GuideDatabruk i utlandet

Du kan spare vanvittige summer på å kjøpe lokalt SIM-kort

Her er det du burde vite om databruk i utlandet.

 • NB: Denne saken er en oppdatering av en lignende sak vi publiserte i fjor. Alle prisene er derfor oppdatert for inneværende år.

2018 ser ut til å bli et særdeles godt år for reiselivsnæringen. E24.no meldte tidlig om rekordforventninger før årets sommerferie, og at nordmenn var ventet å bruke i snitt 68,5 prosent av disponibel inntekt på ferie. Ticket.no melder samtidig om at prisene på middelhavsferier dumpes takket være det gode, norske været.

Mange har nok også for lengst bestilt ferien sin, men uansett gjelder samme utfordring: hvordan få mobildata på mobilen i ferien?

For å hjelpe deg med å finne ut nettopp dét, har vi her samlet relevant informasjon for et knippe av nordmenns mest ettertraktede reisedestinasjoner i 2018.

Formålet: å finne ut hva du kan gjøre for å få mest og best nett for minst mulig penger. Og vi kan allerede røpe at det langt fra alltid er operatørenes utenlandspakker som er best her. I de fleste tilfeller, altså.

Men først, noen generelle tips og opplysninger.

EU-reglene fra i fjor gjør det både lettere og forvirrende

Slik ser Telias datapakker for USA ut.

Det er mange muligheter for å skaffe seg datatilgang i utlandet, men i fjor fikk vi nordmenn litt drahjelp fra EU hva angår databruk i utlandet. Fra og med 15. juni 2017 har vi alle kunnet surfe i hele Europa på våre norske datapakker, uten ekstra kostnad.

For enkelte land som står utenfor, som Sveits, Tyrkia og Montenegro, er det mer komplisert. Telia gir eksempelvis fri roaming i Sveits, noe Telenor ikke gjør. Også mange oversjøiske territorier omfattes av EU-reglene – så om du skal til Fransk Guyana kan du fritt surfe så mye du måtte ønske. Merkelig, men sånn er det foreløpig.

Skal du utenfor EU blir det verre – da gjelder helt andre kriterier. Det er også her tilbudene fra de norske operatørene spriker mest, der utenlandspakker kan koste alt mellom himmel og jord. Ett av mange eksempler er datapakker for USA. For 1 GB avkrever Telia deg for 199 kroner, mens Telenor tar 299 kroner for 3 GB og ikke har et generelt 1 GB-alternativ (kun for enkelte abonnement.

Blant det mindre operatørene varierer utvalget voldsomt. Talkmore og OneCall gir deg for eksempel 1 GB i USA for bare 99 kroner, mens Chilimobil tilsynelatende ikke tilbyr noen form for datapakke utover EU/EØS.

For de aller fleste land ser vi for øvrig en tydelig positiv retning fra fjoråret, med både lavere priser og til dels enormt mye større pakker rund baut for de fleste operatører og land. Dette betyr at det er enda gunstigere enn før å vurdere et lokalt SIM. Hurra!

Nytt SIM-kort eller ekstra datapakke?

Datapakker er vel og bra, men som vi ser tar mange operatører seg godt betalt for å la deg bruke mobilen relativt begrenset i utlandet. I mange tilfeller kan det derfor være like greit å kjøpe seg et lokalt SIM-kort.

Da vil du essensielt bruke nett som om du bodde i landet du ferierer i, og spesielt utenfor EU er det nesten alltid billigere. I noen tilfeller er det ekstremt mye billigere.

Et konkret eksempel: undertegnede var i fjor i Sri Lanka, hvor Talkmore skulle ha 179 kroner for 200 MB – en gigabytepris på 895 kroner. Med et lokalt SIM-kort fikk jeg 7 GB for 60 kroner – en gigabytepris på 8,5 kroner. Omtrent 100 ganger billigere, altså. Dette er selvsagt et ekstremt tilfelle, men ikke et veldig uvanlig ett om du reiser til litt mer eksotiske strøk enn Hellas og Mallorca.

