Guide

Skal jeg kjøpe kompaktkamera eller speilrefleks?

Det er snart to år siden vår guide om kjøpe av kompaktkamera eller speilrefleks kom ut, og mye har skjedd siden den gang. En del fundamentale forskjeller er likevel fortsatt til stede, og regnestykket har kanskje blitt litt annerledes for noen i løpet av den tiden. Vi ønsker å ta for oss det siste aspektet, nemlig hvilke argumenter som veier tyngst, og hva man bør tenke på når man står foran valget.

For dem som ennå ikke har sett dem, anbefaler vi at dere leser
Forskjellen på kompaktkamera og speilrefleks
Og
Speilrefleks eller kompaktkamera?
Disse artiklene vil gi deg litt innblikk i forskjellene i teknologi og litt om forskjellene i praktisk bruk.

Så nå står du der, og lurer fortsatt. På dette tidspunktet er det viktig å stille seg selv de rette spørsmålene, og det er det vi skal hjelpe deg med.

De rette spørsmålene er for eksempel:

Hva ønsker jeg å bruke kameraet til?
Hvis svaret på dette er noe annet enn kun ”vanlig” fotografering, for eksempel makrofotografering, bilder av dyr, flyfoto, arkitektur eller liknende, er det omtrent en nødvendighet med et speilreflekskamera. Det samme gjelder hvis du har tenkt å lage virkelig store forstørrelser.

Hvis du stort sett skal bruke det til å ta bilder av venner og familie, og det overstående er noe du ønsker å leke deg litt med, må du vurdere hvor mye den lekingen er verdt for deg.

Hvor mye kamera er jeg villig til å dra på
Et speilreflekskamera, uansett hvor små de nå har blitt, vil veie mer enn et kompaktkamera. Du kommer til å skaffe deg flere objektiver, og annet eksrautstyr. Det er nesten helt nødvendig å måtte ha kameraet i en egen veske når du skal ha det med. Vil du gidde å dra på denne alltid? Hvis du reiser på biltur med telt, bør du aldri la kameraet ligge i bilen og i hvert fall ikke i teltet. Det betyr at du må bære på det hele tiden. Det billigste, dårligste kameraet som du tar med deg tar bedre bilder enn det dyreste, beste kameraet som du lar ligge igjen hjemme.

Har jeg en genuin fotointeresse eller vil jeg bare ha en kul gadget?
Særlig blant gutter er det veldig gøy å leke med utstyr med mange knapper og som går på batteri (hvorfor tror du jeg har denne jobben). Vi kjenner vel alle den følelsen det gir å kunne kjøpe noe dyrt og kult som man kan leke med og vise fram. Men kommer du til å ta bilder du ikke ville kunnet ta med et kompaktkamera? Hvis du liker å eksperimentere, vil du ha mye større muligheter med et speilrefleks. Dersom du ikke liker å gjøre det, er mye av poenget borte.

Hvordan er budsjettet mitt?
Priser på speilreflekskameraer har sunket dramatisk de siste årene. Nå får du et utmerket kamera fra ca 6000 kroner. Men i tillegg til dette trenger du optikk, minnekort, kameraveske osv. Det vil derfor bli en noe høyere startkostnad enn med de fleste kompaktkameraer. Men hva skjer siden. Mange kjøper kompaktkamera, og så kjøper de teleforsatslinse, vidvinkelforsats, makroforsats osv. Alt dette er kostbart. Etter to år ønsker du kanskje et nytt kamera. Hvis du da har kjøpt kompakt, må du bytte ut alt. Og kjøpe alt nytt. Har du valgt speilreflekskamera, må du kanskje kjøpe egne objektiver for noe av dette, men når du føler du trenger nytt kamera, kjøper du bare kamerahuset. Objektivene kan du beholde. Hvis du skal selge noe brukt, vil prisen på speilrefleks-komponenter holde seg bedre. Etter den initielle kostnaden trenger altså ikke totalregnskapet å bli så mye verre for speilrefleks enn for kompakt.

Eksempel: Jeg kjøpte EOS 10D for 14000 kroner. Jeg hadde noe optikk, og i løpet av perioden kjøpte jeg litt til. Etter en tid kom EOS 20D, så jeg solgte mitt EOS 10 for 10500, altså en forskjell på 3500 kroner. Optikken kunne jeg beholde, så jeg trengte bare å kjøpe nytt hus. Den faktiske kostnaden ved å ha EOS 10D var altså 3500 kroner. Det var det jeg tapte på å kjøpe det, og så selge det igjen. For optikk kan prisfallet være vesentlig lavere. Hvor mye ville tilsvarende kostnad bli hvis du kjøpte kompaktkamera?

Poenget her er at speilrefleksutstyr kan du kjøpe over tid. Jeg har optikk jeg kjøpte for snart 15 år siden som jeg fortsatt bruker, og som fortsatt er i salg nytt. Utstyr jeg ikke lenger bruker, selger jeg brukt for en ok pris. Den kostnaden jeg har hatt ved kjøp av utstyr har jeg med andre ord spredd over en periode på 15 år. Det er ikke mulig med kompaktkameraer.

Konklusjon
Det er veldig mange flere spørsmål man kan stille seg, men jeg tror disse er de viktigste.
Hvis du har råd, har interessen, og er villig til å bære på utstyret, vil du bli veldig fornøyd med et speilreflekskamera. Hvis ikke alle disse tre kriteriene er oppfylt, kan det være at du vil ha det bedre med et kompaktkamera.

Hvis du har liten erfaring med fotografering, ville jeg anbefale et litt avansert kompaktkamera, med mulighet for manuelle innstillinger. Da kan du finne ut hva et kompaktkamera kan gjøre og ikke gjøre, og dermed lettere vurdere om du skal bytte det ut i et speilrefleks, eller om det du har holder til ditt bruk.

Lykke til.

Les også
Speilrefleks eller kompaktkamera?
Les også
Forskjellen på kompaktkamera og speilrefleks
annonse