Til hovedinnhold

Mye fotomoro for lite penger

Finanskrisen får stadig bedre fotfeste, og mange fotointeresserte lesere har nok fått merke på kroppen at utstyrsbudsjettet ikke er hva det engang var. Vi har derfor tatt en titt på hvor billig det er mulig å få brukbart fotoutstyr nå for tiden.

Speilrefleks
Det første vi merker oss er trenden over tid. For ikke mange år siden var det en sensasjon da Canon EOS 300D var første digitale speilrefleks med veiledende pris på under ti tusenlapper, og nå får man i følge vår produktguide ikke mindre enn 26 ulike modeller til en firesifret sum. To av disse koster under tre tusen kroner, ni stykker koster under fire tusenlapper, og ikke mindre enn 13 ulike modeller ligger under fem tusen i utsalgspris. Bildet har endret seg fra 300D, for å si det mildt.

Når vi skal anbefale et godt kjøp på speilrefleksfronten er det imidlertid en modell og en anledning som utpeker seg helt klart. På helgens Elektrofil-messe får man en del gode tilbud, og det beste av disse er intet annet enn spektakulært billig! Kr 1999,- for Olympus E-420 med 14-42mm kitobjektiv er direkte rått, og byr dermed på svært mye bedre bildekvalitet for pengene et nesten et hvilket som helst kompaktkamera. Til vanlig koster denne pakken en tusenlapp mer, så ikke fortvil om du går glipp av messetilbudet - Olympus E-420 er fremdeles et svært godt kjøp for den kontantutfordrede fotografspire.

Det finnes andre gode tilbud også, om man foretrekker andre systemer og muligheter. For eksempel fås Nikons utgående nybegynnermodell D40 nå for ca kr 2800,- inklusive et helt ok kitobjektiv. Vår test av kameraet finner du her. For øvrig er heller ikke neste kamera på Nikons stige, D60, noe dårlig kjøp. Det er bedre og mer avansert enn lillebroren, men koster også mer. Rundt kr 3600,- må du ut med for et eksemplar, med samme kitobjektiv som D40 har. Vi har selvsagt testet D60 også, og den testen finner du her. Testen av D60 er forresten en sammenligningstest med to speilreflekser fra andre produsenter, og selv om disse ikke er knallbillige, så er de absolutt gode kjøp.

Er det noen som absolutt vil ha Canon, så er deres rimeligste speilrefleks Canon EOS 1000D, som for tiden ligger på like over kr 4000,- for kamerahus og et kurant kitobjektiv. Bare pass på at det er IS-objektivet du får med og ikke det gamle kitobjektivet. Kvalitetsforskjellen er mer enn bare litt merkbar. Vår test av kameraet finner du her.

Optikk
Det billigste objektivet i vår prisguide er kanskje også det morsomste, og om man først har prøvd det, et av de objektivene som gir mest fotoglede for pengene. den originale Lensbabyen finnes for mange ulike fatninger, og koster godt under tusenlappen. Det er ingen ting å satse på for dem som bare bryr seg om skarphet og teknisk bildekvalitet, men klarer man å slippe seg litt løs fra det og bare kose seg med å ta bilder, vil dette objektivet gi masse moro for lite penger. Det samme gjelder Lensbaby 2.0, som er litt dyrere men også litt mer fleksibel.

Mange kjøper sitt første speilreflekskamera med ett objektiv, og er fornøyd med det en stund, før de første rykningene av det som kalles LBA begynner å melde seg. Det første mange da tenker på å skaffe seg, er en telezoom av det forholdsvis rimelige slaget. Er man så blakk at tusenlappen er utenfor rekkevidde, er Tamrons 55-200 mm omtrent det eneste alternativet, men klarer man å spytte ca 1300,- i objektivkassa har man litt flere å velge mellom. Tamron 70-300 mm er ett alternativ, og sigma har også noen objektiver i den klassen. Kameraprodusentene selv har også i mange tilfeller objektiver i dette området, men de er uten unntak atskillig dyrere. Sannsynligvis også bedre, men ikke desto mindre langt fra billige.

