Til hovedinnhold
GuideOppgradere mobilbatteri

Nytt batteri til en hundrings ga vår gamle iPhone en skikkelig boost

Vi kjøpte tre nye batterier og ytelsestestet dem. Resultatet overrasket oss.

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Batteriene: sammenligning og ytelsestest

 • ADVARSEL: Å reparere en telefon selv kan frata deg retten til garanti, og kan også skade og/eller ødelegge produktet ditt. Denne guiden følges på eget ansvar.

Helt siden vi la den gamle Nokia 3310-en på hylla og omfavnet vår nye mobilhverdag med berøringsskjermer, Netflix-titting og bildetaging har det evige spørsmålet vært: har jeg nok batteri til å komme meg gjennom dagen?

Undertegnede var riktig nok bare fem år gammel da 3310 ble lansert, men rakk da i rettferdighetens navn å oppleve andre batterigjerrige godbiter som en arvet Siemens CX65 og skyvetelefonen Sony Ericsson W715 (med musikkavspiller!).

Med nye mobiler i dag er disse fordums dagers ukes- og månedslange batteritid nærmest som en legende å regne, og vi lener oss i stedet på nødladere og batterisparemoduser for å overleve dagen. Spesielt gjelder dette om mobilen din har rukket å få et år eller to på baken, og batteriet begynner å bli slitent. Men hva om du bare kunne bytte batteriet – eller rett og slett oppgradere det?

Med dette i bakhodet satte vi oss ned og gravde litt i den allvitende webben, og ganske riktig fantes det alternativer her. Mange alternativer, faktisk – spesielt om telefonen batteriet skulle tjene var av typen iPhone. Kanskje vi rett og slett bare skulle bestille noen forskjellige typer og teste ut?

Kan et tredjeparts batteri være bedre...?

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Som sagt, så gjort. En gammel og avdanket iPhone 5 med sårt behov for et nytt og mindre slitt batteri ble utpekt til pasient, og etter en del søking frem og tilbake landet vi på tre batterier som skulle få bryne seg på testen vår. I tillegg kom selvfølgelig det originale batteriet, som måtte testes for å måle hvor mye det faktisk hadde tapt seg.

Etter rundt en ukes ventetid satt altså undertegnede med fire batterier foran seg – hvis du regner med det originale som stadig befant seg på innsiden av telefonen, altså:

 • OTB Original (Mytrendyphone) – Billig tredjepartsbatteri. Mindre oppgitt batteristørrelse enn originalbatteriet, men kun på nettsidene – i virkeligheten er kapasiteten den samme. Pris: 99 kroner/ca. 125 kroner (eBay) Kapasitet: 1 440 mAh
 • iPhone 5 OEM-batteri (Mytrendyphone) – Et litt dyrere batteri som skal være såkalt "OEM", altså produsert av en original Apple-leverandør. Pris: 108 kroner/ca. 90 kroner (eBay) Kapasitet: 1 440 mAh
 • High Capacity Gold Replacement Battery (eBay) – Et tredjepartsbatteri som påstår at det skal skvise mye mer kapasitet inn i samme størrelse som de originale batteriene. Pris: ca. 190 kroner Kapasitet: 2 680 mAh
 • Originalt batteri – Det originale batteriet telefonen kom levert med. Skal i utgangspunktet være det samme som et OEM-batteri, men er vanskelig å finne siden Apple ikke selv produserer originale reservedeler forbrukere kan kjøpe. Pris: N/A (fra ca. 500 for reparasjon på verksted) Kapasitet: 1 440 mAh
De tre nye batteriene, med oppgitt kapasitet i fokus.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Alle de tre nye batteriene er å finne på eBay, men to av dem er altså også å finne i norske nettbutikker for en veldig rimelig penge. Batteriet du ikke finner på berget er imidlertid mye mer interessant enn sine artsfrender, ettersom det faktisk påstår at det skal ha en kapasitet på hele 2 680 mAh – altså intet mindre enn 86,1 prosent mer enn originalt (!).

