Til hovedinnhold

Bærbar som stue-PC

Det er to ting som blir mer og mer utbredt i norske hjem: flatskjermen i stua og den bærbare PC-en på arbeidsrommet, og vi teknologijournalister har vært flinke til å pushe begge deler på dere konsumenter. Hva vi kanskje kunne vært enda flinkere til er å fortelle at de to passer sammen også.

En moderne flatskjerm fungerer nemlig i de fleste tilfeller også glimrende som monitor, og stua er et naturlig sted for å blant annet høre musikk, se bilder eller film - medier som i dag i større og større grad kommer i digital form. For mange vil derfor en datamaskin i stua høres ut som en god ide. Les mer om et slikt mediesenter er noe for deg i denne artikkelen.
Men så er det kanskje slik at alle stue-PC-ene du har sett eller hørt om verken er spesielt elegante eller rimelige. Men det finnes alternativer - blant annet kan flere moderne spillkonsoller spille av film og vise bilder. Et annet og friere alternativ er å bruke en bærbar PC.

Enkelt og portabelt

Vi kan nevne flere fordeler, og for å starte med det mest innlysende – svært mange har allerede en bærbar PC. De fleste nyere bærbare kommer også med Windows Vista operativsystem der Media Center er inkludert, noe som gjør sofabetjening til en lek dersom du har fjernkontroll eller kobler til en trådløs mus og tastatur.

Bærbare datamaskiner har også ekstern strømforsyning og strømgjerrige komponenter, så de er for det meste nokså stillegående. For ikke å snakke om at de tar liten plass og kjapt kan pakkes bort når svigermor kommer på inspeksjon.

En annen bonus er at bærbare jo har egen skjerm, noe som betyr at du kan bruke denne i stedet for å skru på TV-en dersom du bare skal spille musikk eller høre nettradio. De fleste bærbare har også DVD-spiller, og Blu-ray blir mer og mer vanlig - et alternativ til en dedikert spiller.

Ikke for entusiasten
En bærbar datamaskin har altså egenskaper som på mange måter gjør den godt egnet i stua. Men som alltid er det trøbbel i paradis, spesielt om du er ute etter det perfekte mediesenteret.

En begrensning er diskplass. Per i dag er maksimumskapasiteten på en harddisk for bærbare på 500 GB. Dette høres kanskje mye ut, men plassen fylles faktisk relativt fort opp med bilder, musikk, TV og film dersom du får dilla. For stasjonære får du harddisker med firedobbelt kapasitet – og disse har dessuten plass til flere disker.

En annen begrensning er at svært få bærbare har innebygd TV-kort, og dersom du er spesielt opptatt av kvalitet - på for eksempel lyd - er jo heller ikke de integrerte komponentene i en bærbar kjent for å være det beste som kan oppdrives. Og hvordan skal den bærbare kobles opp mot TV-en? Slett ikke alle bærbare har DVI eller HDMI.

Vi nevnte også støy som et viktig element for en bærbar, men viftene som brukes i disse er små og kan bli slitsomme under belastning. En godt bygget stasjonær stue-PC vil derfor være mer stillegående enn en gjennomsnittlig bærbar.

En måte å komme rundt mange av begrensningene vi har nevnt er å gå for eksterne løsninger. Mangel på diskplass lar seg for eksempel løse ved å koble til en ekstern harddisk, eller du kan ha lagringsplass på en annen PC eller hjemmeserver dersom du har et oppegående nettverk.

Dersom du ikke plages av ekstern hjelp er det heller ikke noe i veien for å sikre seg både TV-kort og et anstendig lydkort i form av bokser du kobler til en ledig USB-kontakt.

Minibærbar?
Mange sitter også på en slik rimelig minibærbar. Som vi har sett er det noen klare forskjeller på bærbare kontra stasjonære stue-PC-er, og disse blir langt større når vi havner i miniklassen. Her er det få kandidater med digital videoutgang (når det er sagt klarer faktisk mange seg godt med VGA), harddisken er enda mindre, maskinen mangler optisk drev og i det hele tatt er ytelsen svakere.

Også her kan vi komme rundt noen punkter ved å bygge ut med ekstern disk og drev, ja sågar kanskje putte inn mer minne. Men vi sitter fast med relativt laber ytelse når vi snakker prosessor og grafikkløsning.

HD - gjerne et problem
Er din bærbare den ultimate stue-PC-en? Vel, som med så mye annet blir det et spørsmål om hvilke behov du ønsker å dekke. Det er ingen tvil om at en vanlig bærbar kan være et smart alternativ ettersom den også kan brukes til andre ting og andre steder ved behov. Den vil i de fleste tilfeller kunne gjøre en god jobb med oppgaver som surfing på TV-en, lett spilling, høre musikk og nettradio, se en og annen film eller vise frem de digitale familiebildene og -videoene. Men den har som nevnt også sine begrensninger.

Spesielt når vi ser på egnethet som avspillingsboks for HD havner vi fort på gyngende grunn. Her blir prosessorkraft og grafikkløsning i større grad avgjørende, satt opp mot hva slags materiale som skal spilles og hvor flink brukeren er til å trikse med kodeker (programvare som komprimerer/dekomprimerer lyd og bilde) og innstillinger.

Med en nyere (og kraftigere) bærbar vil du i de fleste tilfeller få bedre resultater enn med en eldre modell, men som med så mye annet er det selvsagt fritt fram å prøve. Og er du usikker på hvordan du i praksis går frem for å forvandle din gamle laptop til et mediesenter, er dette noe vi skal se på i en kommende artikkel.

annonse