Til hovedinnhold

Sikre passord er de letteste å huske

Glem lange uforståelige tegnrekker og jernteppe, med disse teknikkene kan du enkelt sikre dine data.

Selv på 90-tallet, før Internett tok av, var det fort gjort å glemme både PIN-koden til bankkortet, eller sitt eget fasttelefonnummer ved flere anledninger. Som om ikke det var nok har over de siste årene antallet koder og passord en person må huske for å fungere i hverdagen formelig eksplodert. Passord til nettbanken, til hver datamaskin du disponerer og hver nettbutikk du noen sinne har handlet i, koder for tilgang til offentlige tjenester, adgangskode til jobb, og selvsagt e-post-kontoene dine.

En gjennomsnittlig nordmann går hver dag rund med flere titalls passord i hodet, og godt er det, for du er vel ikke av dem som bare har ett eller to passord som du bruker på alle tjenestene dine?

Det er nemlig viktig at vi ikke faller for denne fristelsen. Uansett hvor komplisert og langt dette ene passordet ditt er, skal det nemlig ikke mer enn et lite datainnbrudd til før de skumle hackerne i teorien har tilgang til alle dine brukerkonti på nettet. Datainnbrudd skjer ganggang, og vil ikke stanse - i alle fall ikke i overskuelig fremtid.

Inntil forskere kommer opp med nye geniale løsninger for å få bukt med de stadig flere og mer komplekse passordene, er du plent nødt til å hanskes med de.

Passordfellene

Om du vil unngå at langfingrede tyver skal få tilgang til din Facebook-konto eller nattbanken din, er det mange skrekkeksempler på passord du skal holde deg langt unna:

Navn, om så på nære familiemedlemmer, kjente personer eller personer generelt, navnet på kjeledyr, eller på fysiske ting i omgivelsene, er alle skikkelig fy-fy.

Ord og fraser fra ordbøker er også svært dårlige passord. Det første en potensiell inntrenger forsøker seg på, er nemlig å sette i gang et program som automatisk henter alle oppføringene fra ordboka, og prøver disse som passord. Det nytter heller ikke å bare legge til et tall på slutten av et ord eller smelle inn en stor bokstav på starten, da de smarte programmene sjekker både «bunad», «Bunad» og «Bunad1» i løpet av et øyeblikk. Faktisk klarer man ved hjelp av maskinkraften i en vanlig hjemmedatamaskin i dag å sjekke flere millioner passord hvert eneste sekund.

Du bør heller ikke bruke årstider, din religion, eller seksuelt relaterte passord. Alle disse er nemlig godt representert på listen over tidenes mest brukte passord. På listen finner vi blant annet hemmelig, passord, og navnet på populære idretter.

Passordene «qwerty» og «123456» er naturligvis også godt kjent blant innbrudstyvene, og det samme er passord som kun består av helt like tegn, som «11111». Disse er ikke bare usikre, men også vanskelige å huske. Var det fem eller seks ett-tall?

Siden de aller fleste programmer og operativsystem skiller mellom store og små bokstavar i passord, har du en gigantisk rekke kombinasjoner å velge passord ut i fra, spesielt dersom du regner med tall. Med et passord på åtte bokstaver finnes det over 21.8 billioner kombinasjoner, eller 218 340 milliarder kombinasjoner, dersom du regner med både tall og store og små bokstaver. Det seier seg selv at et slikt passord er vanskelig å knekke, selv for en datamaskin, og bare ved å gjøre passordet ett tegn lengre, kan du gange tallet på potensielle kombinasjoner med 62.

Det hjelper likevel lite om du har gode passord om du ikke beskytter dem godt:

Hold det enkelt

Et godt passord bør aller helst inneholde både bokstaver og tall. Det bør også være minst åtte tegn langt, og inneholde tegn som er langt fra hverandre men raske å skrive på tastaturet, slik at personer som står over deg ikke kan følge med på bevegelsene dine. Dette er etablerte beste-praksis regler som ikke bare er anbefalte, men hos flere netttjenester også krav ved at passordene må være så og så lange, inneholde minst et spesialtegn eller flere siffer.