At batteriet stadig hadde samme fysiske størrelse som de andre med 1 440 mAh gjorde oss ganske sikre på at vi i utgangspunktet trengte både en skipslast med salt og løgndetektor til testen. Men, hey, det kunne vel hende at kapasiteten var noe økt uansett, eller?

Å teste batterier er en tidkrevende prosess

Poenget med å teste batteriene var som alltid her på Tek å sjekke hva som gir deg mest for pengene. For å finne ut av dette valgte vi å bruke en syntetisk test, ettersom det er ekstremt tidkrevende å bruke en telefon med fire forskjellige batterier over tid – for ikke å snakke om tiden det tar å lade opp og fysisk fjerne og sette i batteriene.

Den syntetiske batteritesten til Geekbench i deres iOS-app ble derfor det minste av to onder, selv om også dette skulle vise seg å være en tidkrevende prosess.

Det originale batteriet kunne løftes opp ved hjelp av en plastflipp, etter behørig oppvarming.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Når man skal ytelsesteste et batteri må det jo naturlig nok lades helt opp og lades helt ut – helst flere ganger. En tanke slukøret forberedte vi oss derfor på en uke med mye lading, venting og skruing.

Den stakkars telefonen måtte jo skrus opp og igjen hver gang, og til sammen med opplading og utlading tok dette naturligvis mye tid. Da hadde vi imidlertid doble målinger for alle de fire batteriene, slik at vi kunne kryssjekke at det første resultatet ikke var en ren tilfeldighet. Batterimålingene ble for øvrig foretatt under kontrollerte forhold (les: telefon plassert i kjøleskap med jevn temperatur).

Resultatet ble som du kan se av grafen under. Hvert batteri har fått én A- og én B-linje, for å representere henholdsvis første og andre måling:

NB! Legg merke til at tallene her slutter på hele tall for enkelhets skyld. Grafen er rent illustrativ, og nøyaktige sluttall er listet opp litt lenger ned.

«Høy kapasitet» er bare svindel og bedrag

Ikke overraskende kan vi lese av grafen at det originale og ganske slitne batteriet kom svært dårlig ut, og havnet nederst i begge målingene. Høykapasitetsbatteriet som angivelig skulle komme med intet mindre enn 2 680 mAh i samme, kompakte størrelse som de andre batteriene havnet som ventet langt fra den påståtte ytelsen. Det var dessuten tomt konsekvent da telefonen mente selv å ha igjen 29 prosent strøm, hvilket jo er litt merkelig. Det var imidlertid bedre enn OEM-batteriet, som det slo på begge målingene med en margin på mellom 20 og 30 minutter.

Det gullfargede batteriet var ikke veldig tillitsvekkende i utgangspunktet, og etter testen ble vi ikke mer overbevist.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Den store overraskelsen var imidlertid det svært rimelige OTB-batteriet i hvit innpakning, som stakk av med en overlegen seier. Ikke bare koster det en slikk og ingenting, men det yter også bedre enn samtlige av de andre batteriene – og ikke minst betydelig bedre enn OEM-batteriet.

Alle de tre nye batteriene ble testet med samme metodikk.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

En annen ting å merke seg er at OTB-batteriet ser ut til å ha den jevneste utladingen av samtlige batterier, uten store hopp eller endringer mellom de to målingene. I grafen har vi rundet av tallene til nærmeste hele minutt, og ser vi på råtallene er det mulig å se mindre nyanser:

 • OTB-batteri: A: 03.29.00, B: 03.24.20
 • High Capacity Gold: A: 03.16.10, B: 03.10.20
 • OEM-batteri: A: 02.55.40, B: 02.47.00
 • Originalt batteri: A: 02.24.40, B: 02.16.00

Det er også tydelig at batteriene hadde noe dårligere batteritid andre gangen de ble målt, sannsynligvis fordi de ble ladet opp og ut to ganger på rad uten pause. Tendensen holdt seg iallefall for hvert batteri.

