Tek.no

Guide Apper til påsken

Stå på ski, ta bilder, eller noe annet? Vi har funnet appene for en god påske

Uansett hva du skal bruke påsken til har vi en fin og nyttig app til deg.

Niklas Plikk
12 Apr 2017 12:00

Påsken har ankommet og mang en nordmann gleder seg til å ta en velfortjent ferie nå som vårværet omsider begynner å innta landet.

Vi har dermed kommet frem til en samling med apper til smarttelefonen din som kan være nyttige og morsomme å ha under påskeferien. Appene kan selvfølgelig også brukes til alle årets tider – sett bort fra den aller første kategorien.

Både iOS og Android er representert i lista vår, og vi har med både gratisapper og apper du må betale for. Ute etter noe spillrelatert? Sjekk ut vår store sak om «småspill» du ikke trenger å kaste bort hele livet ditt på for å nyte.

Apper for den skiglade

Har du tenkt deg ut i bakken eller skisporet til påsken? Disse appene gir deg informasjonen du trenger om forholdene på skistedet du har tenkt deg til, både for langrennsløpere og slalomelskere.

Skiinfo Ski & Snørapport (slalom/snowboard)

Denne appen er som skapt for den glade skiståer. Med Skiinfo Ski & Snørapport får du detaljert oversikt over favorittbakkene dine, med løypekart og informasjon om vær, temperatur, snødybde og siste snøfall.

Du kan også se hvilke trekk og nedfarter som er åpne for øyeblikket, sjekke live webkameraer, samt skru på "pudderalarm" for å bli varslet når det kommer rimelig med nysnø på skistedene du følger.

Tidligere har vi gitt denne appen minus for å være lite brukervennlig, men med nytt design siden sist må vi si oss fornøyde med hvor lett det har blitt å komme seg rundt i appen. Vi liker også veldig godt muligheten til å lagre flere skisteder du kjapt kan sjekke statusen til. Alt i alt en kjempegod kompanjong for de som skal i heisen til påsken.

Fnugg (slalom/snowboard)

Dette er et annet alternativ som også gir deg veldig god oversikt over de fleste skisteder i Norge. I tillegg til forhold og værvarsel får du oversikt over åpningstider og priser for dagskort og lignende.

Du kan derimot kun legge til ett favorittanlegg, noe som for mange ikke er nok. I tillegg til noen manglende skianlegg og ufullstendig puddervarsel enkelte steder kommer denne appen etter Skiinfo på topplista.

Den får likevel hederlig omtale som et meget godt alternativ.

iMarka (langrenn)

Foretrekker du heller å gå «bortoverski», og er ute etter en god app? Vel, utvalget er ikke akkurat det beste, men iMarka er nok den beste.

iMarka gir deg vær- og føremelding for de fleste løyper rundt Oslo og Akershus. Du får også se løypekart frem til Lillehammer i nord og Moss i sør, men her gis det inntrykk av at prepareringvarslene ikke er like gode. Denne appen vil altså komme deg mest til gode om du holder til ikke for langt unna hovedstaden.

Informasjonen virker å oppdateres godt i løpet av skisesongen, og det skrives hyppige meldinger om hvordan føret er og hva du bør være obs på mens du er ute på tur. Du kan også laste ned kartene for offline-bruk.

Skisporet (langrenn)

Skisporet dekker større deler av landet enn iMarka, og du får enkelt oversikt og løypekart over de nærmeste skiløypene i omkretsen din. Her får man se de forskjellige turene man kan ta i et område, og lengden på de forskjellige løypene. Det er likevel mange løypeområder som glimrer med sitt fravær i appen, og det er synd.

På noen utvalgte steder vil du kunne finne detaljert prepareringsvarsel, og her vil appen kunne komme til nytte. Du vil også finne smøretips, noe som kan være nyttig dersom smørekunnskapene ikke sitter helt igjen fra fjorsesongen.

Radioapper for alle som har mistet FM-nettet

FM-nettet er for lengst slukket, og kanskje har hytteradioen din utspilt sin rolle for godt. Hvis du ikke har lyst til å kjøpe deg ny radio – eller kanskje ikke har DAB-dekning på hytta i det hele tatt – finnes det løsninger for deg. Alt du trenger er en smarttelefon, internett-tilgang og en av de utallige radioappene som finnes der ute. Store stasjoner som NRK og P4 har sine egne gratis-apper, men vil du ha alt samlet i én app er det også her mange å velge mellom. Vi har pekt ut våre favoritter:

Vi har skrevet en sak om hvilke radio-apper du bør velge her »

Kort fortalt er TuneIn Radio vår anbefaling og Norsk Radio hvis du er ute etter et norsk alternativ til Android, eller radio.no hvis du har en iPhone.

