Til hovedinnhold

Slik strømmer du video til TV-en din trådløst

Med noen få tastetrykk får du bildet fra mobil til TV uten en kabel.

Varg Aamo / Hardware.no

Denne saken ble første gang publisert på vårt søsternettsted Hardware.no i desember 2013.

Les også vår guide til overføring av bilde fra mobil til TV via kabel »

I dag bruker vi hyppig både mobiltelefoner, nettbrett eller datamaskiner både på farten eller i godstolen i stua. Ofte lagrer vi innhold eller applikasjoner på disse enhetene som vi kunne tenkte oss å vise frem på en større skjerm. Har du en TV av nyere dato, er sjansen stor for at du kan vise innholdet ditt fra mobilen, PC-en eller nettbrettet rett på TV-en uten å trenge en eneste kabel.

Det finnes flere overføringsteknologier som kan hjelpe deg med å få opp video fra nettbrettet på TV-en. Noen av metodene har lang fartstid, mens andre har funnet veien til markedet i år.

Kan TV-en din strømme trådløst?

TV-er har i flere år hatt støtte for filoverføring via enten WiFi eller kabel. De første flatskjermene som hadde støtte for trådløst nett, måtte imidlertid ha en egen dongel for at det skulle fungere, mens dagens nye TV-er har WiFi-delen innebygget i selve skjermen.

Felles for flatskjermer som har støtte for å kobles mot hjemmenettverk og Internett, er at de ofte betegnes som smart-TV-er. Brorparten av de skjermene som selges i dag er flatskjermer med smartfunksjoner, og det er som regel kun de rimeligste alternativene som ikke har denne muligheten.

Har du en smart-TV, men er usikker på om den har støtte for trådløs overføring, er den raskeste måten å sjekke dette på å gå inn i menyen på TV-en, og lete frem hva slags valg du har å velge mellom under nettverksinnstillinger.

En viktig ting å passe på er at både TV-en og enheten du spiller av film fra har støtte for raske trådløse standarder som 802.11n, eller den nyere og raskere 802.11ac. Med eldre versjoner enn disse kan du få problemer med å overføre filmer uten at bildet stopper opp og hakker.

Kort om WiFi Direct, DLNA og Airplay

På de nyeste flatskjermene har det dessuten kommet mulighet for å strømme innhold direkte mellom to enheter som begge har WiFi, uten at du trenger å være koblet til samme hjemmenettverk. Den nye standarden heter WiFi Direct og er å finne blant flere av 4K-TV-ene vårt søsternettsted Hardware.no har testet. En av de mest vanlige programpakkene som brukes sammen med denne standarden er Miracast.

Blant annet brukes denne pakken av dagens Android-baserte mobiltelefoner og nettbrett, og med Miracast kan du strømme bilder, video og musikk, i tillegg til å speile skjermen til Android-enheten din på TV-en. Programpakken støtter videostrømming i inntil Full HD-oppløsning, samt 5.1 surroundlyd.

For å kunne bruke Airplay må du ha en Apple TV.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

To andre overføringsteknologier som har vært lenger på markedet er den åpne standarden DNLA og Apples Airplay-teknologi. DLNA finnes i de aller fleste nettbrett og mobiltelefoner som kjører operativsystemet Android, samt at den er standarden du bruker når du skal overføre innhold fra en PC til TV-en.

DLNA står for Digital Living Network Alliance, som er en organisasjon Sony startet tilbake i 2003. Oppgaven til denne organisasjonen var og er å lage en åpen standard for å dele media mellom elektroniske produkter, som for eksempel TV, mobiltelefoner, videokameraer og nettbrett.

For at DLNA skal la deg strømme filer mellom to ulike produkter, er du dog avhengig av at begge enhetene er koblet til det samme trådløse nettet. Hvis ikke finner nemlig ikke enhetene hverandre – dette da til forskjell fra WiFi Direct.

Apple har valgt å ikke bruke DLNA-standarden for å strømme filer trådløst, men har i stedet utviklet sin egen Airplay-protokoll. Denne protokollen er en videreutvikling av AirTunes, som selskapet lanserte tilbake i 2004. Airplay kom på banen i 2010, og fikk da støtte for å overføre video og bilder med medfølgende metadata – men krever at du har en Apple TV å koble mobilenheten din til.

Hva om TV-en ikke har nettverkstøtte?

Google Chromecast er et alternativ om TV-en din ikke har DLNA eller WiFi Direct.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Har du en flatskjerm av eldre årgang er det fortsatt mulig å strømme innhold til den. Så lenge skjermen har en HDMI-inngang, har du flere muligheter for å koble den indirekte mot hjemmenettverket ditt.