Billigst er best – med et par forbehold

iPhone 5 og batteri fra OTB er en god kombo.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Med såpass tydelige resultater har vi ingen kvaler med å utrope det billige, hvite batteriet fra OTB til testvinner. OTB lager batterier til en bråte andre mobiler der ute også, så også mobileiere utenfor Apple-leiren kan nyte godt av å bytte. Vi vil imidlertid peke ut et par forbehold til kåringen, før kommentarfeltet eksploderer:

 1. Det er fint mulig å gjøre mer vitenskapelige tester, og dette er kun for eksempelets skyld
 2. Vi har ikke testet batterienes holdbarhet over tid, og kan ikke vite hvilket som eventuelt vil tape seg mest
 3. Artikkelen er ikke uttømmende, og omfatter kun én mobil og et visst utvalg batterier
OTB-batteriet kom best ut i vår test.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Det testen derimot viser, er at det er mye å hente på å bytte batteri på en mobil som er et par år gammel. iPhone 5-en vår har ligget i en skuff en tid, og har dermed ikke blitt brukt konstant siden kjøp til nå. Selv etter kun ett år kan en telefon ha tapt seg mye i kapasitet, avhengig av bruksmønster og ladesykluser.

Er du litt nevenyttig og har riktig utstyr kan du derfor fint øke levetiden på en tilårskommen mobil uten store problemer – forutsatt at du er villig til å si fra deg garanti og reklamasjon. På mobiler som har fått et par år på baken har nok mange uansett latt både kvitteringer og garanti gå fyken for lengst.

 • Har du erfaringer med å bytte batteri selv? Kommentér gjerne under!

Reparasjonen: sånn bytter du batteriet!

 • ADVARSEL: Å reparere en telefon selv kan frata deg retten til garanti, og kan også skade og/eller ødelegge produktet ditt. Denne guiden følges på eget ansvar.

I anledning testen på side én var vi naturlig nok nødt til utføre batteribytte-reparasjonen et utall ganger, og dermed lå jo veien også åpen for å lage en kort guide til hvordan du utfører nettopp denne reparasjonen.

I andre reparasjonssaker vi har publisert tidligere har batterireparasjonen nærmest inngått som en del av den øvrige demonteringen, så hvis du vil reparere andre modeller burde du sjekke ut lenkene under:

Steg 1: Å fjerne skjermen fra kroppen

Nå skal vi imidlertid fokusere fullt og helt på iPhone 5, som i og for seg er en ganske enkel og grei sak å reparere. Dette i motsetning til iPhone 5S, som i manges øyne var et mareritt å få både opp og igjen, takket være Touch ID-kabelen.

Før man kommer så langt er det imidlertid andre ting som må gjøres, og først og fremst må de proprietære og bittesmå pentalobe-skruene i bunnen av telefonen fjernes:

To små skruer i bunnen må ut for å kunne åpne telefonen.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Med skruene ute er neste steg å løfte skjermen ut av rammen, og da kommer en liten sugekopp med hank godt til nytte. Det er nemlig nærmest klin umulig å få noe mellom rammen og skjermen uten å først løfte den litt opp. Med litt bestemt og forsiktig drakraft fra sugekoppen fikk vi imidlertid enkelt plastplekteret vårt innunder skjermen:

Både sugekopp og plastplekter fulgte med i iFixit-pakka til undertegnede.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Ved å føre plekteret langs kantene av skjermen popper sistnevntes fester enkelt ut av sine mothaker med tydelig tilbakemelding. Bare pass på å ikke stikke plekteret for dypt inn, og ikke før det på oversiden av skjermen – da kan du skade ledningene som sitter der. Med skjermen løs kan den løftes fra undersiden og oppover:

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Med skjermen oppe burde du hvile den i 90 graders vinkel mot et objekt, eksempelvis en kaffekopp, slik at du ikke skader ledningene øverst til høyre. Disse ledningene sitter skjult bak en metallbrakett festet med fire bitte små stjerneskruer av noe forskjellige lengde. De er enkle nok å fjerne, men pass for guds skyld på at du sorterer dem riktig og husker hvilken som skal hvor.