Apper for foto og redigering

Tiden da «alle» hadde et kompaktkamera er lengst forbi, og nå bruker de aller, aller fleste av oss kun smarttelefonen vår til å ta bilder. Når bildene først ligger på telefonen din er det også flott at det fins så mange apper som enkelt kan brukes til å forbedre disse, før de sendes opp i nettskyen eller ut på sosiale medier.

Snapseed

Googles egen bilderedigeringsapp vil nok falle i smak hos mange – det gjorde den her. Appen er meget god, enkel i bruk, og den er helt gratis. Ta et bilde eller last inn fra biblioteket, og du er i gang. Lysne opp bildet, øke skarpheten for å fremheve detaljer, eller tvinge frem kontraster er noe av det du enkelt kan gjøre med Snapseed.

Du drar fingeren horisontalt på skjermen for å gradvis øke eller senke den valgte effekten, og ser endringene ta virkning umiddelbart. Det fins også filtre du kan legge på, og også her kan du endre på intensiteten. Selv om appen har bra funksjoner og effekter, er grensesnittet oversiktlig og gjennomført.

På et par minutter kan du forbedre stusselige mobilbilder til mesterverk som er en Instagram-feed verdig. Googles Snapseed er kanskje akkurat appen du vil trenge for å fikse opp påskebildene litt før de sendes ut på diverse sosiale medier.

Picsart

Denne appen er for deg som helst ikke vil bruke tiden på å justere små detaljer, men heller velge mellom et hav av forhåndsvalgte filtre. Appen lar deg enkelt legge på omfattende effekter som gjør bildet ditt om til en tegneserie, et maleri eller mosaikk-kunst, for å nevne en liten brøkdel av mulighetene. Du kan også lage kollasjer av flere bilder, eller til og med tegne over bildene med avanserte verktøy.

Picsart er også et slags sosialt nettverk, men du føler kanskje at du er medlem hos nok tjenester fra før, så dette er heldigvis helt valgfritt å ta i bruk. Det er overveldende mye du kan finne på i appen, men setter du deg inn i det kan du gjøre mye moro ut av bildene dine.

Word Swag

Sprit opp bildet ditt ved å legge til kul tekst med Word Swag. Denne appen gjør raskt ord og setninger om til noe som det ser ut som en flink grafisk designer har lagt arbeidet sitt ned i, og det blir garantert kulere enn å legge inn stor tekst gjennom Snapchat.

Du kan velge mellom en haug av forskjellige stiler, som hver har sine særpreg og kule sider. Det følger også med en hel del ferdigskrevne «inspirational quotes» du raskt kan legge på bildene eller Facebook-coveret ditt, om du vil.

Apper for å underholde

Her har du noen apper som kan by på mye billig moro, enten for deg selv eller de du deler påsken med.

Card2Phone

Bor det en liten magiker i deg? Med denne appen kan du lure vennene dine, og tilsynelatende trylle frem gjenstander fra telefonen din. Med litt trening og en dose fingerferdigheter kan du imponere folk ved å trekke frem blant annet hundrelapper, 20-kroninger, spillkort, bruskorker rett fra telefonen din.

Du får det til å se ut som at du dytter gjenstanden rett inn i telefonen din, oppå hjemskjermen du har tatt skjermbilde av. Deretter kan du flytte den rundt på skjermen, før du trekker den ut av telefonen samtidig som du drar frem 20-kroningen du har gjemt i hånda di bak. Sjekk ut YouTube-videoen for å se mulighetene.

Card2Phone er en kul app for å imponere venner og familie, men den er ganske dyr. For å få flere gjenstander må du kjøpe Pro-versjonen, som koster ytterligere 44 kroner. Likevel kan det hende pengene er verdt reaksjonene du får når du lurer folk trill rundt.

  • Card2Phone (55 kr + 44 kr pro): iOS

Audible

For mange er ferien også den perfekte tid for å lese boka du ikke har hatt tid til å lese tidligere. For en stund gjorde vi en samletest av forskjellige lydbok-apper, og da var det Audible som kom seirende ut. Vår anbefaling står fortsatt: Er du av typen som liker lydbøker, er Audible appen for deg.