Hvorvidt disse anbefalte passordene er enkle å sette ut i livet eller ei, er dog en annen sak. Så la oss skippe skjennsprekenen for dårlige passord og gå over på hvordan du faktisk kan mestre det å huske flere titalls sikre og unike passord.

Skjul det i en setning

Et godt tips kan være å bruke en hel setning og bygge passordet ditt etter første bokstav i hvert ord fra denne. Dette gir mening, og er derfor enklere å huske. Et eksempel kan være frasen «Ola og Kari har 3 voksne barn». Passordet blir her «OoKh3vb», noe bare engleprinsesser og synske vil kunne gjette.

Det som er leit med dette passordet, er at selv om det er enkelt å huske, kan du ikke gjenbruke det på andre tjenester uten risiko. Setningen, som for seg selv er enkel og grei å huske, blir straks mindre intuitiv når du må huske lignende setninger for alle tjenestene du har et passord på.

Lov med litt gjenbruk

Et annet, og kanskje bedre tips, er derfor å dele opp passordet ditt i flere deler. Eksempelvis kan du bruke en fast del på seks til 10 tegn, med påfølgende to tegn som varierer fra tjeneste til tjeneste. Som et eksempel kunne vi benyttet passordet «Gr0mvassfaretON», for å logge på diskusjonsforumet vårt, diskusjon.no.

Bruk adressebaren for det den er verdt.

Her er «Gr0mvassfaret» den faste delen av passordet, hvorpå vi slenger på «ON» fordi dette er de to siste tegnene i URL-en til tjenesten vi skal logge inn på. Tilsvarende ville vi benyttet passordet «Gr0mvassfaretOK», om vi skulle oppdatere statusen vår på Facebook. En ennå sikrere variant ville selvsagt være å også benytte de to første tegnene i URL-en, slik at passordet vårt ble «FAGr0mvassfaretOK».

I eksempelet har du nå altså en fast del som er lett å huske fordi du bruker den over alt, pluss en foran- eller bakomfølgende del som varierer etter hvilken tjeneste du bruker. Om passordet likevel skulle havne i glemmeboka, kan du bare skotte opp i adressebaren for å få en påminnelse for de resterende passorddelene dine.

Den lure Alt-tasten

Vi må heller ikke glemme vår venn, Alt-tasten. Den kan være riktig så lur å anvende når du skal lage sikre passord, selv om den i seg selv ikke gjør noe som helst. Kombinert med andre taster gir den derimot full uttelling. Forsøk bare å holde Alt-tasten inne mens du trykker «176» på nummertastaturet. Da får du ░-tegnet, som verken finnes i noen skrevne ord, eller i noen ordliste. Likevel aksepteres slike ASCI-tegn i passordfelt på de aller fleste tjenester. Du kan selvsagt eksperimentere med ulike tallkombinasjoner for å finne flere lignenede tegn, eller ha som en regel at du taster de tre første eller siste sifferene fra telefonnummeret ditt.

Om du likevel ikke klarer å lage et passord som både er sikkert og enkelt å huske, kan programmer som LastPass eller KeePass (Ekstra) være det du er på utkikk etter. Disse lagrer alle passordene dine i en sterkt beskyttet kryptert fil på datamaskinen din, som de så henter ut igjen ved hjelp av et hovedpassord om du noen gang skulle ha behov for å bruke eller endre dem. Ofte kan disse programmene logge deg på internetttjenester automatisk, og de synkroniserer selvsagt også over skylagringstjenester som JottaCloud, Dropbox, og Skydrive.

Om du trodde datamaskinen din ble tryggere med et sterkt passord, må du tro om igjen:
På 10 minutter kan hvem som helst få tilgang til filene dine »

annonse