Til hovedinnhold
GuideThunderbolt

Dette er fremtidens overføringsteknologi

Thunderbolt er langt raskere enn USB 3.0, og blir trolig årets snakkis.

Av de mange tingene som vil komme i det herrens år 2012, er Thunderbolt-enheter av de mer interessante. Bærbare og stasjonære PC-er, samt drøssevis av utstyr, skal etter planen utstyres med Thunderbolt-kontakter og dyttes ut på markedet. Men hva er egentlig denne Thunderbolt-standarden som vi stadig skriver om?

For deg som ikke riktig har fått det med deg, skal vi i denne lille guiden gi en kjapp innføring i hva Thunderbolt faktisk er.

Vi har testet Thunderbolt i praksis:
Slik er den dedikerte Thunderbolt-skjermen »

Kobler sammen enheter

Thunderbolt er en I/O-teknologi utviklet av prosessorgiganten Intel, og offisielt så den dagens lys i 2011. For de uinnvidde kan vi fortelle at I/O står for Input/Output, og betyr at vi snakker om signaler eller data som beveger seg mellom forskjellige deler i en datamaskin.

Om forrige avsnitt virket litt abstrakt og ullent, kan vi enkelt si at Thunderbolt sørger for at vi kan koble sammen forskjellige enheter – eksempelvis en ekstern harddisk til en datamaskin.

En kabel til alt

For mange kan det være aktuelt å spørre seg hva i alle dager vi skal med enda en tilkoblingsstandard. Fra før har vi jo den velkjente USB i alle sine varianter, VGA, HDMI, DVI og DisplayPort for skjerm, nettverkskabler med 8P8C-kontakt, PS/2 for mus og tastatur, eSATA og FireWire for harddisker, pluss en del eldre standarder som vi nå sjelden ser i bruk.

Hvorfor skal vi legge til Thunderbolt i denne haugen?

Svaret er ganske enkelt: Thunderbolt-teknologien kan gjøre jobben til alle de andre digitale standardene. Hvis Thunderbolt blir en så stor suksess som enkelte tror, kan vi i teorien ende opp med datamaskiner som bare har Thunderbolt-porter.

I tillegg er det slik at Thunderbolt kan kjøre data- og videosignaler over samme kabel. Teknologien bruker skjermsignalstandarden DisplayPort og databuss-standarden PCI Express. Sistnevnte er hva nesten alle PC-er benytter for å koble komponenter som eksempel skjermkort til hovedkortet, og Thunderbolt gir derfor en veldig direkte og kjapp linje til datamaskinen. De to forskjellige signalene kombineres til en enkelt datastrøm under overføringen.

Denne allsidigheten betyr at du ikke nødvendigvis trenger så mange Thunderbolt-kontakter. Over en og samme kabel kan du ha bilde, lyd og forskjellige typer data – samtidig. Det er rene dokkingkontakten.

Langt raskere enn USB

Selv om det kanskje er denne bredden som gjør Thunderbolt såpass spesiell, er det hastigheten som stadig blir trukket frem. Teknologien kan by på 10 gigabit/s båndbredde – hver vei. Hvis du trenger noe å sammeligne dette med, nevner vi at den relativt nye USB 3.0 har en teoretisk makshastighet på 5 gigabit per sekund, og at Thunderbolt i praksis er mer enn dobbelt så kjapp.

Thunderbolt har også andre egenskaper som fortjener omtale. I likhet med USB kan en Thunderbolt-kontakt gi strøm til eksterne enheter, begrenset oppad til 10 watt. Det skal også være mulig å koble til utstyr som egentlig ikke er Thunderbolt-kompatibelt, om du da er villig til å gå via en adapter.

Unntaket her er skjermer med DisplayPort, disse kan kobles til direkte.

En annen ting er seriekobling (daisy chaining), som betyr at du kan koble en til en ny Thunderbolt-enhet via en annen Thunderbolt-enhet. Har du for eksempel koblet til en Thunderbolt-skjerm og kjøper deg en ekstern harddisk med Thunderbolt, kan denne kobles til via skjermen så vel som direkte til datamaskinen. Opp til seks enheter kan du koble sammen på denne måten.

Si hei til Mini DisplayPort

Fysisk er Thundebolt-kontakten kliss lik Apples Mini DisplayPort-kontakt, og som allerede nevnt brukes DisplayPort-standarden for bildesignaler. Derfor kan kontakten også brukes med skjermer som har DisplayPort.

Thunderbolt kan bruke optiske kabler, men enn så lenge er det tradisjonelle kobberkabler som er det vanlige. Makslengden på disse er oppgitt til tre meter per segment. For optiske kabler skal grensen ligge på rundt 50 meter. Slike optiske kabler skal kunne bruke de samme Thunderbolt-portene som kobberkablene gjør, men de vil ikke lede strøm.

Så hva skjer med USB?

Siden "alle" nå snakker om Thunderbolt som den neste store greia, og når denne teknologien gir oss muligheten til å erstatte de fleste andre standarder, er det lett å tenke seg at Thunderbolt vil dominere innen kort tid.

Men det vil nok ikke skje over natten, og vi tipper at i hvert fall USB vil klare seg fint. Denne standarden er jo nå ekstremt utbredt og ikke minst bakoverkompatibel med et utall eksisterende produkter. USB er også rimeligere å implementere, så det kan med fordel brukes der det ikke er behov for Thunderbolts større båndbredde.

Med andre ord regner vi fremdeles med å bruke USB for å koble til mus og tastatur i overskuelig fremtid.

Mer om
annonse