I år har vi hentet eksempelet fra toppbildet i Telenors ekstra datapakke for India på 50 MB, kontra hva du kan få lokalt. Det er selvsagt også et ekstremt eksempel, men får frem hvor mye det er mulig å spare inn.

Med dét sagt: også i enkelte EU-land kan det fort lønne seg å kjøpe lokalt SIM, spesielt hvis du er i land med billigere datapakker enn i Norge.

Ved mange flyplasser står sågar selgere klare for å selge deg såkalt «prepaid SIM», altså turist-SIM-kort med en viss mengde data inkludert men (som regel) uten abonnement. Du vil da vanligvis kunne fylle på data over nettet om du skulle bruke opp den opprinnelige kvota, men vær obs på at du i enkelte tilfeller vil måtte navigere nettsider med tvilsom engelsk for å få det til. Et hett tips er å spørre for eksempel de hotellansatte om hjelp i så fall.

Uansett: under finner du en oversikt over noen av de mest populære feriemålene våre, og de gunstigste tilbudene vi fant for hver destinasjon. Vi begynner med landene utenfor Europa først, ettersom det er der det er mest penger å spare.

 • NB: Der det finnes tilbud med ubegrenset data antar vi at du vil bruke maksimalt 30 GB i løpet av ferien (en del operatører vil begrense hastigheten fra rundt dette forbruket). Prisen per GB er derfor beregnet utifra dette.

Utenfor Europa:

Thailand

 • Burde du kjøpe lokalt SIM-kort?: Ja

Thailand er reisemål nummer én for oss nordmenn når det kommer til lengre utenlandsreiser – og de blir det bare flere av. I Thailand er det tre operatører med fysisk nettverk, hvorav én er Telenor i thailandsk drakt. Også et par virtuelle operatører eksisterer:

 • AIS – 500 MB for 5 kroner (24 timer), 1,5 GB for 10 kroner (24 timer), 3 GB for 12 kroner (24 timer), 2 GB for 25 kroner (5 dager), 4 GB for 35 kroner (10 dager). Her er tilbudet »
 • DTAC/Telenor – 500 MB for 50 kroner, 3 GB for 70 kroner, 6 GB for 150 kroner. Her er tilbudet »
 • TrueMove – 3 GB for 70 kroner, 8 GB for 150 kroner. Her er tilbudet »
 • My/CAT – 1 GB for 50 kroner, 2 GB for 70 kroner, 5 GB for 100 kroner, 10 GB for 120 kroner, 15 GB for 150 kroner, ∞ GB for 220 kroner. Her er tilbudet »

Konklusjon: Det er godt å være norsk i Thailand. Sammenlignet med de latterlig høye prisene de fleste norske operatørene skal ha her, er det eneste rasjonelle valget å kjøpe et lokalt SIM-kort. Her får du MYE data for svært lite penger, og med mindre du knapt skal bruke data på ferien er det ingen grunn til ikke å kjøpe et lokalt SIM. NB: Komplett tilbyr som eneste norske operatør fri roaming i Thailand.

Tips: AIS har ikke god dekning på øyene rundt selve Thailand, og TrueMove er eneste operatør med 4G nord i landet.

USA

 • Burde du kjøpe lokalt SIM-kort?: Ja

Mange nordmenn har lagt sin elsk på USA, og spesielt det store eplet på østkysten: New York. Landet har fire store operatører, som er landsdekkende og dominerende. Alle burde være mer eller mindre kjent gjennom merkevaren:

 • Verizon – 500 MB for 240 kroner, 3 GB for 320 kroner, 7 GB for 400 kroner, 10 GB for 490 kroner, ∞ GB for 610 kroner. Billigere for flere SIM utover første. Her er tilbudet »
 • AT&T – 1 GB for 280 kroner, 8 GB for 400 kroner, ∞ GB for 530 kroner (ubegrenset, men kun opptil 1,5 Mbps), ∞ GB for 690 kroner (full fart opptil 22 GB, redusert etter). Her er tilbudet »
 • T-Mobile – 2 GB for 240 kroner (tre uker), 4 GB for 360 kroner, 10 GB for 400 kroner, ∞ GB for 610 kroner (inkluderer Music Freedom og bruk i Mexico og Canada). Her er tilbudet »
 • Sprint – 4 GB for 320 kroner, ∞ GB for 490 kroner. Her er tilbudet »

Konklusjon: USA er gjerne et land vi er et par uker i når vi først drar. Og da er det liten tvil om at du ved å kjøpe en stor, lokal datapakke hos en av de lokale operatørene i USA kan spare store summer. Se etter ubegrensede planer (Verizon, AT&T) eller bare mye data (T-Mobile). Nettet er for øvrig blant verdens raskeste, hvilket jo alltid er hyggelig.

