Tek.no

Guide

TV-skolen: Alt om Blu-ray

31 Mar 2010 06:00

TV-skolen: Alt om Blu-ray

Gjennom historien har vi hatt flere teknologier som har hjulpet oss å kunne spille av filmer. VHS var lenge en trofast teknologi, før DVD etter hvert tok over med bedre bilde og lyd. Med de nye flatskjermene og HD-ens inntog, har også ”filmplatene” fått en oppussing. Blu-ray har allerede klart å sette foten godt ned i markedet, med sin høyoppløste kvalitet.
I denne utgaven av TV-skolen skal vi se nærmer på Blu-ray. Mange har nok hørt om teknologien, men ikke helt er sikre på hva den betyr for deg som bruker. Her kommer en guide med litt innføring i teknologien, hva de forskjellige utrykkene betyr og hva slags tilleggstjenester som finnes til spillerne. Nedenfor vil du i tilegg finne linker til våre siste Blu-ray-tester.
Hva er Blu-ray?
En tidlig form av teknologien ble vist frem under CEATEC-messen i Japan i 2000, men Blu-ray-spillerne ble først å finne i norske butikker rundt 2007. Teknologien har en høyre oppløsning enn DVD, altså at bildene inneholder fem ganger så mange punkter som det DVD. Som det ligger i navnet er laseren som leser av selve platene blå, og platene rommer mye mer en hva en DVD gjør. På en enkelt side kan du få lagret 25 Gigabyte, og tosidige plater rommer totalt 50 Gigabyte. I forhold til laseren som benyttes på en DVD, er den nye laseren som benyttes i Blu-ray ennå tynnere, og kan derfor lese mer data på samme areal.
Som nevnt er antall punkter i bilder flere ganger høyere med Blu-ray-teknologien, noe som også blir referert til som Full HD. De aller fleste flatskjermer på markedet i dag håndterer denne oppløsningen, som er 1920 x 1080 punkter totalt.
Foruten betraktelig bedre kvalitet på selve bildene har også lyden blitt forbedret. Blant nye formater finner vi Dolby True HD og DTS HD. Førstnevnte format gjengir bit for bit samme lyden som ble spilt inn for filmen, altså bit for bit. Les mer om Dolby True HD og DTS HD.
Les også mer om selve Blu-ray-teknologien her.

(Artikkelen fortsetter)Vant formatkampen
I starten var det to forskjellige teknologier som kunne gjengi filmer i høyoppløsning. Foruten Blu-ray hadde også Toshiba og NEC utviklet sin egen plateteknologi, kalt HD DVD. Denne teknologien kunne lagre inntil 15 Gigabyte på en enkelt side.
I februar 2008 måtte dog HD DVD gi tapt for Blu-ray-teknologien, og de siste filmene som ble gitt ut i USA var Warners P.S.I Love You og Twiser, som kom den 27.mai 2008. Under vårt IFA-besøk tidligere i år viste Toshiba frem sin Blu-ray-spiller.
FORTSETT TIL DEL TO AV ARTIKKELEN HER.

Les også