RAW eller JPEG hva er best?
Vi gir deg en oversikt over både fordeler og ulemper ved begge formatene.
Fordi mulighetene for å etterbehandle bildene blir bedre, er det mange som tyr til fotografering i RAW-format. Og selv om mange fotografer før eller siden går fra JPEG til RAW, er det ingen skam å fortsatt ta bilder i førstnevnte format. Men finnes det noen gode grunner til å tviholde på JPEG-formatet? Og i hvilke situasjoner passer det best å ta bilder i RAW-format?
Sammen med den profesjonelle fotografen Henrik Beckheim gir vi deg en rask oversikt i hvorfor JPEG noen ganger lønner seg å bruke, samt hvorfor RAW er best i gitte situasjoner.
1. JPEG filer er tidsbesparende: Vil du bruke bildene dine raskt og ikke har tid eller ork til å convertere, laste ned, og lagre dine RAW-filer er Jpeg lurest å ta ibruk.
– I tillegg til dette er det også enklere å sende over bilder i Jpeg-format. Ihvertfall til folk som ikke har photoshop eller liknende programmer for å behandle bildene, sier Henrik Beckheim.
2. JPEG krever mindre arbeid: Et godt Jpeg bilde trenger ofte mindre etterarbeid enn en Raw fil. Fordi bildeprosessoren kan behandle bildet ditt ferdig i kameraet, samtidig som det kan skarpe det opp og gi det mer kontrast.
– Dette forutsetter selvfølgelig at man er flink nok til å gjøre de rette innstillingene på forhånd. Da krever et jpeg-bilde mindre etterarbeid. Raw-formatene gir derimot mulighet for å stille både hvitbalanse og kontrasten i ettertid og dermed litt større frihet og slingringsmonn, forklarer Beckheim.
3. JPEG tar mindre plass: Har du et lite minnekort og ønsker å ta mange bilder på kort tid, er faktisk ikke Jpeg så dumt å ta ibruk.
– Dersom du tar bilder med et lite kompaktkamera på ferie, eller du har et speilrefleks og er flink til å stille inn både hvitbalanse, lukkertid, blenderåpning og ISO, så er det helt greit å bruke Jpeg.
Jpeg vil gi deg et ferdig bilde, som tar mye mindre plass på minnekortet enn RAW. Men husk at du ikke vil ha like mye mulighet til bildebehandling etterpå.
Det er som i gamle dager; å ta bilder i RAW er som å få negativene med i bestillingen din fra fotobutikken. Å ta bilder i JPEG er som å kun få de ferdige bildene – negativene er slettet for alltid.
4. JPEG er raskere i gitte situasjoner: Er du av dem som er glad i å ta mange actionbilder etter hverandre i raskt tempo, er Jpeg å foretrekke, men det avhenger av kameraet ditt. RAW-filer bruker generelt lengre tid på å lagres i kameraets buffer og på å bli sendt til minnekortet, mens jpeg filer kan være flere millisekunder raskere.
– Mange av kameraene idag har raske nok prosessorer og minnekort til å ta like raske bilder uansett format. Imidlertid finnes det noen eldre kameraer som ikke er så raske, og du kan alltid ta mye lengre bildeserier i høy hastighet med JPEG. I de tilfellene kan det være enklere å ta bilder i Jpeg, sier Beckheim.
Foretrekker RAW-format
Til tross for at det finnes flere gode grunnet til å ta ibruk JPEG-bilder er Henrik Beckheim en ivrig tilhenger av RAW-formatet.
– Med RAW har jeg mulighet til å finstille hvitbalansen, kontrast og skarphet i Photoshop etter at fotograferingen er ferdig, sier Henrik Beckheim.
Som mange fotografer er han mest opptatt av å ferdigstille bildene selv og ha kontroll over sluttresultatet, istedenfor å la kameraet prosessere bildet. Ifølge Beckheim gir RAW også mye mer informasjon å arbeide med fordi bildene inneholder 14bit kontra 8bit i jpeg-filer.
– Midt i kampens hete kan det stå om få millisekunder for å fange det viktige øyeblikket. Da er det fint å ikke behøve å stille inn hvitbalansen der og da, men heller gjøre dette senere.
Kvaliteten på bildene blir også bedre, og du slipper komprimeringen som JPEG-filene har. Du har alle data som kameraet ditt fanget tilgjengelig, og det er opp til deg hva du vil gjøre med dem videre, sier Beckheim.
Med dagens priser og størrelser på minnekort vil den beste løsningen ofte være å ta både RAW og JPEG samtidi. Da får du de fleste fordelene fra begge formatene.
Hva foretrekker du som leser å ta ibruk? Og hvorfor?
Les også: Slik bruker du et speilreflekskamera
Les også: RAW: Det digitale negativ