Tips: I regionale områder finnes det virtuelle operatører med begrenset rekkevidde (men potensielt lavere pris). Dette kan være verdt å sjekke ut. Vær også obs på at

Australia

 • Burde du kjøpe lokalt SIM-kort?: Ja

Australia er også en Norgesfavoritt for langreiser. Varme, strender, natur og engelsk språk trekker mennesker, og skal du til Australia har du tre reelle operatører å velge mellom. Alle tilbyr forhåndsbetalte planer:

 • Telstra – 2,5 GB for 180 kroner, 5 GB for 240 kroner, 7,5 GB for 300 kroner, 10 GB for 360 kroner. Her er tilbudet »
 • Vodafone – 15 GB for 180 kroner, 25 GB for 240 kroner, 50 GB for 300 kroner. Her er tilbudet »
 • Optus – 5 GB for 180 kroner, 10 GB for 240 kroner, 25 GB for 300 kroner. (10 GB Netflix inkludert i alle). Her er tilbudet »
 • ALDI (virtuell) – 1,5 GB for 90 kroner, 4 GB for 150 kroner, 10 GB for 210 kroner, 17 GB for 270 kroner, 22 GB for 320 kroner. Her er tilbudet »

Konklusjon: I Australia er det ingen tvil om at du kan spare mye på å kjøpe et lokalt SIM-kort, men vær obs på at kvotene kan være delt mellom natt og dag. Ellers er det få fallgruver, og veldig gunstige priser sett i betraktning at dette er et vestlig land. Og det er nesten alltid langt, langt billigere enn pakkene fra norske operatører.

Tips: Vodafone har ikke landsdekkende 4G, i motsetning til de to andre operatørene. Det kan være kjekt å vite før du går for den anbefalte pakken, som tross alt gir mest data for pengene. Telstra har generelt best dekning.

India

 • Burde du kjøpe lokalt SIM-kort?: Ja

India er et fantastisk ferieland med et kaotisk telekommarked, og skal du ha nogenlunde kontroll (og engelsk instruksjonsspråk) lønner det seg å benytte en stor operatør. Her er det flere alternativer, noen mindre kjente, noen mer:

 • Airtel – 20 GB for 40 kroner, 40 GB for 60 kroner, 90 GB for 80 kroner, 100 GB for 90 kroner, 120 GB for 140 kroner. Her er tilbudet »
 • Vodafone – 500 MB for 3 kroner, 1 GB for 6 kroner, 4 GB for 35 kroner, 5,5 GB for 50 kroner. Her er tilbudet »
 • Idea – 2,5 GB for 10 kroner, ∞ GB for 50 kroner (maks 1,4 GB/dag), . Her er tilbudet »
 • Reliance – 1 GB for 3 kroner (dag), 1 GB for 30 kroner (28 dager), 3 GB for 80 kroner, 5 GB for 110 kroner, 7 GB for 150 kroner, 10 GB for 220 kroner (kun 4G). Her er tilbudet »
 • BSNL – 1 GB for 20 kroner, 2 GB for 30 kroner, 5 GB for 60 kroner, ∞ GB for 90 kroner. Alle kun med 3G-fart. Her er tilbudet »
 • Tata/DoCoMo – 5 GB for 60 kroner (Delhi, lite dekning her). Sjekk din sirkel for priser. Her er tilbudet »

Konklusjon: India er et ekstremt gunstig land å kjøpe lokalt SIM i, og det samme gjelder nabolandet Sri Lanka (operatørene er også til dels de samme). Prisene er lave, dekningen generelt grei og farten likeså. Skal du bruke data her er det eneste rasjonelle å kjøpe et nytt SIM-kort; datapakkene til norske operatører er svært dyre i forhold til dette. Prisene i India har også stupt siden i fjor og datapakkene er helt groteskt store – her er det bare å kjøre på!

