Til hovedinnhold

Fremtidens PC er mobiltelefonen

Atrix tilkoblet en PC-skjerm

Personlig var det ikke mye som fanget oppmerksomheten iløpet av CES 2010, det var dog en ting som ikke bare fanget interessen, men presenterte seg som en revolusjon: Motorola Atrix.

For dere som ikke har hørt om den nyeste mobiltelefonen fra Motorola, så er den utstyrt med Nvidias tokjernede Tegra 2-CPU, 5 megapiksel kamera som kan filme i en oppløsning på 720p, Flash 10.1, en 4" berøringsfølsom skjerm i gorilla glass samt Android Froyo 2.2.

Motorola Atrix

Ok. Så det er en ny og fancy mobiltelefon, hva så? Det som gjør at Motorola Atrix for meg markerer seg som en revolusjon er dockingstasjonene. Det finnes foreløpig to dockingstasjoner: HD Multimedia Dock og Laptop Dock.

HD Multimedia Dock lar deg koble Atrix-telefonen til en TV eller PC-skjerm, da med mulighet for tilkobling av mus og tastatur. Selve mobiltelefonen starter så Webtop eller Motorola Entertainment Center, og utifra navnet på sistnevnte skjønner du sikkert at dette er en type Media Center-løsning innebygd i telefonen. Ganske praktisk i seg selv, ihvertfall hvis dagens multimedia-fikserte ungdom er noen indikasjon, men det er Webtop-funksjonaliteten her som er interessant.

Webtop er ett program laget for å etterligne skrivebordet i ett fullverdig operativsystem. Her har du paneler, og programmer som kan kjøres fra en dock, deriblant Firefox (ikke en mobilutgave, men den samme nettleseren du bruker på din bærbare). Med andre ord, når du setter ned din Atrix telefon i sin HD Multimedia dockingstasjon, har du i bunn og grunn en PC, eller ett Media Center dersom du velger å starte Motorolas Entertainment Center.

Motorolas Laptop dock til Atrix

Du kan også se mobilskjermen din i Webtop, og har muligheten til å kjøre de samme programmene som du kan kjøre på telefonen ellers, deriblant sende sms og ringe til kamerater. Du har også muligheten til å vise mobilskjermen i fullskjerm, hvis du skal se en film eller spille spill.

For folk på farten har også Motorola laget en Laptop dockingstasjon. Som navnet tilsier ser denne ut som en tradisjonell bærbar, hvor du kobler Atrix på baksiden for så å bruke docken som en... vel, som en bærbar.

Selvfølgelig, det er begrenset med muligheter. Foreløpig ser det ut som om de eneste programmene du kan benytte deg av i Webtop er Firefox og Citrix Remote Desktop. Mangel på programvare kommer egentlig ikke som noen overraskelse da dette er en første generasjons enhet, men tenk på mulighetene for senere generasjoner!

Det går knapt en måned før brikkesettprodusentene annonserer nye og raskere mobile prosessorer og skjermkort, telefonoperatørene tilbyr stadig billigere mobilt bredbånd og mobiltelefonen er tross alt noe du alltid har med deg.

Er det bare meg, eller kan dere også se for dere at en mobiltelefon ikke bare kan ringes med, men også benyttes som en fullverdig PC-erstatter? Innen den tid, skal en heller ikke se bort ifra at mobiltelefoner med NFC er på god vei til å erstatte kredittkortene våre også.

Hva tror du fremtiden bringer?

annonse