Tek.no

Guide Oppgradere mobilbatteri

Nytt batteri til en hundrings ga vår gamle iPhone en skikkelig boost

Vi kjøpte tre nye batterier og ytelsestestet dem. Resultatet overrasket oss.

Torstein Norum Bugge, Tek.no
Torstein Norum Bugge
27 Sept 2016 18:11

Batteriene: sammenligning og ytelsestest

 • ADVARSEL: Å reparere en telefon selv kan frata deg retten til garanti, og kan også skade og/eller ødelegge produktet ditt. Denne guiden følges på eget ansvar.

Helt siden vi la den gamle Nokia 3310-en på hylla og omfavnet vår nye mobilhverdag med berøringsskjermer, Netflix-titting og bildetaging har det evige spørsmålet vært: har jeg nok batteri til å komme meg gjennom dagen?

Undertegnede var riktig nok bare fem år gammel da 3310 ble lansert, men rakk da i rettferdighetens navn å oppleve andre batterigjerrige godbiter som en arvet Siemens CX65 og skyvetelefonen Sony Ericsson W715 (med musikkavspiller!).

Med nye mobiler i dag er disse fordums dagers ukes- og månedslange batteritid nærmest som en legende å regne, og vi lener oss i stedet på nødladere og batterisparemoduser for å overleve dagen. Spesielt gjelder dette om mobilen din har rukket å få et år eller to på baken, og batteriet begynner å bli slitent. Men hva om du bare kunne bytte batteriet – eller rett og slett oppgradere det?

Med dette i bakhodet satte vi oss ned og gravde litt i den allvitende webben, og ganske riktig fantes det alternativer her. Mange alternativer, faktisk – spesielt om telefonen batteriet skulle tjene var av typen iPhone. Kanskje vi rett og slett bare skulle bestille noen forskjellige typer og teste ut?

Kan et tredjeparts batteri være bedre...?

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Som sagt, så gjort. En gammel og avdanket iPhone 5 med sårt behov for et nytt og mindre slitt batteri ble utpekt til pasient, og etter en del søking frem og tilbake landet vi på tre batterier som skulle få bryne seg på testen vår. I tillegg kom selvfølgelig det originale batteriet, som måtte testes for å måle hvor mye det faktisk hadde tapt seg.

Etter rundt en ukes ventetid satt altså undertegnede med fire batterier foran seg – hvis du regner med det originale som stadig befant seg på innsiden av telefonen, altså:

 • OTB Original (Mytrendyphone) – Billig tredjepartsbatteri. Mindre oppgitt batteristørrelse enn originalbatteriet, men kun på nettsidene – i virkeligheten er kapasiteten den samme. Pris: 99 kroner/ca. 125 kroner (eBay) Kapasitet: 1 440 mAh
 • iPhone 5 OEM-batteri (Mytrendyphone) – Et litt dyrere batteri som skal være såkalt "OEM", altså produsert av en original Apple-leverandør. Pris: 108 kroner/ca. 90 kroner (eBay) Kapasitet: 1 440 mAh
 • High Capacity Gold Replacement Battery (eBay) – Et tredjepartsbatteri som påstår at det skal skvise mye mer kapasitet inn i samme størrelse som de originale batteriene. Pris: ca. 190 kroner Kapasitet: 2 680 mAh
 • Originalt batteri – Det originale batteriet telefonen kom levert med. Skal i utgangspunktet være det samme som et OEM-batteri, men er vanskelig å finne siden Apple ikke selv produserer originale reservedeler forbrukere kan kjøpe. Pris: N/A (fra ca. 500 for reparasjon på verksted) Kapasitet: 1 440 mAh
De tre nye batteriene, med oppgitt kapasitet i fokus.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Alle de tre nye batteriene er å finne på eBay, men to av dem er altså også å finne i norske nettbutikker for en veldig rimelig penge. Batteriet du ikke finner på berget er imidlertid mye mer interessant enn sine artsfrender, ettersom det faktisk påstår at det skal ha en kapasitet på hele 2 680 mAh – altså intet mindre enn 86,1 prosent mer enn originalt (!).

At batteriet stadig hadde samme fysiske størrelse som de andre med 1 440 mAh gjorde oss ganske sikre på at vi i utgangspunktet trengte både en skipslast med salt og løgndetektor til testen. Men, hey, det kunne vel hende at kapasiteten var noe økt uansett, eller?

Å teste batterier er en tidkrevende prosess

Poenget med å teste batteriene var som alltid her på Tek å sjekke hva som gir deg mest for pengene. For å finne ut av dette valgte vi å bruke en syntetisk test, ettersom det er ekstremt tidkrevende å bruke en telefon med fire forskjellige batterier over tid – for ikke å snakke om tiden det tar å lade opp og fysisk fjerne og sette i batteriene.