Tips: På flyplassen vil det stå haugevis med selgere klare til å selge deg SIM-kort. Sjekk prisene på forhånd og sørg for å ikke betale overpris! Prisene her er tatt fra området rundt Delhi. Andre områder kan ha andre priser, og du må passe på sirklene du befinner deg i (regionene).

Innenfor Europa:

Spania

 • Burde du kjøpe lokalt SIM-kort?: Ja

Spania er den uten tvil mest populære reisedestinasjonen for nordmenn i 2017, og her kan du altså fritt surfe med ditt eget, norske abonnement. Landet har tre hovedleverandører av mobilnett: Vodafone, Orange og Yoigo. Gjennom disse kan du i skrivende stund få følgende tilbud med forhåndsbetalte SIM-kort:

Konklusjon: Det kan glatt være penger å spare her, spesielt om du har Telenor eller Telia som operatør her i Norge. Deres ekstra datapakker er dyre, og trenger du mer data vil du høyst sannsynlig få mer ut av å kjøpe lokalt SIM-kort enn å kjøpe norsk datapakke. Mange spanske operatører har sommertilbud for turister, så sjekk også etter dette når du kjøper!

Tips: Spansk lovgivning forbyr diskriminering til fordel for turister. Dette gjelder imidlertid kun i fysiske butikker, og bestiller du før du ankommer slipper du unna en ekstra avgift på rundt 200 kroner.

Storbritannia

 • Burde du kjøpe lokalt SIM-kort?: Kanskje

Til tross for Brexit er britene stadig medlem av EU, så hovedargumentet for å kjøpe SIM her er stadig om du trenger mer data. Landet har fire hovedoperatører av mobilnett, som alle leverer forhåndsbetalte SIM-kort:

 • Everything Everywhere (EE) – 150 MB for 50 kroner, 2 GB for 100 kroner, 5 GB for 160 kroner, 8 GB for 270 kroner, 16 GB for 320 kroner. Her er tilbudet »
 • Vodafone – 100 MB for 50 kroner, 2 GB for 110 kroner, 8 GB for 220 kroner, 20 GB for 320 kroner. Her er tilbudet »
 • O2 – 2 GB for 110 kroner, 5 GB for 160 kroner, 6 GB for 210 kroner, 8 GB for 270 kroner, 20 GB for 330 kroner. Her er tilbudet »
 • Three – 1 GB for 110 kroner, 5 GB for 160 kroner, 12 GB for 210 kroner, 30 GB for 270 kroner, ∞ GB for 380 kroner. Her er tilbudet »

Konklusjon: Igjen er det mest for deg som har Telia eller Telenor dette er aktuelt, men om du virkelig trenger mye data er de største pakkene til de fleste operatørene gunstige. Skal du være lenge i Storbritannia kan du dessuten vurdere pakken til Three med ubegrenset data – da kan du potensielt spare store summer over tid.

Hellas

 • Burde du kjøpe lokalt SIM-kort?: Nei

Med tidligere års flyktningekrise mindre i mediebildet og også mer reelt tilbaketrukket, har Hellas igjen blitt en Norgesfavoritt – spesielt Kreta og de andre øyene i Kykladene. I Hellas leveres nettet av fire reelle nettverksoperatører, som alle tilbyr forhåndsbetalte SIM-kort:

 • Vodafone – 7 GB for 70 kroner (krever eksisterende konto). Her er tilbudet »
 • Cosmote/What's up – 700 MB for 70 kroner, kan utvides med dagspakker på 1 GB for 10 kroner per dag, helgepakker på 3 GB for 20 kroner (hele helgen) eller ukespakker på 3 GB for 40 kroner. Her er tilbudet »
 • WIND/F2G – 1,2 GB for 70 kroner, 2 GB for 80 kroner, 6,5 GB for 170 kroner, helgepakke på 3 GB for 20 kroner, nattpakke på 10 GB for 50 kroner. Her er tilbudet »
 • CYTA – En stor operatør hovedsakelig på Kypros, men også i Hellas. Tilbyr annerledes dekning enn andre operatører, men til veldig ugunstige priser og med veldig uoversiktlig tilbud. Vi ville styrt unna.

