Til hovedinnhold
GuideMinnekort

Hva slags minnekort trenger du?

Minnekort må du ha, men det er ikke alltid like lett å finne ut hvilket.

Montasje: Akam.no / Lexar / istock

Med minnekort er det som med alt annet at man får hva man betaler for. De dyreste kortene er ofte de beste, men prisene på minnekort varierer stort og det er sjelden de beste kortene er de beste kjøpene, når man tar prisen med i betraktningen. Det lønner seg derfor å gjøre litt arbeid på forhånd og sette seg inn i hva som finnes og hva man trenger, samt hvor man får best betingelser.

Hvilke minnekort anbefaler vi?
Her finner du Akams minnekortanbefalinger
(Oppdatert 08.09.12)

Ulike typer

Minnekortmarkedet er blitt betydelig enklere i nyere tid enn det var for kun få år siden. Minnekortlesere med støtte for et tosifret antall ulike standarder var ikke unormalt, og mange produsenter satset tungt på sine egne typer. De fleste av disse har imidlertid blitt mer eller mindre utkonkurrert, og i all hovedsak sitter man nå igjen med to typer, med mindre man har veldig sære behov:

Compact Flash

Lexar 128GB Professional 1000x CompactFlash. Dyrt, men godt.

Compact Flash er relativt store minnekort rent fysisk, men takket være det har de tradisjonelt også kunne bygges mer solid, raskere og med større kapasitet. Tidligere kunne man faktisk finne slike som inneholdt en liten harddisk, men disse var notorisk trege og ømfintlige. Nå om dagen er dette en type kort som stort sett brukes i speilreflekser i entusiast- eller proffklassen.

Hastighet
CF-kort bruker elektronisk samme system som gammeldagse harddisker, selv om pluggen er noe forskjellig, og maksimal teoretisk hastighet er dermed begrenset til det som IDE-harddisker, nemlig 167 MB/sek. Dette er enn så lenge mye raskere enn de fleste trenger, men det kan endre seg i fremtiden, og dagens raskeste CF-kort har nå begynt å nærme seg denne begrensningen i maksimal hastighet. Hastigheten oppgis ofte i et antall x, for eksempel 600x. 1x vil i denne sammenhengen være det samme som 150 KB/sek, så 600x vil tilsvare 90 MB/sek i teoretisk makshastighet. Det raskest mulige CF-kortet, dvs et som støtter UDMA-7, vil ha en teoretisk hastighet på ca 1113x. Så raske kort er imidlertid temmelig unødvendig og dårlig valuta for pengene for de aller fleste.

SD-kort

SanDisk Extreme Pro SDXC UHS-I 64 GB 95 MB/s.

SD-kort er betydelig mindre enn CF-kort, og tåler dermed også noe mindre når det gjelder fysiske belastninger. Inntil nylig har de også være et godt hakk tregere, men det er i ferd med å endres nå. Samtidig har SD-kortene mer eller mindre utkonkurrert de fleste andre typer minnekort med omtrent samme størrelse, og produkter fra de fleste produsenter som tidligere hadde sine egne typer vil nå støtte SD-kort, eventuelt i tillegg. Det finnes imidlertid flere ulike typer SD-kort, og ikke alle vil kunne brukes i alle kameraer.

Kapasitet

 • SD ("Secure Digital"): Størrelser opp til 2 GB. Noen kort kan ha 4 GB, men disse kan være vanskelige å ha med å gjøre og anbefales ikke. Enkelte eldre kameraer vil ikke kunne bruke andre SD-kort enn disse vanlige SD-kortene.
 • SDHC ("Secure Digital High Capacity"): Disse kan ha størrelser fra 4 til 32 GB. De fleste nyere kameraer og minnekortlesere støtter disse kortene.
 • SDXC ("Secure Digital eXtended Capacity"): Hittil nyeste utgave. Disse kan ha kapasiteter helt opp til 2048 GB, men i skrivende stund er 256 GB største som finnes på markedet. Enkelte kameraer som er i salg vil ikke kunne bruke disse, som for eksempel Canon EOS 1D Mark IV.

Disse kortene finnes i tre forskjellige fysiske størrelser, i stigende rekkefølge: Mikro-SD, Mini-SD og vanlig. Så godt som alle kameraer benytter kort i vanlig størrelse. De to mindre formatene er mer vanlige i mobiltelefoner, nettbrett og GPS-enheter.

SD til venstre, mikro-SD i midten.

