Til hovedinnhold

Her er våre fem «Gullapper»

Med disse blir OSX langt bedre.

Tek.no, Alexey Boldin/Shutterstock.com

Vi tilbringer stadig mer tid i nettleseren vår. Flere og flere tjenester, fra e-post og skylagring til musikk- og videoavspilling fungerer allerede ved å skrive inn en enkel nettadresse, uten at du behøver å gå veien om å laste ned og installere egne programmer lokalt på maskinen din.

Men, selv om flere og flere programmer blir erstattet av webtjenester finnes fortsatt de programmene som virkelig er verdt tiden de tar å hente ned fra «nettet», legge permanent inn på maskinens harddisk og sette opp.

Vi har samlet våre fem favorittprogrammer for OS X nedenfor. Dette er programmer ingen webtjeneste kan utkonkurrere, ettersom de alle har det til felles at de enten legger til funksjonalitet i selve operativsystemet eller endrer hvordan det ter seg.

Listen vår er kort, så har du noen flere gullkorn å tipse oss og alle andre tek-lesere om håper vi du vil legge igjen et tips i kommentarfeltet under saken.

Cinch

Cinch lar deg organisere vinduer ved å dra dem ut til skjermkantene.

Microsoft har helt siden Windows 7 gjort det til en lek å skyfle rundt på og kontrollere størrelse og plasseringen av programvinduer. Ta tak i tittellinjen og dra vinduet til høyre eller venstre for å klistre vinduet til korresponderende halvdel av skjermen eller dra det mot toppen av skjermen for å maksimere.

Med OS X El Capitan fant Apple endelig ut at de lå milevis bak Microsoft når det kom til organisering av skrivebordsvinduer og introduserte sin Split View-funksjon som lot to vinduer dele på skjermarealet i fullskjerm.

Split View kommer likevel til kort sett opp mot det snertne programmet «Cinch». Ikke bare er Cinch mer intuitivt og raskere i bruk enn Split View, men det er også mer funksjonsrikt. Cinch hermer nemlig etter vindusadministrasjonen i Windows hvor det lager såkalte «hot spots» til venstre og høyre på skjermen som du kan fylle ved å dra et vindu mot en av skjermkantene. Tilsvarende kan du maksimere et vindu ved å dra det opp mot toppen av skrivebordet.

Cinch koster 69 kroner og kan lastes ned fra Mac Appstore. En fullverdig og «evigvarende» gratisversjon kan hentes ned fra utviklerens nettside, men denne maser av og til på deg om å oppgradere etter at det har gått 30 dager.

f.Lux

Du kan selv velge hvor intensivt f.lux skal virke. Vi anbefaler innstillingene på bildet som en god start.

Det er lett å bli sliten i øynene av all stirringen på dataskjermen. Det lille programmet f.lux kan starte opp sammen med datamaskinen din og regulerer fargetemperaturen i skjermen slik at den tilpasser seg tiden på døgnet og årstiden.

Det er nemlig en velkjent sak at dataskjermer ofte utstråler et altfor blått og kaldt lys, noe som kan føre til at du vil slite med å få sove etter en lang kveld med datamaskinen.

f.lux-innstillingene lar deg blant annet dekativere programmet når du skal drive med fargesensitivt arbeid.

Med f.lux bli du mindre sliten i øynene, og fordi lyset endres til å bli varmere og mindre intenst jo lenger ut på kvelden du kommer vil det føles mer naturlig å hoppe til sengs etter en sen arbeidsøkt.

Den varmere tonen i skjermen kan nok oppleves som uvant i starten, men tro oss, når du har fått smaken på f.lux vil du ikke gå tilbake. Med mindre du holder på med mye fargesensitivt arbeid, da, men heldigvis har f.lux mulighet til å slå seg av når du starter spesifiserte apper, slik som Photoshop eller Premiere. f.lux kan dessuten automatisk aktivere OS X' «Dark Mode» når sola er på hell.

Om du synes standardinnstillingene gir et bilde som er varmeste laget er det selvsagt ikke noe i veien for å eksperimentere litt med innstillingene selv. Vi kan anbefale omtrent 5400 kelvin på dagtid og en jevn overgang ned mot 3500 kelvin når det begynner å mørkne ute.

Last ned f.lux fra utviklerens nettsted »

Launchpad Manager

Launchpad Manager rydder opp på Mac-«hjemskjermen».

