Til hovedinnhold
GuideLag iPhone 6 «Mini»

Si hei til iPhone 6 «Mini»

Slik laget vi telefonen Apple aldri lanserte helt selv.

Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Introduksjon og demontering

I mars dro Apple sløret av sin splitter nye mini-mobil, iPhone SE. Eller, splitter ny blir litt å ta i – designet er nemlig godt og vel tre år gammelt, og innmaten var ikke akkurat splitter ny på alle områder. Det fikk vi ettertrykkelig bekreftet da vi åpnet opp telefonen og gravde ut innmaten.

Før lansering trodde mange at Apple ville lansere en telefon med designelementer hentet fra iPhone 6/6S-generasjonene, noe vi dessuten nærmest var overbeviste om etter dette ryktebildet.

Tre generasjoner 4-tommers iPhone, alle med likt design.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Som vi vet skjedde dette aldri, til noens glede og andres forargelse. I redaksjonen var meningene delte. På den ene siden er både formatet og designet en tidløs genistrek, men på den annen side så er det også litt kjedelig å kjøpe en ny telefon som strengt tatt ikke ser, vel, ny ut. Men kanskje det går an å fikse det selv?

Med den tanken i bakhodet tok undertegnede surfebrettet fast (les: mobilen) og bega seg ut på litt god gammeldags nettsurfing etter løsninger. Og jepp, de fantes i bøtter og spann.

Noen har nemlig tatt seg bryet med å designe, produsere og selge presisjonskuttede aluminiumsrammer i iPhone 6-stil i 4-tommers format, som rent utenom utseendet er kliss like som både iPhone 5S og iPhone SE på innsiden.

Dermed er det jo bare å hive all innmaten fra en gammel telefon over i en ny ramme, og – vips! – så har du en flunkende ny, eh, iPhone 6 «Mini».

Et godt førsteinntrykk av den nye rammen

Nytt skall, gammel telefon som skal omplasseres.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Vel, bare og bare. Om du har lest noen av våre tidligere reparasjonssaker vet du at dette krever både utstyr, kunnskap, tålmodighet og ganske mye tid, og å bytte over absolutt all innmaten i en telefon har vi allerede bekreftet at krever ekstra mye av alle disse egenskapene.

Nå er riktig nok ikke iPhone de verste modellene man kan reparere. Det brukes mange skruer, men relativt lite lim – og delene er store, enkle og modulære. Likevel: Dette er et godt stykke over nybegynnernivå, iPhone eller ei.

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Dermed var det også med en viss ærefrykt at vi tok fatt på prosjektet da den sagnomsuste, nye rammen fra eBay omsider dumpet ned i postkassa etter et par ukers venting.

Førsteinntrykket av rammen var dog svært positivt. Kvaliteten virket bedre enn fryktet, og det hele så egentlig nokså pent og stilig ut. Her og der hadde man til og med tatt seg råd til ekstra finish, som rundt kameralinsen og rundt knappene – noe som slettes ikke er en selvfølge på nettkjøpt «chinaware».

Disse små delene fulgte med løst.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Vridningsstabiliteten virket også tilstrekkelig god, og på innsiden var det et svært beroligende syn som møtte oss. Her så alt ut til å være presist skåret ut, og dertil med omtrent samme produksjonsprosess som Apples egne skall.

Det eneste vi umiddelbart ønsket å sette fingeren på, var at metallet som lå innkapslet i antennebånd ikke var helt i flyt med resten, men stakk noe varierende og ujevnt bittelitt opp. Ellers er det også verdt å merke seg at eplelogoen ikke var festet like godt som Apple vanligvis gjør selv, men ettersom batteriet og elektronikken uansett ville komme på toppen av logoen på innsiden kan vi ikke se det som et problem.

I bunnen av konstruksjonen var det også noen millimeter dype skår til minijack- og Lightning-inngangene, ettersom det nye skallet bygget litt mer ut enn det gamle. Men alt i alt var det ikke stort å plukke på. Selv knappene og SIM-kortholderen som følger med løst virket godt konstruert, og stod i stil med tilsvarende deler i Apples nyere telefoner

Demontering: En komplisert prosess

Med inspeksjonen unnagjort var det bare å gyve løs på dagens oppgave, som ganske enkelt bestod i å røske løs innmaten i iPhone 5S-en og dytte den over i det nye skallet. Før vi begynte tok vi ut SIM-kortskuffen, som vi uansett visste ikke kunne bli værende. Dernest var også vår første handling å skru ut de proprietære pentalobe-skruene i bunn av telefonen, samt forsiktig lirke opp skjermen ved hjelp av en sugekopp og et plastplekter:

Først må telefonen opp.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

I kjent stil poppet skjermen raskt ut av klipsene, og kunne brettes opp – men ikke lenger enn skarve 3-4 centimeter. Her sitter nemlig den infamøse Touch ID-kabelen rutet ned fra knappen og ned i en utrolig keitete plassert kontakt med en enda mer keitete brakett over.