Et godt alternativ er en spillkonsoll, være seg Xbox eller PlayStation, som begge har støtte for DLNA. Det betyr at de kan ta i mot innhold du overfører via nettverket ditt fra nettbrettet, mobiltelefonen eller PC-en din, og sende dette videre til TV-en din.

Et annet populært alternativ er å bruke en PC. Du får kjøpt en rekke maskiner som er laget med nettopp dette formålet for øyet, såkalte HTPC-er, som er små nok til å få plass i stereobenken din. Har du for eksempel Windows 7 bruker du programmet Windows Media Center til å dele innholdet ditt med TV-en din. Du kan også bruke den nyeste versjonen av Windows, 8.1, men da må du betale for programmet.

En av de nyeste mulighetene til å overføre video er ved hjelp av Googles Chromecast. Denne dingsen er på størrelse med en stor minnepenn, og du setter den rett inn i HDMI-inngangen på TV-en din. Denne modulen støtter flere plattformer, slik at du kan bruke den mot mobiltelefoner, PC-er og nettbrett.

Det er også fullt mulig å la Blu-ray-spilleren din ta seg av denne oppgaven, for flere av disse avspillerne har i dag flere av de samme smartfunksjonene som du finner på flatskjermene.

Slik bruker du Miracast

Sony Z1 koblet opp via Miracast.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Aller først vil vi prøve ut Miracast, og hvis TV-en din støtter dette kan du gå inn i menyene på TV-en og finne valg som speiling eller deling av media. Vi testet funksjonen på Panasonics nye TX-L65WT600-modell ved å gå inn i menyen der alle applikasjonene ligger, deriblant Panasonics egen app for deling av skjerm.

Så tar vi frem en Sony Xperia Z1, der vi gjør mye av den samme prosedyren ved å gå inn i menyen og finner valget «Xperia-tilkoblinger» i telefonens innstillingsmenyer.

Neste steg blir å sette TV-en i modus slik at den bruker det trådløse nettet til å søke opp kompatible enheter. Vær oppmerksom på at skjermen ikke kan bruke WiFi-delen til andre ting mens speilingen pågår.

Vi søker også opp tilgjengelige enheter på mobiltelefonen og raskt finner de to hverandre. Ved å trykke «koble til» kommer det opp en informasjonsboks på telefonen som spør om du ønsker å koble enheten sammen med TV-en.

Koblet til er det en liten forsinkelse å spore når du utfører oppgaver på telefonen, men dette blir ikke noe problem så lenge du skal bruke den til å se film eller bilder. Vi testet ut å spille spill på telefonen via WiFi Direct, men her ble forsinkelsen for stor til at opplevelsen ble den helt store.

Vi testet også å rulle i gang en film via Netflix-appen på telefonen, noe som fungerte helt greit, men vi så enkelt at oppløsningen ikke var spesielt høy; siden TV-en ved speiling også får telefonskjermens oppløsning. Innimellom ble det også noe bildestøy, og så har jo TV-er gjerne mulighet til å bruke sine egne apper til tjenester som Netflix.

Slik bruker du DLNA med nettbrett og mobiltelefon

Du må bruke All Share om du har et eldre Samsung-produkt.

Det neste vi vil prøve ut er DLNA. Selv om dette har vært på markedet i en årrekke er det først i nyere versjoner av Android at funksjonen har fått skikkelig rotfeste på mobile enheter. Har du et nettbrett som kjører versjon 3.2 Honeycomb eller nyere kan du bruke DLNA til å overføre bildet til TV-en.

Det første du må påse er at nettbrettet ditt er koblet mot samme hjemmenettverk som TV-en. Deretter varierer det hvordan man overfører filene fra brettet til skjermen. Noen av de nyeste nettbrettene har DLNA-støtten bygget inn i for eksempel videoavspilleren, slik at du kun trenger å klikke på et ikon på skjermen for å velge å spille av innholdet på en annen enhet. I andre tilfeller må du kjøre en egen app, som for eksempel All Share, en applikasjon som brukes på eldre brettmodeller fra Samsung.

Inne i videoprogrammet kan du for eksempel finne frem videosnutten du har tenkt å se, og velge den enheten du ønsker å se den på. I vårt lokale er det en rekke enheter som kommer opp i en liste, som ser nokså lik ut den listen du får opp når du søker etter trådløse nettverk. Så velger du enheten du ønsker å sende videoen til, før TV-en i et lite øyeblikk går i sort før bildet kommer opp.

Mens videoen vises har du flere alternativer på nettbrettet, der du for eksempel kan spole, pause og justere volumet på TV-en direkte via nettbrettet eller mobilen. Det er kun selve videoinnholdet som blir vist på skjermen, og det er med andre ord ikke snakk om noen speiling av skjermen på nettbrettet ditt.