Amazons lydboksatsing har et meget godt utvalg av engelskspråklige lydbøker, samt den mest gjennomførte appen med flest funksjoner. Det er lett å utforske nye bøker, og du kan selvfølgelig laste disse ned for lytting uten internett.

Det er viktig å merke seg at Audible er en engelsk tjeneste, og at det nesten ikke finnes norsk innhold. Er du stødig på engelsken vil du derimot ikke gå tom for underholdning med det første, med over 180 000 tilgjengelige titler.

Med basisabonnementet får du lastet ned én lydbok gratis i måneden, og rabatt på øvrige kjøp. Disse lydbøkene er dine i uoverskuelig fremtid, selv om du avslutter abonnementet senere. Du kan dog ikke kjøpe bøker gjennom appen, dette må gjøres hos Amazon.

Storytel

Dersom du er mer glad i å høre lydbøkene på morsmålet, har Storytel et godt tilbud til deg. Her kan du finne flere forskjellige norske bestselgere og klassikere, i tillegg til en god del innhold på svensk og engelsk. Appen gir deg også gode tips om bøker du kanskje vil like, og har også forskjellige kategorier for forskjellige preferanser.

Appen er godt designet, og avspilleren er funksjonsrik og god i bruk. Du kan lett hoppe noen sekunder tilbake i tid dersom du ble distrahert, og det fins også en sovefunksjon slik at avspillingen stopper opp etter et visst antall minutter.

For 199 kroner i måneden får du full tilgang til alt innholdet, ingen ekstra kjøp er nødvendige. I den gratis 14-dagers prøveperioden får du også tilgang til alt appen har å by på, slik at du lett kan se om dette er noe for deg.

Apper for hjernetrim og læring:

Lenge siden hjernen din fikk brynt seg på en skikkelig utfordring? Vi har appen for deg som vil bruke et fem-minutt her og der på å friske opp noen sløve deler av hjernen.

Frister det heller å kunne briefe med nye språkkunnskaper på sydenturen, eller har du bare alltid hatt lyst til å lære deg spansk? Til slutt kan du lese om to fine apper som på en morsom og effektiv måte kan lære deg et nytt språk.

Lumosity:

Om du er en som liker å trene de små grå, bør du sjekke ut Lumosity. Har du lyst til å bli flinkere på å huske nye navn raskere, eller komme på hvor du la nøkkelknippet?

Denne appen sørger for å støve av flere hjørner av hjernen din du kanskje ikke har fått trent skikkelig på en stund.

Hver dag blir du servert småspill som utfordrer forskjellige deler av kognisjonen din, slik som hukommelse, reaksjonsevne og problemløsning. Spillene er utfordrende, og etter hvert som du blir flinkere øker også vanskelighetsgraden.

Dette er en fin app å dra frem når du har noen minutter til overs, og det er også motiverende å få oversikt over fremgangen din på de forskjellige ferdighetene.

For å få full funksjonalitet må du tegne et betalt abonnement, men gratisfunksjonene du allerede får er mer enn gode nok.

Duolingo

Duolingo gjør det moro å lære seg et nytt språk, ved å forvandle det hele om til et spill. Du får servert ord og setninger som skal læres ved hjelp av lytting og pugging. Etter hvert kan du gå videre til å ha samtaler med kunstig intelligens på ditt nye språk, slik at du selv lærer deg å bygge setninger.

Det hele virker mye mer spennende og effektivt enn tysktimene på ungdomsskolen kan huskes som.

Memrise

Denne læringsappen gjør det samme som Duolingo, men her får du også se videoer av ekte personer si ord og setninger, som du deretter skal identifisere og oversette.

Appen forstår når du har lært ordet, og vil også kjøre en gjennomgang av tidligere innlærte ord slik at de får feste i langtidsminnet ditt. Du kan også bruke Memrise til å gjøre det morsomt å lære seg mye annet, slik som det periodiske systemet.

Appene har hver sine fordeler, men siden de er gratis kan du laste ned begge og se hvilken du liker best. Begge har dog låste premium-funksjoner, som du må tegne et betalt abonnement for å få tilgang til.

Dab i bilen? Slik fortsetter du å høre på radio nå som alle de store aktørene har gitt opp FM-nettet

annonse