Den hersens braketten til Touch ID-en... Blegh.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Etter å ha gjort dette en del ganger er det en smal sak å få braketten av, og deretter poppe av kontakten – men for nybegynnere er det viktig å ikke forhaste seg her. Greier du først å skade kabelen, får du aldri noensinne tilbake Touch ID-funksjonaliteten.

Med kabelen ute av veien kunne skjermen brettes helt opp, men ikke lenger enn i 90 graders vinkel. Først måtte nemlig metallbraketten øverst i høyre hjørne av kroppen skrus av, og skjermkontaktene under skrus ut. Skruene har forskjellig lengde, så det er viktig å huske hvilken som går hvor – så allerede her burde du ha en viss organiseringsplan.

Skjermen poppes av.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Med skjermen fjernet er neste steg å koble fra batteriet. For å gjøre dette må man skru ut de to skruene som holder fast metallbraketten over batterikontakten, noe som er en smal sak. Braketten i seg selv er formet slik at den ikke kan plasseres feil vei senere:

Batterikontakten må kobles fra, og sitter gjemt bak en metallbrakett.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Med kontakten av er telefonen essensielt trygg å demontere, og siden vi først var i gang med batteriet kunne vi like godt ta ut hele herligheten først som sist. Selv om Apple skal ha en klapp på skulderen for å ha plassert såkalte «pull tabs» som gjør det lett å dra løs limet fra undersiden av batteriet, valgte vi å påføre litt varme før vi ga oss løs på oppgaven:

Litt oppvarming og fingernemhet gjør fjerning av batteriet til en smal sak.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Med varmen var det en smal sak å dra ut limet, og ganske snart hadde vi et fullstendig uskadet og løst batteri. Dermed kunne vi snu oppmerksomheten mot resten av innmaten, hvor mesteparten av arbeidet gjenstod. Apple har nærmest pepret elektronikken med ymse skruer, og vi identifiserte først alle som måtte ut:

Alle disse skruene – pluss et par til – måtte av for å få ut innmaten.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Mye av arbeidet ville bestå i å skru ut disse i riktig rekkefølge og sortere dem, men før vi beveget oss dit koblet vi ut to kontakter vi uansett visste måtte av først som sist – én øverst, og én nederst:

Et par kontakter må poppes av.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Med dette gjort gjøv vi løs på en stor og letthåndterlig del av innmaten, nemlig kameraet og den tilhørende braketten. Her måtte et par skruer tas ut, en gummibeskytter fjernes og en kabel poppes av:

Kameraet og en liten metallbrakett henholdsvis poppes av og skrus ut.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Med dette gjort startet vi like godt med å skru ut de store skruene som holdt hovedkortet fast til rammen. Vi har ikke tatt bilde av alle som ble tatt ut men felles for dem er at de er større enn de andre og krever en flat skrutrekker:

Nok av skruer i toppen også. Skruen på bildet krever flat skrutrekker.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Med alle disse av vendte vi oppmerksomheten vår mot bunnen, som nå kunne demonteres. For å gjøre dette måtte kontakten vi tidligere poppet av rives løs fra den nederste delen av hovedkortet, der den var limt fast. Deretter kunne vi skru ut de totalt syv skruene som satt rundt delene, og ta ut bunnhøyttaleren:

For å få ut hovedkortet må koblingen ned mot bunnen lirkes løs. Dette åpner også for fjerning av bunndelene.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Samtidig som vi gjorde dette fjernet vi også hovedkortet, som etter at skruene var ute kun var festet i to små, runde kontakter – én i topp, og én i bunn. Bunnkontakten var på oversiden, og således lett å poppe av. Toppkontakten oppdaget vi derimot først da vi løftet opp hovedkortet, for den satt på undersiden. Med en pinsett fikk vi imidlertid raskt av også denne, og dermed av hele hovedkortet:

Hovedkortet sitter fast i en liten kontakt på undersiden.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Bunnhøyttaleren lå tidligere som et lokk over resten av kabelen vi røsket løs fra hovedkortet, men med høyttaleren ute av veien og skruene ute var det egentlig bare å rive løs delene fra limet, og tvinge Lightning-kontakten, minijacken og mikrofondelene ut fra pakningene og plassene sine i bunnen. Ganske snart satt vi med hele spetakkelet i hånda:

Bunndelene kommer løs.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Toppen var en enklere affære, på sett og vis. Her var det kun vibrasjonsmotoren øverst i venstre hjørne samt volumknappene og funksjonsknappen som måtte skrus ut, før alt egentlig bare kunne rives løs fra limet også her.

I venstre topphjørne sitter vibrasjonsmotoren, og med den og noen andre deler skrudd ut kan elektronikken under lirkes opp.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Vi har valgt å ikke ta med alle bildene her, av plasshensyn. Bildene over viser dog alt som gjenstod å ta ut, og verdt å merke seg er spesielt metallbraketten som sitter over sideknappene. Det er også brukt uforskammet mye lim her, og det sitter stadig en del elektronikk igjen i kretsene.

Allikevel: med alt dette ute kunne vi i prinsippet gyve løs på oppbygningen av iPhone 6 «Mini» – en affære du kan lese om på neste side!

iPhone 6 «Mini» kommer til verden!

Selv om vi har fattet oss i korthet på forrige side, skal det medgis at det å skru ut alle skruene, lirke løs alle delene og organisere dem tar uforskammet mye tid. På dette tidspunktet var vi helt ærlig bittelitt usikre på nøyaktig hva som skulle tilbake hvor enkelte steder i prosessen, men det fikk vente til senere.

Aller først måtte jo den nye telefonen monteres, og i prinsippet er dette så enkelt som å følge demonteringsprosessen omvendt vei. I realiteten er det imidlertid litt annerledes, ettersom ikke alle delene nødvendigvis sitter like formstøpt til konstruksjonen som før. Dermed må ofte litt tilpasning til, spesielt når det gjelder pakninger og lim. Videre er det også slik at man kan velge litt hva man setter inn først – for eksempel er ikke toppen avhengig av bunndelene, und su weiter.

Men vi hadde faktisk heller ikke demontert hele det forrige skallet fullstendig riktig enda, for langs med sidene av rammen hadde Apple av ukjente grunner skrudd fast en rekke små metallbraketter. Disse hadde tilsynelatende ingen annen åpenbar funksjon enn å fungere som plassfyllere, eventuelt som fester for hovedkortet langs rammen.

Remontering: iPhone 6 «Mini» blir skapt

Aller først må elektronikk og pakninger i topp og bunn monteres.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Dette tok vi imidlertid tak i litt senere, for først ville vi ha på plass topp- og bunndelene mens vi hadde prosessen friskt i minne. Og dette skulle vise seg å være litt vanskeligere enn først trodd, først og fremst fordi pakninger vi enda ikke hadde fjernet – samt enda litt svart elektronikk – måtte skrapes og skjæres løs fra den gamle rammen og dyttes over i den nye (bildet over til høyre). I bunnen var dette nokså greit, fordi alle pakningene satt festet sammen i én del.

I toppen var det imidlertid verre, spesielt rundt toppknappen. Denne var svært vanskelig å få løs fra den gamle rammen, først og fremst fordi den var hengslet slik at den slo innover, samt at det var en skikkelig solid fastlimt pakning på baksiden. I tillegg gikk det naturligvis elektronikk opp til knappen, som måtte tas vare på. Etter mye om og men fikk vi imidlertid ut knappen, og monterte den over i den nye rammen:

Toppknappen var hengslet, og hadde flere pakninger og skruer.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Ettersom det gamle hengselfestet satt fast i rammen (den lille metallpinnen i bildet over til venstre), skar vi til et nytt feste av plast, og dyttet det ned i hullet på den nye rammen. Med telefonen lukket ville kameraet og pakningen – samt to skruer – uansett sørge for å holde knappen på plass, så vi lot det være med dette.

Volumknappene dyttes enkelt på plass fra innsiden av rammen.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Med dette i orden kunne vi remontere resten av sulamitten i toppen også, og først av alt måtte de nye volumknappene og funksjonsknappen dyttes inn i sine hulrom fra innsiden av skallet. Deretter kunne elektronikken og kretsene limes og teipes fast inn mot rammen.