Slik kan du bruke DLNA på PC

Det er ikke bare nettbrett eller mobiltelefoner som egner seg godt til å kobles mot TV-en. Mange sverger til PC-en for medielagring, og ved hjelp av programvare kan du gi TV-en din mye innhold å tygge igjennom.

På markedet finnes det utallige programmer du kan bruke for å gjøre dette, men vi vil trekke frem to gode alternativer som begge er enkle i bruk.

En av de mest vanlige programmene er Microsofts eget alternativ; Windows Media Center, et program som frem til lanseringen av Windows 8 har vært fritt tilgjengelig. Har du Windows 8, må du belage deg på å betale litt for programmet, mens du slipper med skrekken om du har Windows 7.

Når du har satt opp programmet og sortert de mappene du ønsker at skal deles, kan du gå inn på TV-en din og inn i menyene. Hvordan dette gjøres videre varierer litt fra produsent til produsent, men i utgangspunktet kan du gå inn og søke etter enheter som ligger på samme nettverk. Når du finner maskinen din i listen er det bare å velge denne og bekrefte på maskinen at du ønsker at TV-en skal få tilgang til filene dine.

Et annet program som kan være verdt å merke seg er Plex. Dette er et gratisprogram som på lik linje med Windows Media Center også er meget enkelt å sette opp. Plex kan du installere uansett om du kjører OS X, Windows eller Linux.

I tillegg til å fungere som et vanlig medieserverprogram, har du også mulighet til å logge deg på tjenesten med din egen Myplex-konto. Da får du tilgang til alle filene på serveren du har satt opp direkte på en annen PC, nettbrett eller mobil med Plex-programmet installert.

Airplay for Apple-brukere

Airplay-funksjonen er enkelt tilgjengelig.Foto: Niklas Plikk / Hardware.no

Ved å lage sin egen protokoll har Apple også integrert Airplay i operativsystemet på en sømløs måte. Det eneste du trenger for at en Mac, iPhone eller iPad skal kunne speiles eller sende video til TV-en din er en Apple TV. Du beslaglegger en HDMI-port på TV-en din, men til gjengjeld får du en smidig løsning.

Tar du for eksempel og åpner video-avspilleren på iPad-en og setter i gang en film, vil det dukke opp et Airplay-ikon ved siden av spoleknappene. Trykker du på dette får du opp en liste over hvilke Airplay-enheter som er tilgjengelig, og når du velger riktig enhet får du opp en beskjed om at videoen vil bli spilt av på den valgte enheten. Det tar rundt et par sekunder fra du velger enheten til bildet kommer opp på TV-en din.

Airplay er enkelt å bruke.Foto: Niklas Plikk / Hardware.no

Ettersom Airplay ikke er låst til en bestemt applikasjon, har du mulighet til å overføre musikk fra Spotify eller Wimp ved å trykke på Airplay-knappen. Det samme gjelder om du vil ha opp innhold fra Youtube på TV-en din.

En annen hendig funksjon som det kan være greit å være klar over, er at det er mulighet for å speile hele skjermbildet fra for eksempel iPaden. Eldre versjoner enn iPad 2 har ikke støtte for denne funksjonen. Denne funksjonen gjelder også for Apples bærbare datamaskiner og mobiltelefoner.

De første modellene av Apple TV klarer kun å vise deg video med 720p (1280 x 720 piksler) oppløsning, mens den nyeste versjonen har fått støtte for 1080p (1920 x 1080 piksler).

Kan være trøblete med forskjellige formater

Trådløs overføring kan føre til bildestøy.

Å få to enheter til å snakke sammen via DLNA er som regel ikke et stort problem, men du kan fort oppleve at for eksempel nettbrettet ikke vil spille av filmen du vil se. Der er nemlig slik at minimumskravet for en DLNA-sertifisering er at produktet skal kunne spille av videofiler i formatet MPEG2. Utenom dette er det opptil hver enkelt produsent å bestemme om de ønsker å støtte formater som for eksempel; m4v, mp4, mkv, avi, divx og wmv.

Samtidig er det også individuelt hvordan produsentene løser integreringen av DLNA i sine produkter, der du ofte må starte en separat applikasjon for å kunne sende over filer til andre enheter. For eksempel kan du ikke overføre musikken du hører på via Spotify eller Wimp over DLNA, fordi filene må være lagret lokalt på nettbrettet eller mobilen, og kunne leses av eksempelvis All Share-appen eller tilsvarende.

Les også vår guide til overføring av bilde fra mobil til TV via kabel »

Mer om
annonse