Launchpad er elegant funksjon i OS X som imiterer iPad- og iPhone-hjemskjermen og gir deg et overblikk over alle programmene du har på maskinen din. Selv bruker vi som regel Spotlight for å starte programmene våre, men Launchpad er uten tvil veien å gå om du for eksempel har glemt hva programmet du skal starte heter.

Slik vi ser det har Launchpad likevel ett stort problem. Det har ingen innstillinger, og dermed har du ingen mulighet til å påvirke hvilke apper som havner på «Mac-hjemskjermen» eller i hvilken rekkefølge og hvilken side de vises.

Dermed kan den i utgangspunktet ryddige og oversiktelige Launchpad-skjermen med tiden bli et kaos av installerte apper.

Heldigvis finnes «Launchpad Manager». Denne gjør i praksis samme oppgaven som når du holder fingeren nede over et appikon på iPhone eller iPad. Du kan rett og slett utforme og sette sammen dine egne Launchpad-skjermer ved å bestemme rekkefølgen på appene, gruppere lignende apper i mapper, eller skjule dem fra oversikten.

Launchpad Manager er i utgangspunktet gratis, men om du vil ha mulighet til å legge til apper som av en eller annen grunn ikke vises på hjemskjermen fra før, samt en håndfull andre mer eller mindre nyttige funksjoner, kan du kjøpe en lisens for 8 dollar.

Last ned Launchpad Manager fra ulviklerens nettsted »

Itsycal

Itsycal gir OS X en skikkelig kalenderfunksjon fra oppgavelinjen.

En av de merkeligste designvalgene i OS X må kanskje være den mangelfulle dato- og tidsvisningen du får når du klikker på klokka oppe i oppgavelinjen.

Mens du i Windows 10 får opp en elegant månedsoversikt med mulighet til å bla fremover eller bakover i tid gir OS X deg kun en kort beskjed om hvilken dag det er i dag. For å se hvilken dag for eksempel 6. mars havner på i år må du enten starte kalenderappen eller du må åpne «dato og tid»-valgpanelet, gå gjennom en hel prosess med å skrive inn passord for å manuelt velge dato og tid, og deretter bla deg fremover i kalenderen.

Itsycal er navnet på det lille gratisprogrammet som legger seg pent i oppgavelinjen og gir deg komplett månedsoversikt med ukenummer, røde dager og det hele. Du kan sveipe mellom månedene ved hjelp av flerfingerbevegelser eller bruke en rekke tastatursnarveier for å kontrollere appen.

Synkronisering mot alle kalenderene dine fra «Kalender»-appen kan settes opp enkelt om du vil, slik at du raskt kan se dagens eller ukens hendelser med et trykk på oppgavelinjeikonet. I tillegg kan du opprette nye eller slette hendelser rett fra appen.

Last ned Itsycal fra utviklerens nettsted »

Amphetamine

Amphetamine holder MacBooken din våken selv om du legger ned skjermen.

Om du ofte kobler Macen din til en TV for å vise film eller til en ekstern skjerm for å øke arbeidsarealet litt har du sikkert oppdaget at maskinen går i dvalemodus om du lukker ned skjermen. En løsning, om du ikke vil at MacBook-skjermen skal stå å lyse for eksempel mens du ser film på storskjermen ved siden av, kan selvsagt være å senke lysstyrken.

Men, ville det ikke vært bedre å bare kunne lukke den ned? Da sparer du både strøm og plass.

Det er nettopp dette det smarte verktøyet «Amphetamine» hjelper deg med å oppnå. Det setter MacBooken din i stand til å holde seg våken og virksom selv når du slenger igjen lokket.

Gjennom et eget valg kan du velge om den bærbare Macen din skal fortsette å jobbe med lokket nede og skjermen av, eller om skjermen fortsatt skal lyse mens den er lukket. Innstillingsmenyen, som du finner i oppgavelinjen, har en mengde finurlige valg tilgjengelig.

Du kan blant annet gi Macen beskjed om å ignorere de operativsystemstyrte strøminnstillingene for en viss tid, så lenge et visst program er aktivt, eller mens du er tilkoblet et spesielt trådløst nettverk – for eksempel nettverket på møterommet – hvor det siste du trenger er at Macen går i dvale mens du leser notatene dine fra den.

Last ned Amphetamine fra Mac Appstore »

Fant du et nytt favorittprogram i listen vår, eller har du et tips til andre som vi ikke har dekket? Syng ut i kommentarfeltet nedenfor!

annonse