Kretsene inneholdt både kontaktene til strømknappen på toppen og sideknappene, og disse måtte derfor tres på før braketten kunne skrus fast eller andre deler monteres.

Også noen underliggende kretser måtte legges på plass før resten kunne settes på plass, men når disse og den større elektronikkbiten var tilbake kunne både vibrasjonsmotor og alle typer braketter skrus tilbake på plass:

I toppen er det samme prosedyre som i bunn: først flat elektronikk, så skru fast øvrige deler.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Vi unnlot å lime/teipe fast elektronikken helt med en gang, ettersom det tross alt skulle en del andre deler på toppen. Dermed kunne det hende det ikke var så viktig i utgangspunktet. Med det verste unnagjort på toppen, beveget vi oss igjen over mot bunnen.

Den store biten med elektronikk var ikke så fryktelig vanskelig å sette på plass, men det var noe tidkrevende å få Lightning-kontakten og minjacken til å sitte «tight» i den nye rammen, og ikke minst få mikrofonen til å sitte helt inntil rammen bak alle pakningene. Etter en del lirking gikk det imidlertid, og ved hjelp av litt dobbeltsidig teip sikret vi hele sulamitten. Dermed var det en smal sak å smelle på høyttalerbiten, og skru det hele fast med de syv skruene:

Bunnen skrus fast enkelt og greit.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

På dette tidspunktet var det også en god idé å fjerne alle de tidligere nevnte tilsynelatende litt unødvendige brakettene som satt fast i siden på den gamle rammen, og montere dem i den nye. Samtidig flyttet vi også over en plastbit som fungerte som lås for SIM-kortholderen. Alt sammen benyttet samme type stjerneskruer, så organiseringen var ikke en problemstilling.

Masse små metallbraketter, samt plastbiten som låser SIM-kortluka måtte skrus ut fra det gamle og inn i det nye skallet.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Med alle brakettene montert tilbake i sin rette orden kunne vi omsider smekke hovedkortet tilbake på plass, noe som strengt tatt ikke var spesielt utfordrende. Så lenge du husker å feste toppkontakten først – altså den som ligger på undersiden – faller resten automatisk på plass. Når alt sitter som det skal er det bare å montere fast alle skruene, og poppe på den lille, nedre kontakten også:

Hovedkortet settes tilbake på plass.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Til slutt måtte også et par andre skruer festes, blant annet i braketten øverst inntil kameraet. Med braketten festet kunne kameraet enkelt klikkes inn i hullet sitt. Her merker vi at man egentlig ikke hadde behøvd den utstikkende kameralinsen. I motsetning til på de større modellene er kameraet nemlig ikke så fysisk stort at det kreves en utstikker, så her blir det rett og slett litt tomrom – men om det går utover funksjonaliteten får vi sjekke senere.

Siste finpuss før telefonen kan lukkes.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Med alt dette på plass kunne vi montere batteriet i tomrommet som gjenstod og poppe på alle de gjenværende kontaktene – blant annet kamera- og batterikontakten. Også kontakten som løper under bunndelene og over hovedkortet (nederst til venstre over) måtte festes tilbake før dette kunne gjøres. Her benyttet vi litt dobbeltsidig teip for å få den til å sitte skikkelig inntil.

Til slutt kunne vi poppe på skjermkontaktene igjen, og skru fast braketten (med skruene på rett plass!) på oversiden. Siden dette stadig egentlig er en telefon fra tiden da Apple hadde et, vel, la oss si eksperimentelt forhold til rasjonalitet og pragmatikk, måtte vi selvfølgelig bruke flerfoldige minutter på å få den hersens Touch ID-kabelen til å sitte som den skulle. Og da det først var gjort, måtte braketten på toppen – noe som er enda vanskeligere. At du kun har et par-tre centimeter å jobbe med gjør ikke saken bedre. Men til slutt gikk det.

Dermed var det bare å smelle på skjermen, og ganske riktig falt den helt problemfritt inn i sine vante fester med metall- og plastklipsene. Som prikken over i-en poppet vi tilbake SIM-kortskuffen, og monterte fast bunnskruene.

Konklusjon: En svært vellykket oppgradering

Resultatet ble overraskende pent.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Det er alltid et sannhetens øyeblikk når man skal skru på igjen en mobil man har plukket fra hverandre, og denne gangen var det ikke overraskende litt ekstra spennende. Men etter to nervepirrende sekunder med toppknappen nede kjente vi den tilfredsstillende vibrasjonen – og jammen lyste også skjermen opp!

