GuideAndroid-skolen del 2

4 av 5 har utdatert Android-mobil

Vi viser deg hvordan du får en raskere telefon og flere funksjoner på en, to, tre.

På kort tid har Googles operativsystem Android blitt allemannseie, og på veien har systemet gjennomgått flere store endringer. Disse endringene blir tilgjengelige som oppdateringer, og det kommer gjerne en eller to viktige oppdateringer i året.

Disse oppdateringene gir både flere funksjoner, bedre ytelse og bedre brukervennlighet. Enkelte av dem kan også gi tilgang på applikasjoner, i applikasjonsbutikken Android Market, som du ikke før har hatt tilgang på.

Les om Android-produsentenes løfte om oppdateringer.

Selv om oppdateringene kan gi deg en telefonen som er bedre på det meste, er det likevel svært mange som ikke installerer disse oppdateringene.

Ved starten av juli var det under 20 prosent av Android-brukerne som hadde en oppdatert Android-versjon.

At Android-brukere blir hengende etter med gamle versjoner har mange årsaker. Den åpenbare årsaken er at ikke alle telefoner får oppdateringer, men en annen årsak kan også være at mange tror det vanskeligere å oppdatere enn det er.

Det er også slik at mange telefoner ikke varsler om oppdateringer som kommer. Det er i mange tilfeller opp til deg å holde telefonen din oppdatert.

Vi er her for å hjelpe!

Når du skal sjekke hvilken versjon av Android telefonen din kjører, må du velge "Innstillinger" fra applikasjonsmenyen.
Valget du leter etter er ofte nederst i innstillingsmenyen, og vanligvis heter det "Om telefonen".
Denne telefonen har Android 2.3.3, og dermed kan det hende det finnes en oppdatering for den.
Noen telefoner har mulighet for oppdatering rett fra menyene. Dette kalles ofte OTA, eller "Over the air". I noen tilfeller kan det finnes en oppdatering som er tilgjengelig med PC-programvare, selv om menyfunksjonen sier du har siste programvare.
Programvare for PC kan lastes ned fra produsentens egne hjemmesider.

Finn ut hvilken versjon du har

For å finne ut hvilken Android-utgave du har må du først gå inn i programoversikten på telefonen din. Dernest må du åpne innstillingsmenyen. Så godt som alltid er det et valg som heter "Om telefonen" nederst.

Etter å ha trykket på "Om telefonen" får du opp en oversikt over modellnumre og programvareversjoner. I noen tilfeller må du inn i en egen meny som heter "Programvareinformasjon", men for de fleste modeller vil du få opp linjen "Android-versjon" i den første skjermen etter å ha trykket på "Om telefonen"-valget.

Om du bør oppdatere telefonen din avhenger av hvor lavt tall du finner under Android-versjon i menyen din, og av hvilken telefon du har.

Dersom du har en nyere telefon med Android 2.2 eller 2.1 er sannsynligheten stor for at en oppdatering kan ha kommet. Har du en enda eldre versjon bør du absolutt sjekke om det har kommet en oppdatering.

Telefoner som er så gamle at de har Android 1.5 og 1.6 vil sannsynligvis ikke ha oppdateringer for siste versjon, men det kan likevel ha kommet oppdateringer etter at telefonen ble sluppet.

Les om den første Android-mobilen, HTC Dream.

Hvorfor du har gammel Android-versjon

Det er tre mulige årsaker til at du ikke har den nyeste programvaren på telefonen din.

Nye Android-versjoner må som regel behandles av produsentene, for at deres egne menyvalg skal komme til. Dette tar tid, og ofte henger produsentene alt mellom et par måneder og et halvt år etter den siste versjonen fra Google.

Produsentene støtter heller ikke telefoner i evig tid, så telefoner som begynner å bli gamle vil ofte ha fått sin siste oppdatering.

Dersom du ikke har oppdatert telefonen din tidligere, er det likevel svært sannsynlig at det ligger oppdateringer klare - selv om de eldste telefonene neppe vil få aller nyeste Android-versjon.

I skrivende stund er det Android 2.3.4 som er siste tilgjengelige versjon. Android 2.3 i ulike utgaver er også kjent som Gingerbread.

Slik oppdaterer du

Det fins hovedsaklig to måter å oppdatere Android-telefoner på. Noen telefoner har en innebygget oppdateringsfunksjon, og det er den desidert enkleste måten å gjøre en oppdatering på. Det er imidlertid ikke alle telefoner som har en slik funksjon.

Dersom telefonen har en egen oppdateringsfunksjon finner du den som regel i innstillingsmenyen, og den heter vanligvis "Se etter oppdateringer", eller noe liknende.

Før du går i gang lønner det seg å passe på at du har tilgang på trådløst nettverk slik at ikke telefonen laster ned oppdateringen via mobilnettet. Det er også viktig at telefonen er godt ladet. Som regel vil telefonen nekte å oppdatere seg om den har for lavt batterinivå.

Om du ikke har et valg for å se etter oppdatering, noe som er vanlig på eldre telefoner, må du sjekke om det har kommet oppdateringer på egen hånd. Dette gjør du ved hjelp av produsentens PC-programvare.

Det er heller ikke alltid du vil få tilgang på den seneste programvaren gjennom telefonens egen oppdateringsfunksjon. Av og til kommer nemlig oppdateringen først for de som bruker PC-programvaren.

PC-programvaren finner du på produsentens hjemmesider, og den må installeres på en datamaskin med tilgang på internett før du kan gå i gang.

Som regel vil PC-programvaren finne ut om du har oppdatert programvare på telefonen din med en gang du kobler til. Det typiske er at du får opp en beskjed om at det fins ny programvare for telefonen din, samt et spørsmål om du ønsker å laste den ned.

Det kan være lurt å ta backup av telefonen før du begynner, men de fleste PC-verktøyene vil også be deg om å ta kopi av de viktigste dataene før oppdateringen begynner.

Her finner du PC-programvare

Produsentene deler selv ut programvaren du trenger for telefonen din, og du behøver ikke å ha tatt vare på CD-plater eller annet krimskrams fra pakken. Under finner du lenker til PC-programvaren fra noen av de viktigste produsentene.

Pass på dette

Det er stort sett enkelt og greit å installere oppdateringer på telefonen. Du bør likevel være obs på at selve installeringen kan ta noe tid.

Når installeringen er lastet ned skal den installeres på telefonen, og telefonen vil som regel starte på nytt i en egen oppdateringsmodus. Her er det kritisk at du lar telefonen få jobbe i fred.

Du bør helst ikke røre knapper eller ta ut batteriet underveis i denne prosessen, ettersom det kan bli vanskelig å få telefonen til å virke igjen om den stopper midt i oppdateringen. I noen tilfeller kan telefonen måtte sendes på verksted.

Når det er sagt er dette en prosess som nesten alltid går bra, så lenge man er forsiktig.

Avhengig av internettlinje og datamaskin kan en slik oppdatering ta alt fra fem minutter til en times tid. Du blir som regel guidet gjennom prosessen av telefonen eller datamaskinen, og belønningen er en telefon som virker bedre på de fleste måter.

Dersom du har fulgt alle punktene over, skal du nå ha den nyeste versjonen av Android for din telefon.

Android 4.0 kan spare deg penger

Les også:

Les også
Slik rooter du Android-mobilen din
Les også
Slå sammen flere innbokser på mobilen
Les også
Bør du bli superbruker i Android?
annonse