Hastighet
SD-kort har fått en betydelig hastighetsøkning i de siste årene, og har som nevnt nå tatt ganske mye innpå CF-kortene på dette området. Det finnes flere måter å angi et SD-korts hastighet på:

 • Class 2: Disse kortene skal klare en overføringshastighet som aldri synker under 2 MB/sek, både under skriving og lesing.
 • Class 4: Disse kortene skal klare en overføringshastighet som aldri synker under 4 MB/sek, både under skriving og lesing.
 • Class 6: Disse kortene skal klare en overføringshastighet som aldri synker under 6 MB/sek, både under skriving og lesing.
 • Class 10: Disse kortene skal klare en overføringshastighet som aldri synker under 10 MB/sek, både under skriving og lesing.
 • Antall x: Også her er det 150 KB/sek per x det er snakk om. 133x tilsvarer dermed ca 20 MB/sek, 400x tilsvarer ca 60 MB/sek, og 600x ca 90 MB/sek.
 • UHS-I: Teoretisk maksimal overføringshastighet på 104 MB/sek. Dette er kun SDHC- og SDXC-kort og er de raskeste SD-kortene som finnes på markedet i dag.
 • UHS-II: En kommende standard som øker teoretisk hastighet til maksimalt 312 MB/sek. Det finnes ennå ingen av disse kortene på markedet.

Hvilken hastighet trenger du?
Med mindre du skal bedrive svært krevende ting med kameraet klarer du deg lenge med et hastighetsmessig moderat minnekort. Det du har å tjene på å øke hastigheten over det strengt tatt påkrevde, er at du med det vil kunne ta litt lengre bildeserier med kameraet ditt, fordi det vil kunne lagre flere bilder i den tiden det tar å tømme bufferen. I tillegg vil det selvsagt ta kortere tid å legge bildene over fra kortet til datamaskinen din.

For de fleste vil Class 4 eller 6 duge helt fint selv til opptak av FullHD video. Skal du være helt sikker på å unngå hakking kan du vurdere Class 6 eller 10, eventuelt enda raskere.

Les også: Hvor bra funker en adapter fra SD til CF? Vi har testet!

Andre typer minnekort

Eldre typer
Har du et kamera som bruker xD, MMC, MS eller enda eldre typer, og ingenting annet, bør du rett og slett vurdere å kjøpe deg et nyere kamera. Ikke bare vil du oppleve det som enklere å få fatt i et nytt minnekort som du kan stole på, men kameraet vil også sannsynligvis være drastisk forbedret på en rekke andre punkter - deriblant pris.

Nyere typer
Ulike bransjeaktører forsøker med jevne mellomrom å etablere nye standarder som de håper skal slå an og bli innbringende for dem, men så langt har CF og SD holdt stand. Siste forsøk er XQD-kort, men i skrivende stund er det ikke mange produsenter av minnekort som har hengt seg på, og enda færre kameraprodusenter. Det eneste kameraet som i skrivende stund kan bruke denne typen kort er Nikon D4.

Les også: Hvor mye tåler egentlig et minnekort?

Merker, priser og kvalitet

De mest respekterte merkene i dag er SanDisk og Lexar, og disse er også blant de største og dyreste. Ganske mange andre produsenter, for eksempel Kingston og Transcend, lager imidlertid helt greie minnekort som i realiteten ikke står vesentlig tilbake fra disse to. Samtidig er det nok av tvilsomme produsenter som man nok bør holde seg unna. Hva som er hva kan være vanskelig å vite, men så lenge man ikke kjøper de helt billigste og holder seg til en velrenommert forhandler, bør man være rimelig sikker. Kjøper man minnekort fra tvilsomme forhandlere, enten direkte eller via sider som ebay, finn eller qxl, er det mye falske kort i omløp, og disse kan være vanskelig å skille fra de originale - før de tar kvelden og tar med seg alle bildene dine, da.

Med minnekort er det som med alt annet at man får hva man betaler for. De dyreste kortene er ofte de beste, men prisene på minnekort varierer stort og det er sjelden de beste kortene er de beste kjøpene, når man tar prisen med i betraktningen. Det lønner seg derfor å gjøre litt arbeid på forhånd og sette seg inn i hva som finnes og hva man trenger, samt hvor man får best betingelser.

Gode vaner

Langt viktigere enn hvilket kort du kjøper er det imidlertid å ha gode vaner i bruken av dem. Her er noen enkle huskeregler:

 • Tøm minnekortet regelmessig, og formater ALLTID kortet i kameraet det skal brukes i.
 • Ha gode backuprutiner og slett ikke bilder fra minnekortene før du har alle bildene lagret minst to ulike steder.
 • Ikke legg alle eggene i en kurv. Bruk flere minnekort, og husk at de ikke nødvendigvis MÅ fylles opp før du tømmer dem.
 • Streiker et minnekort én gang kan det streike flere ganger, selv om alt i en periode ser greit ut. Avskriv det og kjøp nytt.
 • Ta godt vare på minnekortene dine. Skaff deg en holder for dem, og ikke la dem ligge ubeskyttet i en lomme i evigheter. Minnekort tåler mye, men langt fra alt.

Les også: For sikkerhets skyld - slik unngår du å miste bildene dine

annonse