Konklusjon: Mange av de greske operatørene tar fortsatt mye betalt for SMS og ringeminutter, ikke bare data. De er også svært knepne på datapakkene generelt. Det gjør pakkene ugunstige for oss, foruten enkelte av ukespakkene, helgepakkene og dagspakkene fra What's up og Wind/F2G. Her er det penger å spare dersom du er på en kortere tur, og kun trenger data i for eksempel én uke. Generelt anbefaler vi imidlertid i år heller å bruke datapakker fra norske operatører, siden prisene i Hellas er forverret fra i fjor (ganske sikkert grunnet den økonomiske utviklingen i landet).

Tips: Ikke alle operatørene har like god dekning ute på øyene og sjøstrekningene mellom disse. Skal du reise her kan for eksempel Cosmote være et trygt valg, eller en norsk operatør med en avtale med Cosmote.

Kroatia

 • Burde du kjøpe lokalt SIM-kort?: Ja

Kroatia er innenfor EU, og et yndet feriemål langs middelhavet. Her har du tre reelle operatører (deriblant TELE2 som vi tidligere også hadde i Norge), og et par virtuelle alternativer:

 • Hrvatski Telekom/T-Mobile – 5 GB for 190 kroner, 6 GB for 190 kroner (for unge under 32 år), 10 GB for 257 kroner, 30 GB for 390 kroner. Her er tilbudet »
 • Vipnet – ∞ GB for 100 kroner (én uke). Her er tilbudet »
 • TELE2 – 4 GB for 60 kroner, 10 GB for 130 kroner, ∞ GB for 260 kroner (én måned). Her er tilbudet »
 • Bonbon (virtuell) – 6 GB for 70 kroner. Her er tilbudet »

 • Tomato (virtuell) – 500 MB for 25 kroner, 3 GB for 50 kroner, 6 GB for 80 kroner, 20 GB for 160 kroner. Gir ekstra data hver gang du fyller på. Her er tilbudet »

Konklusjon: I Kroatia er det virkelig MYE penger å spare på å kjøpe et lokalt SIM-kort. For det første er det ukes- og månedstilbud med ubegrenset databruk og 4G-hastighet til en billig penge, eller billigere tilbud med ubegrenset lengde men begrenset data. I alle tilfeller blir dette billigere enn datapakker fra din norske operatør for deg som vil ha frihet på tur.

Nederland

 • Burde du kjøpe lokalt SIM-kort?: Kanskje

Amsterdam er stadig et svært yndet feriemål for nordmenn, og Nederland er som kjent en del av EU. Nederlandske operatører fordeler seg i fire fysiske nettverk, hvorav tre burde være godt kjent for oss nordmenn. Noen virtuelle operatører er det også:

 • Vodafone – 2 GB for 90 kroner, 4 GB for 140 kroner, 6 GB for 190 kroner. 4G-fart på alt. Her er tilbudet »
 • T-Mobile – 300 MB for 50 kroner, 1,25 GB for 90 kroner, 2 GB for 140 kroner, ∞ GB for 30 kroner (én dag). Her er tilbudet »
 • TELE2 – 2 GB for 250 kroner, 5 GB for 280 kroner, 10 GB for 310 kroner, 20 GB for 340 kroner, ∞ GB for 400 kroner. Her er tilbudet »
 • KPN – ∞ GB for 80 kr (128 kb/s), 1 GB for 90 kroner. Her er tilbudet »
 • Lebara (virtuell) – 500 MB for 50 kroner, 2 GB for 90 kroner, 5 GB for 140 kroner, 7 GB for 190 kroner. Her er tilbudet »

Konklusjon: I Nederland betaler du generelt mye for lokal data. Noen unntak finnes, som dagskvote på 100 MB til 10 kroner og 10 GB for 190 kroner med 3G-fart. Men stort sett er det liten grunn til å kjøpe lokalt SIM-kort her for norske kunder.