Etter å ha skrudd ut alle skruene og fjernet metallbraketten kan kontaktene enkelt poppes av.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Når de er fjernet kan du enkelt poppe av alle koblingene med et plastverktøy (ikke bruk metall). Kontaktene spretter lett av, og må du bruke noen form for brutalitet er du nok i ferd med å fjerne selve kontakten som sitter i telefonen (det sier seg selv at dette burde unngås). Gjør du dette riktig skal du på dette tidspunktet sitte med to deler – skjerm og selve telefonen:

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Steg 2: Å fjerne selve batteriet

Med skjermen av legger vi denne vekk, og konsentrerer oss om kroppen. I iPhone 5 er batteriet mer eller mindre umiddelbart tilgjengelig – i alle fall for et utrent øye.

Ser du et faremoment her?
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Det er nemlig ikke spesielt smart å begynne å røske og dra i batteriet uten først å ha fjernet metallbraketten som ligger over batterikontakten. Denne sitter også festet med bitte små stjerneskruer, men denne gangen bare tre stykker.

Her fjerner vi braketten(e).
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Braketten er for øvrig i to deler, men er du heldig greier du å fjerne dem uten at de faller fra hverandre – slik vi greide i denne reparasjonen. Med de to metallbitene ute av veien kunne vi enkelt poppe av også denne kontakten, på samme måte som med de andre kontaktene (igjen, ikke bruk makt):

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Med dette er batteriet i praksis helt frigjort fra telefonens øvrige elektronikk, men det vil fortsatt ikke ut av selve kroppen takket være durabelige mengder lim på baksiden. Dette er det som kjent bare én kur for, nemlig varme. Derfor tok vi frem den gode, gamle varmepistolen fra skapet, og ga telefonen en real varmebehandling både forfra og bakfra:

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Etter møysommelig oppvarming i rundt ett minutt prøvde vi lykken på å ta ut batteriet. Apple har gjort dette ganske enkelt, ved hjelp av en gjennomsiktig plastflik som stikker ut fra undersiden av batteriet. Ved å dra i denne løsner limet relativt enkelt, og batteriet kan forsiktig løftes ut av telefonens kropp:

Det originale batteriet kunne løftes opp ved hjelp av en plastflipp, etter behørig oppvarming.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Med batteriet ute er det naturligvis bare å følge samme prosess bakover for å montere et nytt batteri, slik vi i anledning denne saken måtte gjøre en god del ganger.

Ved montering av et nytt batteri kan det være lurt å bruke dobbeltsidig teip eller – alternativt – nytt lim for å feste batteriet til kroppen. Lim er imidlertid en risikabel affære, og bruker du feil type kan det være vanskelig å fjerne både lim og batteri igjen om noe skulle gå galt.

Her er alle de nye batteriene montert i telefonen, samt før montering med mobilen i live.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Pass også på at kabelen til det nye batteriet danderes pent og pyntelig på høykant mellom batteriet og «veggen» av elektronikk, slik at den ikke kommer i klem. Utenom dette er det ikke noen særlig større komplikasjoner ved denne reparasjonen.

Hva med å bruke iPhone SE-batteriet i eldre telefoner?

iPhone SE ser kanskje ut som en iPhone 5/5S, men batteriet er annerledes.
Niklas Plikk, Tek.no

En liten bemerkning til slutt: mange lurer på om det er mulig å bruke et batteri fra eksempelvis iPhone SE i de gamle telefonene av lik størrelse, ettersom førstnevnte har fått større kapasitet.

Det enkle svaret på dette er nei.

Apple benytter nemlig konsekvent forskjellig type kontakt i både iPhone 5, iPhone 5S og iPhone SE, sannsynligvis nettopp for å unngå slike reparasjoner.

Dermed må du i så fall selv frem med loddeutstyret, en durabelig mengde mot og helst litt forkunnskaper for å kunne bytte om på kontaktene – men vi tviler vel på at det vil være verdt strevet.

 • Har du egne erfaringer med å bytte batteri? Kommentér gjerne under!

Vi har tidligere også gjort en samletest av skjermer til iPhone 6:
GUIDE: Derfor lønner det seg å velge den billigste skjermen »

annonse