Til hovedinnhold

Skal du ha deg GPS?

En frittstående GPS gir god oversikt. (Her: Navigon 4350 Max)

En GPS for bilnavigasjon kan gjøre livet enklere, men å gå til innkjøp av en er ikke like enkelt som å finne frem etterpå. Det finnes et vell av løsninger å velge mellom. Her gir vi deg et lite innblikk i de forskjellige løsningene og hva det koster.

Frittstående GPS

En god bil-GPS koster typisk rundt tusenlappen og oppover. Disse er som regel brukervennlig, og en frittstående GPS-løsning for bil har innebygget batteri slik at du også kan ta ut GPS-en og navigere til fots.

Om to år har imidlertid veinettet endret seg noe, mange veier har blitt enveiskjøringer og fartsgrenser har endret seg. Skal du kjøre inn i storbyen, må du bla opp penger for oppdatering innimellom.

En oppdatering for Norden koster vanligvis rundt 500 kroner og for hele Vest- og Sentral-Europa rundt 700 kroner. Det varierer hvor ofte GPS-produsenten gir ut oppdaterte kart. Tomtom oppdaterer kartene sine fire ganger i året, og hvis du alltid skal ha oppdaterte kart for Norden koster det med andre ord 2000 kroner i året.

I og med at kartene er lokale og GPS-en vanligvis ikke kobler seg til mobilnettet koster det ikke noe ekstra å bruke GPS-en underveis, uansett om du er i Norge eller i utlandet.

GPS i mobilen gir litt dårligere oversikt og færre funksjoner, men du finner som regel fram.

GPS i mobilen - pengesluk i utlandet

Mange nyere mobiler har GPS innebygget. Du kan undersøke om din mobil har det ved å sjekke spesifikasjonslisten i prisguiden.

Av og til følger det med GPS-program, slik som for eksempel i nyere Nokia-telefoner med Ovi Maps. Andre ganger må du betale for et abonnement. Wisepilot som ofte brukes i Sony Ericsson-telefoner koster rundt 800 kroner for 12 måneder. Tomtom Navigator 7 til telefoner med Windows Mobile koster tusenlappen i engangsavgift.

De fleste navigasjonsløsninger i mobilen baserer seg på at kartene lastes ned underveis mens du kjører. Fordelen med dette er at du alltid har oppdaterte kart, og du trenger ikke punge ut ekstra for oppdateringer. Dette fører imidlertid også med seg en ulempe, nemlig at telefonen bruker datatrafikk mens du navigerer.

Prisen for å navigere varierer etter hvilket abonnement du har. På en kjøretur på 30 kilometer (i underkant av 30 minutter) kan du regne med å ha lastet inn bortimot 200 kB med data, og sendt ut 60 kB (måling gjort med Ovi Maps på strekningen Trondheim Lufthavn til Tyholt). Med kontantkort fra Telenor i Norge vil dette eksempelvis koste deg i overkant av tre kroner, og befinner du deg et utenfor Norge men i Norden er det dobbel pris. Befinner du deg utenfor Europa må du betale rundt 30 kroner for en like lang kjøretur.

Tomtom Navigator lagrer kartene lokalt, mens du kan velge dersom du bruker Ovi Maps. De fleste andre navigasjonsløsninger til mobil belager seg på at kartene og kjørerutene lastes ned mens du navigerer.

Mobil-GPS-en bruker litt datatrafikk på GSM-triangulering.

A-GPS bruker datatrafikk

De fleste nyere GPS-mobiler har såkalt assistert GPS (A-GPS). Det betyr at den sender litt data til basestasjoner i området for å finne en omtrentlig posisjon for å raskere kunne finne den nøyaktige GPS-posisjonen din. Dette bruker noen få kB med data (normalt godt under 10 kB). Vanligvis trenger du altså ikke bekymre deg for denne utgiftsposten, ettersom det skal veldig mye til for at dette kommer opp i kroner.

Når det koster noen øre i Norge kan det likevel få noe større betydning i utlandet. På kontantkort fra Telenor kommer for eksempel dataprisen på 112,50 kroner hver MB om du er utenfor Europa. Dermed kan det fort koste en tier å bruke A-GPS mye på en to ukers ferie.

I de fleste telefoner kan du deaktivere denne funksjonen i innstillingsmenyen. Da går det litt tregere å for mobilen å finne posisjonen din når du aktiverer GPS, men posisjoneringen er like nøyaktig.

Andre forskjeller

Mobiltelefonene blir stadig bedre å navigere etter, men frittstående GPS-er har fortsatt fordeler i form av mer funksjonalitet. For eksempel er ofte veivalget noe bedre enn i mobilen, du kan enklere endre på rutene dine og skjermen er større og gir derfor bedre oversikt. Er du ute etter den beste formen for bilnavigasjon er fortsatt frittstående GPS-enheter å foretrekke foran mobiltelefonen.

Lurer du på hvilken GPS-løsning du skal gå for?

annonse