Man får ikke rare greiene for et kitobjektiv på bruktmarkedet - det er som oftest noe av det rimeligste som finnes, så det er ikke mange som oppgraderer til det, av naturlige årsaker - men for å spare noen slanter er det likevel noen som helst vil selge kitobjektivet og satse på et alt-i-ett-objektiv, fremfor en moderat zoom og en telezoom, som over. Den optiske kvaliteten vil da gå ned, i de fleste tilfeller, men man slipper da å skifte objektiv i utrengsmål, og dersom dette er noe man ønsker å prioritere så er såkalte ultrazoom-objektiver tingen. Både Tamron og Sigma har kurante versjoner av disse, hovedsaklig i området 18-200 mm, til under to tusen kroner. bruker man Nikon D40, D40x, D60 eller nye D5000 bør man imidlertid passe på at objektivet har fokusmotor, i alle fall dersom man ønsker en fungerende autofokus, og da vil prisen ofte bli litt høyere.

Mange er også ute etter mer lyssterk optikk enn kitobjektivet utgjør, for en rimelig penge. Det gjør vi i grunnen alle mann, men desverre er det ikke så mange regelrett billige objektiver som tilbyr direkte god lysstyrke, og de få som finnes er forbeholdt "de to store". Vi tenker selvsagt på Canon EF 50mm f/1.8 II og Nikon AF 50mm f/1.8D som begge koster under tusenlappen. Byggekvaliteten er så-som-så, men behandler man optikken med den respekten den fortjener, får man likevel svært mye for pengene i disse to objektivene. En del annen forholdsvis lyssterk fastoptikk fås også til oppunder totusenlappen, og selv om dette også er mye optikk for pengene, er det ikke direkte råbillig, i forhold til 50mm-ene vi nevnte tidligere. Er man villig til å gå opp mot 3000,- og kanskje litt over, er det enda flere lyssterke objektiver å få, men da har man egentlig forlatt det rimelige området.

Kompaktkameraer
Er man RIKTIG blakk, så er det naturlig nok kompaktkamera som er veien å gå. Skal man være klar til å ta bilder for under tusenlappen totalt, så er det ingen alternativer til dette. Heldigvis finnes det ikke så rent få kompaktkameraer til mindre enn tusen kroner på markedet, og selv om disse er langt fra like gode som et speilreflekskamera, eller sågar et dyrere kompaktkamera, så finnes det helt OK saker også i denne prisklassen. Canon Powershot E1 har vi f.eks nettopp fått inn et testeksemplar av, og uten at vi har testet det ennå, så ser det helt OK ut i forhold til prisen.

Skal man ha et godt kompaktkamera må man imidlertid litt opp i pris, men ikke nødvendigvis så mye. Overstiger man tusenlapp-grensen og nærmer seg 1500,- blir utvalget av gode kompaktkameraer straks bedre, og selv om vi nå ikke lenger snakker om landeveisrøver-pris, så er det utvilsomt mye å få for pengene også her. Det er vanskelig å trekke frem spesielle modeller, ganske enkelt fordi det finnes så enormt med modeller på markedet, og vi har derfor bare hatt kapasitet til å teste et fåtall av dem, men holder man litt øye med markedet er det ikke vanskelig å finne frem til varpene. Sånn generelt er det gjerne litt eldre modeller, som enten nettopp er erstattet av nye modeller, eller er moden for det, som er å finne billig.

Andre morosaker

Andre ting, som for eksempel

blits

fås også rimelig, om man bare leter litt. Med mindre man ha spesielle ønsker eller krav er det ikke nødvendigvis best å gå for en blits av produsentens eget merke, men man kan også være heldig og finne kampanjer hvor man får med en gratis blits når man kjøper kamerahus. Spesielt Nikon og Olympus er glad i en slik markedsføringsstrategi.

Det er altså ikke nødvendig med statsstøtte for å få råd til å prøve sin fotointeresse. Kvalitet har selvsagt fremdeles en viss sammenheng med pris, men man kan få mye for lite, om man bare orienterer seg litt på forhånd, og bruker litt tid til å tenke over sitt budsjett og behov. Er du i tvil om hva du bør kjøpe, eller hav som best dekker ditt behov, vil helt sikkert noen av våre 170 000 forumbrukere kunne hjelpe. Om du ikke er medlem allerede kan du bli det her, helt gratis, om du lover å lese og følge forumets retningslinjer. Lykke til!

annonse