Tek.no

Guide

Slik kan du ha samtaler på Internett – toppsikkert

Selv Facebook-chatten kan krypteres til det ugjenkjennelige.

Shutterstock/96984083,92635162
9 Aug 2013 07:00

Introduksjon

Midt i all verdens overvåkningsskandaler er det lett å bli litt urolig for hvem som egentlig følger med på kommunikasjonen din. Enten du utveksler forretningshemmeligheter med sjefen over lynmeldinger, eller du vil ha en privat videosamtale med kjæresten, er det ofte god grunn til å sikre at det ikke er noen som tyvlytter ved døren, så og si.

Det finnes riktig nok verktøy for å kommunisere helt sikkert innad i de skjulte delene av Internett, som Freenet og Tor, men de fleste befinner seg jo i hovedsak ute på det åpne nettet når de bedriver sin dagligdagse kommunikasjon – og de skjulte nettverkene har som regel alt for trege hastigheter til ting som videosamtaler.

I dag skal vi derfor lære deg hvordan du ute på det åpne Internett kan kryptere dine samtaler, enten du foretrekker å ha helt sikre lynmeldinger, hemmelige telefonsamtaler, eller helt private videosamtaler.

Dette skal vi lære deg om

En av de fine tingene med kryptering av kommunikasjon er at du har egentlig et vell av alternativer å plukke fra, og det meste kan tilpasses akkurat dine behov. Dette kan imidlertid like gjerne ses på som en ulempe, siden det kan bli litt vanskelig å velge.

Særlig hvis man ikke er veldig inne i kryptografi kan det bli tungvindt å navigere hordene av valgmuligheter. Hvis man i tillegg ikke er veldig gira på Linux kan det virke som om løpet er kjørt, hvis man skal tro på de mest høylytte evangelistene.

Vi har derfor rett og slett plukket to konkrete løsninger som begge er overkommelige å sette opp, og som byr på mer enn god nok sikkerhet for de flestes bruk. Nå er dessverre ikke sikkerhet slik at det enkle også er det beste, men å starte lett kan gi deg gode vaner når det kommer til sikker kommunikasjon.

Bli med over på neste side, så starter vi med det enkleste »

Les også