat bit metall i den nye telefonen, noe som strengt tatt ikke merkes med mindre du stryker fingeren over logoen.

Selv når man holder de to telefonene helt inntil hverandre og sammenligner er det imidlertid vanskelig å se disse tingene, og det lar seg enda dårligere reprodusere på bilder:

aForskjellene mellom iPhone 5S og SE er minimale.
Torstein Norum Bugge. Tek.no

Først da vi tok fram makrolinsa vår og gikk skikkelig nærme, greide vi å tydeliggjøre forskjellen mellom de matte og de blanke detaljene. Hva som er mest lekkert er opp til den enkelte å avgjøre, og i praksis vil nok neppe noen legge merke til om iPhonen din er splitter ny eller tre år gammel om du skulle sprade rundt med en 4-tommer fra Apple:

Blank vs. matt.
Torstein Norum Bugge. Tek.no

Demontering – Hva er egentlig forskjellene på papiret?

Som vi nevnte tidligere er det på innsiden de største forskjellene mellom de tre generasjonene har manifestert seg, gjennom oppgradert maskinvare. Her snakker vi om nye prosessorer, nye sensorer, nye antenner og dertil støtte for flere frekvenser samt andre hakket mer merkbare ting som bedre kameraer og mer lagringsplass.

I tabellen under kan du selv se hva forskjellene på de tre generasjonene er:

Som vi ser er det overraskende nok nær sagt kun den fysiske størrelsen som ikke har endret seg. Enkelte ting – som ett ekstra gram i iPhone SE – vil du nok dog neppe legge merke til, mens andre er mer merkbare. De viktigste tingene Apple har endret på (utenom fingeravtrykkssensor) kan vel sies å være følgende:

  • Kamera: I alle generasjonene fikk hovedkameraet seg en solid oppgradering. I foreløpig siste utgave er det langt mer lyssterkt og oppløst enn det som satt i den originale iPhone 5.
  • Prosessor: iPhone SE sin A9-brikke er mye, mye sterkere enn A6-brikken vi finner i iPhone 5. Hele 231 prosent kraftigere, ifølge Geekbench sine data. Dobbelt så mye minne (2 GB) som begge de to foregående generasjonene burde også hjelpe en hel del med ytelsen.
  • Batteri: Batteriet har vokst fra 1 440 til 1 624 mAh på tre generasjoner, uten å vokse i fysisk størrelse. Det er ikke voldsomt, men burde ha noe å si for levetiden.
Slik åpnes en iPhone 5S. Her synes også den upraktiske plasseringen av Touch ID-kabelen godt.
Torstein Norum Bugge. Tek.no

Dette er også ting vi vil se nærmere på under demonteringen. Går det for eksempel an å bytte batteri eller kamera mellom telefonene og dra nytte av oppgradert maskinvare i en gammel telefon? Det finner vi snart ut av!

Vi åpner iPhone SE for første gang

Helt siden iPhone 5 med sin unibody i metall ble lansert har reparatører og teknologiinteresserte stort sett benyttet seg av én metodikk for åpning: å starte med skjermen.

Dette er praktisk av flere årsaker, først og fremst fordi det gjerne er selve skjermen som uansett skal byttes. Og siden alle de tre telefonene ligner såpass mye, må vi nesten gå ut i fra at fremgangen under reparasjoner er nokså lik.

For å få av denne store, firkantede delen trenger man hovedsaklig tre ting: skrutrekker, en sugekopp og et plastplekter. Skrutrekkeren må naturligvis være utstyrt med Apples egen pentalobe-bit, slik at du får ut de tilsvarende skruene i bunnen:

.
Torstein Norum Bugge. Tek.no

Videre må sugekoppen i god gammel stil festes på skjermen, og dras oppover ved hjelp av den påfestede ringen og en finger. Da burde du få en liten glippe mellom skjermen og rammen, som plastplekteret kan føres inn i:

iPhone SE åpnes på tradisjonelt vis.
Torstein Norum Bugge. Tek.no

Vi antar at Apple stadig har en skjør kabel plassert ved hjemknappen, så mens man sakte fører plekteret langs sidene kan det være lurt å rett og slett unngå å dytte plekteret langs hjemknappen i sin helhet. Etter litt lirking kom skjermen i kjent stil løs, og kunne løftes forsiktig opp. Da fikk vi se det vi fryktet:

Jepp, der er den – den forhatte hjemknapp-kabelen.
Torstein Norum Bugge. Tek.no

Ganske riktig, så har Apple stadig beholdt den nokså upraktiske og etter manges mening lite elegante løsningen der hjemknapp-kabelen festes direkte til innmaten rett under selve knappen. Dette er stadig en av de mest idiotiske designløsningene mobilreparatører har vært utsatt for.

For det første står man i fare for å kutte kabelen når skjermen løsnes fra rammen. For det andre kan man også fort røske hele spetakkelet sønder og sammen under åpningen av skjermen, spesielt om man ikke vet at den er der. Og det tredje? Jo, under remontering er både kabelen og den bittelille metallbraketten over et utyske å få på plass igjen. Blæ.

Å vippe vekk braketten og få av kabelen er imidlertid nokså enkelt, og gikk unna i en fei. I toppen satt det som vanlig enda en brakett, med fire skruer.

Den store braketten til høyre må av for å fjerne skjermen.
Torstein Norum Bugge. Tek.no

Uten å vippe skjermen så langt bak at kablene røk, skrudde vi ut skruene og vippet av braketten. Dermed var det enkelt å poppe av kablene én etter en, som vi blant annet viste da vi byttet batteriet i en iPhone 5.

Med skjermen av kunne vi begynne å sammenligne, og aller først åpnet vi iPhone 5S. Her var det få (om ingen) fysiske forskjeller å spore, iallefall ved første øyekast:

iPhone 5S og SE ser like ut på innsiden også. Klikk for større bilde.
Torstein Norum Bugge. Tek.no

Som vi skal se på neste side var det flere forskjeller enn vi først kunne se, og spesielt sammenlignet med iPhone 5, den første generasjonen. Hvordan vi skal få frem dette, sier du? Jo, ved hjelp av masse flotte sammenligningsbilder, vel!