Tyskland

 • Burde du kjøpe lokalt SIM-kort?: Ja

Tyskland er det feriemålet som vokser mest i år for oss nordmenn, og her har man etter flere sammenslåinger nå kun tre reelle operatører igjen. Som hovedregel er de virtuelle operatørene som låner nett av disse billigst på forhåndsbetalte SIM-kort:

 • Vodafone – 12,5 GB for 90 kroner (sommertilbud), 14 GB for 210 kroner (sommertilbud). Her er tilbudet »
 • Deutsche Telekom/T-Mobile – 1 GB for 90 kroner, 1,5 GB for 140 kroner. Ungdomspakker (under 27 år): 6 GB for 260 kroner, 12 GB for 420 kroner. Her er tilbudet »
 • o2/E-Plus – 1,5 GB for 90 kroner, 3 GB for 140 kroner, 5 GB for 240 kroner. Her er tilbudet »
 • Lidl (virtuell) – 500 MB for 40 kroner, 1,5 GB f4r 80 kroner, 3 GB for 120 kroner. Her er tilbudet »
 • Blau (virtuell) – 1,25 GB for 80 kroner, 1,5 GB for 90 kroner, 2,5 GB for 190 kroner. Her er tilbudet »

Konklusjon: Det er ikke godt å være norsk mobilbruker i Tyskland, på generelt basis. Prisene er stive og datapakkene små – men sommerpakkene til Vodafone redder anbefalingen i denne omgang. 12,5 GB for 90 kroner er ikke til å kimse av. Ellers er det lite å hente på å kjøpe pakker fra andre leverandører, med mindre du har Telenor eller Telia og er under 27 år. Alle operatørene bruker stort sett lynraskt 4G-nett, uavhengig av pris.

Tvilling-SIM og frekvensbånd kan også telle inn

Foruten rene datapakker og priser er det også andre ting som kan telle inn på kvaliteten på utenlandssurfingen din. Skal du ha et nytt SIM-kort, kan det være at du ikke lenger blir å nå via ditt norske nummer. Ingen stor krise, all den tid det uansett er dyrt å ringe mellom land og mange i dag klarer seg fint med kommunikasjon over Messenger, iMessage og andre nettbaserte tjenester.

Men om du faktisk ønsker å bruke ditt norske SIM-kort parallelt med et nytt, utenlandsk ett, er det i dag store muligheter. Flere og flere mobiler har såkalt tvilling-SIM-funksjonalitet som standard, eller søstermodeller med slik funksjonalitet.

Tvilling-SIM, som her på LG K10, er svært nyttig på ferie.

Det store unntaket er iPhone, som må se langt etter dette. Om du er Android-eier, er imidlertid sjansen stor for at du allerede har denne funksjonaliteten eller enkelt kan skaffe deg det i en ny mobil.

En annen ting å tenke på, er at norske frekvensbånd ikke alltid stemmer overens med det man benytter i utlandet. For å si det enklere: mobiltelefoner solgt i vår kant av verden henter mobilnett fra andre frekvenser enn mobiler solgt i for eksempel USA eller Kina.

Dermed vil du kunne få dårligere dekning i store deler av verden, til tross for at det «egentlig» er både 4G og 3G der. Informasjon om dette finner du på produsentenes egne produktsider, mens frekvensoversikter per land finnes i lister rundt om – eksempelvis på Wikipedia.

I en del land må du dessuten nesten anta at datatrafikken din vil bli overvåket, og om du misliker slikt kan du vurdere om en VPN-tjeneste også ville være på sin plass. I så fall burde du ta en titt innom vår store samletest av VPN-løsninger, og vurdere å laste ned Hotspot Shield eller lignende apper. Dette kan også være nyttig for å bruke for eksempel Snapchat og Facebook i Kina, der slike tjenester blokkeres av myndighetene.

Trenger du hjelp for å finne nytt abonnement?
GUIDE: Dette er de beste abonnementene i juni »

Les også
Etter at svenskene måtte betale avgift på alle Kina-pakker, har handelen stupt
annonse