OK, vi burde ha sjekket dette før vi lukket sammen telefonen, men etter å ha gjort dette et par ganger følte vi oss nokså sikre på at alle delene satt riktig. Med en gang telefonen kom til live og vi var inne i menyene, fikk vi anledning til å sjekke flere ting. Først ute er kameraene, som både kan vise bildet opp-ned, ikke fungere eller eventuelt sitte feil. I dette tilfellet satt alt som det skulle, og en rask YouTube-video bekreftet at også lyden var i orden.

Ny og gammel sammenlignet.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Videre sjekket vi mikrofonene, som også virket å fungere som de skulle – samt selvfølgelig også Lightning- og minijack-inngangen. Førstnevnte var noe vanskeligere å plugge inn enn før, og ga ikke det tilfredsstillende klikket man er vant til. Men lade, det gjorde den da!

En stor visuell overhaling

Men artigst av alt er selvfølgelig det visuelle – det er jo derfor vi har gjennomført hele «reparasjonen», hvis det kan kalles det. Og på dette området er vi virkelig fornøyde! Det nye skallet ser virkelig bra ut, og ikke minst føles også telefonen svært bra ut i hånda. Vi kan like godt si det med én gang: dette er telefonen Apple burde laget for lenge siden, men som de av en eller annen mystisk grunn valgte å droppe.

Den lille iPhonen sammenlignet med en iPhone 6.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Ettersom kantene er avrundede, ligger telefonen langt bedre i hånda. Dessuten – og her kommer (gisp!) en subjektiv mening – så ser den langt bedre og ikke minst langt mer moderne ut. Ettersom det faktisk ser ut som noen har tatt seg tid til å legge litt arbeid ned i utformingen, er også flere av de tidligere nevnte, lekre detaljene på plass – deriblant de blankfreste pynteområdene rundt knappene.

Når vi først snakker om knappene, så er vi ganske fornøyde med hvordan de kjennes – spesielt strømknappen og funksjonsknappen. Volumknappene sitter litt løst, og gir ikke helt det samme tilfredsstillende klikket som før, mens hjemknappen ikke bunner like mye som tidligere. Men alt fungerer knirkefritt, og dét er jo det viktigste. Sannsynligvis kunne vi også justert disse tingene litt fram og tilbake, slik at de satt bedre – men det får bli en annen gang.

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Rent visuelt er det kun én ting – foruten de få tingene vi nevnte på forrige side – vi har å plukke på: det faktum at skjermen ikke er i såkalt 2,5D-utførelse. Eller sagt på en mer folkelig måte: at glasset buer ut mot rammen. Dette var noe Apple innførte med iPhone 6-generasjonen, og tross iherdig søking rundt om på nettet etter noe så sjeldent som en iPhone 5S-skjerm med 2,5D-utførelse greide vi ikke å grave opp noe.

Nuvel. Det hadde vært en fin rosin i pølsa, men er absolutt ikke nødvendig. Totalt sett er vi svært fornøyde, og etter å ha sammenlignet med flere av Apples «ekte» telefoner må vi si at imitasjonen er imponerende troverdig.

Slik det skulle ha vært?
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Det skal også sies at dette ikke er en operasjon du foretar deg om du aldri noensinne har tatt i et hovedkort fra en telefon før. Og det er en god del utstyr du trenger, deriblant tre forskjellige typer skrutrekkere i størrelse XXS – samt et godt sorteringsbrett.

Men til alle som har lyst til å prøve: Det kan definitivt være verdt det rent estetisk, og det finnes en del forskjellige varianter av iPhone 6 «Mini»-rammen der ute. Så du kan alltids tilpasse sluttresultatet etter eget ønske.

Vil du helst ha en rosa variant, sier du? Null problem. Det er heller ikke noe problem å flytte innmaten i en iPhone SE over i en slik ramme, og da vil du i praksis ha en nesten splitter ny telefon med et tidsriktig utseende.

Til slutt slenger vi med et bonusbilde, av vår lille iPhone 6 Mini på toppen av de hittil nyeste, «ekte» iPhonene: iPhone 7 og iPhone 7 Plus. Klikk for å se det i fullstørrelse!

Fikk du med deg denne iPhone-reparasjonssaken?
GUIDE: Vi åpnet iPhone SE for å se hva Apple hadde forandret på »

annonse