Slik rooter du Samsung-telefoner
Innhold
Innledning og Galaxy S
For en tid tilbake viste vi hvordan du kan roote en HTC-telefon, og nå skal vi vise hvordan det gjøres med en Samsung-telefon.
I den forrige guiden tok vi for oss hva rooting og ROM er, fordelene ved å roote og hvordan du lager Goldcard. Å roote vil si å få administratorrettigheter til telefonen din. Dermed kan du gjøre ting som Google ikke i utgangspunktet vil la deg gjøre, som å ta skjermskudd, bedre ytelsen ved å endre på hastigheten til maskinvaren, ta sikkerhetskopi av alt som ligger på telefonen og installere ROM som har utvidet funksjonalitet og er uten unødvendige forhåndsinstallerte applikasjoner og menygrensesnitt.
Husk på at rooting kan skade eller gjøre telefonen ustabil, så alt i denne guiden følges på eget ansvar.
Med tiden kommer det oppdateringer, nyere versjoner av Android og metodene for rooting kan derfor forandres. På grunn av dette så er det ikke sikkert at de metodene vi har brukt her vil fungerer på oppdateringer som kommer senere. Det pleier likevel ikke å være snakk om store endringer, og i mange tilfeller er det bare andre filer som er brukt.
Rooting av Samsung Galaxy S
Å roote Galaxy S kan gjøres flere måter, og det er heller ikke vanskelig. Her vil vi vise hvordan det kan gjøres ved hjelp av en PC og et tastetrykk. Denne metoden vil heller ikke påvirke filene du har lagret på telefonen, men har du verdifulle data lagret på telefonen bør du ta kopi før du setter igang.
Det første du må gjøre er å aktivere USB-debugging på telefonen, dette finner du under Applikasjoner > Utvikling > USB-debugging. Når det er gjort finnes det flere måter du kan benytte for å roote telefonen. Det enklest er nok å laste ned Galaxy S one click Root for Mac eller Windows. Deretter kobler du telefonen til maskinen og åpner programmet. Trykk så på Root 2.1 hvis du har 2.1-ROM på telefonen, og Root 2.2 hvis du har 2.2-ROM. Når telefonen har startet på nytt vil den være rootet.
En annen metode går ut på å laste ned en fil som vil gi deg root-tilgang. Vi prøve denne filen på vår Galaxy S med Android 2.1. Når du har lastet ned filen, så skal du legge den på det innebygde minne i telefonen. Altså ikke legge den på MicroSD-kortet. Videre så slår du av telefonen og starter den ved å holde inne hjem-knappen og volume-ned. Nå vil du få opp en meny der det står ”apply: /sdcard/update.zip”. Bruk volum og hjem-knappene til å velge dette. Da vil telefonen starte på nytt, og den vil være rootet.
Galaxy og Galaxy Spica
Rooting av Samsung Galaxy
Last først ned Android Sofware Development Kit og installer det på C-disken. Last så ned denne filen og pakk den ut i AndroidSDK/tools. Deretter åpner du kommandolinjen ved å trykke "start", "kjør" eller "run" og skrive "cmd" etterfulgt av at du trykker enter.
Så skriver du i komandolinjen:
- cd
- cd AndroidSDK/Tools/
- fastboot flash recovery reecovery.img
Når meldingen "waiting for device" kommer opp kobler du telefonen til maskinen, og så slår du den av og på mens du holder inne legg på, send og OK. Hold de nede til det står fastboot på skjermen. Når programmet er ferdig å kjøre vil telefonen starte på nytt. Slå nå av og på igjen telefonen mens du holder inne volum ned, send og legg på til recovery kommer opp på skjermen. Skriv nå:
- adb push RECTOOLS.tar.gz /sdcard/
- adb shell sync
- adb shell reboot recovery
Deretter vil den igjen starte i gjenopprettingsmodus, men bare med mange flere valgalternativer. Velg Enable Root (SU) og start telefonen på nytt. Nå vil telefonen din være rootet.
Rooting av Samsung Galaxy Spica
Hvis du har en Samsung Galaxy Spica med Android 2.1 så kan den rootes ved at du først laster ned LK2-02-1_update.zip og i5700_LK2-02_PDA.zip. Når det er gjort laster du ned Odin. Deretter kobler du telefonen til maskin og kopierer LK2-02_PDA inn på minnekortet til telefonen. Ikke legg den i noen undermappe, den skal ligge direkte på minnekortet. Så kobler du telefonen fra maskinen og slår den av. Ta så ut SIM-kortet og slå på telefonen ved å holde inne volum ned, kamera-tasten og legg på, da vil det komme opp download på skjermen.
Start så Odin og last inn inn Spica_jc3.ops i det feltet der det står ops, og last så inn i5700_LK2-02_PDA.tar som PDA. Deretter kobler du telefonen til maskinen, og når du ser at Odin har funnnet telefonen trykker du på startknappen. Mot slutten vil telefonen starte på nytt i recovery-modus. Vent så til det står "Pass" i Odin. Velg så "apply any zip" med piltastene og trykk OK. Nå vil du få opp en melding som spør om du vil installere LK2-02-1_update.zip, trykk OK. Så velger du reboot system now og trykker OK. Da er telefonen din rootet.
ROM og overklokking
Legge inn ny ROM
Å installere ny ROM på Galaxy S kan gjøres på flere måter, og vi vil her vise to av de. Som regel vil det stå forklart hvordan en ROM installeres på siden du laster dem ned fra. Det først du må gjøre er å laste ned en ROM, og det kan du gjøre fra blant annet denne siden. Den første metoden vi brukte går ut på at du endrer navnet på ROM-en til Update.zip følger samme prosedyre som vi forklarte på første side siste avsnitt.