Den syntetiske batteritesten til Geekbench i deres iOS-app ble derfor det minste av to onder, selv om også dette skulle vise seg å være en tidkrevende prosess.

Det originale batteriet kunne løftes opp ved hjelp av en plastflipp, etter behørig oppvarming.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Når man skal ytelsesteste et batteri må det jo naturlig nok lades helt opp og lades helt ut – helst flere ganger. En tanke slukøret forberedte vi oss derfor på en uke med mye lading, venting og skruing.

Den stakkars telefonen måtte jo skrus opp og igjen hver gang, og til sammen med opplading og utlading tok dette naturligvis mye tid. Da hadde vi imidlertid doble målinger for alle de fire batteriene, slik at vi kunne kryssjekke at det første resultatet ikke var en ren tilfeldighet. Batterimålingene ble for øvrig foretatt under kontrollerte forhold (les: telefon plassert i kjøleskap med jevn temperatur).

Resultatet ble som du kan se av grafen under. Hvert batteri har fått én A- og én B-linje, for å representere henholdsvis første og andre måling:

NB! Legg merke til at tallene her slutter på hele tall for enkelhets skyld. Grafen er rent illustrativ, og nøyaktige sluttall er listet opp litt lenger ned.

«Høy kapasitet» er bare svindel og bedrag

Ikke overraskende kan vi lese av grafen at det originale og ganske slitne batteriet kom svært dårlig ut, og havnet nederst i begge målingene. Høykapasitetsbatteriet som angivelig skulle komme med intet mindre enn 2 680 mAh i samme, kompakte størrelse som de andre batteriene havnet som ventet langt fra den påståtte ytelsen. Det var dessuten tomt konsekvent da telefonen mente selv å ha igjen 29 prosent strøm, hvilket jo er litt merkelig. Det var imidlertid bedre enn OEM-batteriet, som det slo på begge målingene med en margin på mellom 20 og 30 minutter.

Det gullfargede batteriet var ikke veldig tillitsvekkende i utgangspunktet, og etter testen ble vi ikke mer overbevist.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Den store overraskelsen var imidlertid det svært rimelige OTB-batteriet i hvit innpakning, som stakk av med en overlegen seier. Ikke bare koster det en slikk og ingenting, men det yter også bedre enn samtlige av de andre batteriene – og ikke minst betydelig bedre enn OEM-batteriet.

Alle de tre nye batteriene ble testet med samme metodikk.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

En annen ting å merke seg er at OTB-batteriet ser ut til å ha den jevneste utladingen av samtlige batterier, uten store hopp eller endringer mellom de to målingene. I grafen har vi rundet av tallene til nærmeste hele minutt, og ser vi på råtallene er det mulig å se mindre nyanser:

 • OTB-batteri: A: 03.29.00, B: 03.24.20
 • High Capacity Gold: A: 03.16.10, B: 03.10.20
 • OEM-batteri: A: 02.55.40, B: 02.47.00
 • Originalt batteri: A: 02.24.40, B: 02.16.00

Det er også tydelig at batteriene hadde noe dårligere batteritid andre gangen de ble målt, sannsynligvis fordi de ble ladet opp og ut to ganger på rad uten pause. Tendensen holdt seg iallefall for hvert batteri.

Billigst er best – med et par forbehold

iPhone 5 og batteri fra OTB er en god kombo.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Med såpass tydelige resultater har vi ingen kvaler med å utrope det billige, hvite batteriet fra OTB til testvinner. OTB lager batterier til en bråte andre mobiler der ute også, så også mobileiere utenfor Apple-leiren kan nyte godt av å bytte. Vi vil imidlertid peke ut et par forbehold til kåringen, før kommentarfeltet eksploderer:

 1. Det er fint mulig å gjøre mer vitenskapelige tester, og dette er kun for eksempelets skyld
 2. Vi har ikke testet batterienes holdbarhet over tid, og kan ikke vite hvilket som eventuelt vil tape seg mest
 3. Artikkelen er ikke uttømmende, og omfatter kun én mobil og et visst utvalg batterier
OTB-batteriet kom best ut i vår test.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Det testen derimot viser, er at det er mye å hente på å bytte batteri på en mobil som er et par år gammel. iPhone 5-en vår har ligget i en skuff en tid, og har dermed ikke blitt brukt konstant siden kjøp til nå. Selv etter kun ett år kan en telefon ha tapt seg mye i kapasitet, avhengig av bruksmønster og ladesykluser.

Er du litt nevenyttig og har riktig utstyr kan du derfor fint øke levetiden på en tilårskommen mobil uten store problemer – forutsatt at du er villig til å si fra deg garanti og reklamasjon. På mobiler som har fått et par år på baken har nok mange uansett latt både kvitteringer og garanti gå fyken for lengst.

 • Har du erfaringer med å bytte batteri selv? Kommentér gjerne under!

Les også