Den andre metoden krever en datamaskin med Windows, programmet Odin og et sett med filer til ROM-en. Når du har lastet ned filene og installert Odin, slår du av telefonen og tar ut minnekortet, SIM-kortet og batteriet. Sett batteriet tilbake i telefonen igjen og slå så på telefonen mens du holder inne hjem og volum ned-tasten. Nå vil du få opp et bilde av gul varseltrekant der det står downloading. Plugg deretter telefonen til maskinen med USB-kabelen. Husk på at CSC-, Phone- og PIT- filene kan variere fra ROM til ROM, så det er lurt å dobbeltsjekke at disse passer ROM-en du ønsker å installere.
Gå så inn på Odin og last inn PIT-, CSC- og Phonefilene. Da vi la inn Froyo ble slik som dette: Først valgte vi PIT-knappen og s1_odin_20100512.pit-filen. Så PDA-knappen og I9000XXJP2.tar, PHONE og MODEM_I9000XXJP2.tar, og til slutt CSC og GT-I9000-CSC-MULTIOXAJP2.tar. Kryss så av for "Re-Partition". Nå er det bare å koble telefonen til PC-en og trykke start i Odin. Når denne er ferdig vil telefonen din være rootet.
De aller fleste utviklerne forteller hvilken metode du bør benytte for å legge inn deres ROM. For de som er interessert så har også Cyanogen Mod begynt å utvikle ROM til Galaxy S. Cyanogen Mod er kjent for å lage ROM basert på standard Android OS uten unødvendige tilleggsapplikasjoner, effekter og lignende. Ytelsen er god, og de pleier å være mye raskere enn mobilprodusentene med å lansere nye ROM. En annen positiv ting er at Galaxy S deler mye av innmaten med Nexus S, noe som gjør at det allerede nå er mulig å installere Gingerbread på Galaxy S. Riktignok fungerer ikke alt som det skal enda, men dette vil bli fikset med tiden. For de som likevel ønsker å prøve ut 2.3 kan du finne den her.
Har du en Galaxy Spica og ønsker Android 2.2 så kan du finne det her eller her. Det er viktig å merke seg at i sist nevnte er det ikke alt som fungerer. Blant annet så fungerer ikke Bluetooth, kamera og GPS. Det er også anbefalt å velge "wipe data og cache" når du skal installere en av disse.
Overklokking og Lag fix
I utgangspunktet er Samsung Galaxy S en av de best spesifiserte Android-telefonene som er mulig å få tak i dag, men det er likevel mulig å få den enda raskere. Med overklokking kan en øke frekvensen på prosessoren fra 1 GHz til over 1.2 GHz. Overklokking kan gjøres på gjøres på to måter. Det ene er å legge inn en kernel som tillater frekvenser høyere enn de originale, eller legge inn en ROM som har en slik kernel. Det er viktig å være klar over at hvor mye en telefon kan overklokkes kan variere, derfor er det lurt å stressteste telefonen benchmark-software, spill eller andre tunge programmer for å se om den er stabil på frekvensen du har valgt.
En ting som skiller Galaxy S fra en del andre Android-telefoner er filsystemet. Det mest vanlige er at telefonene benytter YAFFS, mens telefoner med Android 2.3 benytter EXT4. Samsung på sin side benytter et eget filsystem som kalles RFS. Problemet med dette er at det gir ganske mye dårligere skrive- og leseytelse enn YAFFS og EXT4. Med Lag Fix er det mulig å få byttet ut RFS med et raskere filsystem. Det er verdt å merke seg at det finnes flere forskjellige Lag Fix-er og noen av de legger bare et virtuelt EXT2-filsystem over RFS, og disse anbefales ikke.
Som med overklokking er det også to måter å få lagt inn Lag fix. Det ene er å legge inn en Kernel med støtte for et annet filsystem. Hvordan dette gjøres og nedlasting av kernel kan du finne her og her.
Den andre metoden går ut på å legge inn en ROM som med innebygget Lag Fix. Da følger du guiden over om hvordan du legger inn ROM og da får du også med Lag Fix. Voodoo, Cyanogen Mod og ROM basert på Nexus S benytter EXT4 og du trenger dermed ikke å tenke på Lag Fix hvis du bruker en av disse ROM-ene.
Vi har prøvd med Tayutama Voodoo v1.1 ROM som gir støtte for frekvenser opp til 1.2 GHz og har Lag Fix. Vi installerte også SetCPU slik at vi selv kunne tilpasse hvordan hastigheten til Prosessoren ble styrt. Her kan vi velge hvilket frekvensområde som skal gjelde avhengig av hvilke tilstand telefonen er i og temperatur. For eksempel kan du ha 100 til 400 MHz når skjermen er av, 100 til 1200 MHz når skjermen er på og 100 til 800 MHz hvis temperaturen går over 50 grader.
Med den nye ROM-en klarte vi å øke ytelsen fra ca 880 til 1804 poeng Quadrant. Så ved hjelp av moderat overklokking og Lag Fix klarte vi å doble scoren til telefonen. Etter å ha brukt dette oppsettet i en lang periode har vi ikke opplevd noen problemer med telefonen. Alt har vært stabilt og fungert som det skal.
Har du noen erfaringer med å roote Samsung-telefoner, diskuter i kommentarfeltet under.