Guide

Slik fjerner du Java for godt

Følg disse enkle triksene – uten å miste nettbanken.

Oversikt

Pleier du å logge på banken din med BankID eller levere tippekupongen over nettet? Da bruker du en teknologi kalt Java. Java er installert på nesten alle datamaskiner, og har blitt skikkelig en hodepine for sikkerhetseksperter verden over. Det siste året har nemlig Java utviklet seg til å bli en gigantisk sikkerhetstrussel.

Etter et år fylt med en rekke sikkerhetsproblemer for Java, toppet det seg ved årsskiftet da en rekke myndigheter og eksperter ba deg deaktivere programvaren. Gang på gang ble det avslørt alvorlige sikkerhetshull, som ble tettet, før man fant nye, som igjen ble tettet før man fant nye hull, og slik har historien rullet ustoppelig.

Mange tror de må ha Java, men faktum er at du i så godt som alle situasjoner kan slippe helt unna en gang for alle.

Mange har blitt angrepet

Java er et veldig populært kodespråk, som gjør det enkelt for utviklere å lage funksjoner som fungerer på tvers av drøssevis av ulike plattformer. Feilene som har blitt avdekket de siste årene har i all hovedsak vært knyttet til den versjonen av Java som kjører i nettlesere.

Mange personer og selskaper verden over har blitt angrepet og fått maskinene infisert etter angrepene, blant annet giganter som Apple og Facebook.

Om man har ønsket å holde seg på den sikre siden av gjerdet har man støtt og stadig måtte deaktivere og aktivere Java. Det er er både irriterende, slitsomt og faktisk unødvendig.

Du kan slippe unna

Oss vanlige forbrukere kan nemlig surfe rundt på nettet helt fint uten å ha behov for Java i det hele tatt. Og om du en sjelden gang i blant faktisk trenger det, er det smertefritt å aktivere Java for en kort periode, for så å deaktivere det igjen.

Men det er tre betydelige steder de fleste av oss på ett eller annet tidspunkt får bruk for Java:

  • Når du logger inn i nettbanken
  • Når du skal sjekke selvangivelsen
  • Når du skal tippe hos Norsk Tipping

Men alle disse tre systemene kan du fint brukte, uten å trenge Java. Faktisk er flere av dem langt enklere i bruk uten Java, enn de er med.

Innlogging fra mobil.

Steg 1: Bruk nettbanken uten Java

Første steget mot en Java-fri hverdag er å få nettbanken til å fungere uten programtillegget

Løsningen er BankID på mobil. Det tar bare et par minutter å sette opp, og funger nesten lettere i bruk enn hva den vanlige løsningen gjør. Du kan til og med kvitte deg med den lille kodebrikken, som det er lett å miste, for godt.

For å kunne bruke innloggingsløsningen på mobil er det imidlertid et par krav. Du må være bank-kunde hos DNB, Skandiabanken, Terra eller Sparebank1. Det er kun disse fire bankene som støtter løsningen, og du er samtidig avhengig av å ha mobilabonnement hos Telenor, Djuice, Talkmore, Hello Norway, Phonero, Telipol eller Dipper.

Aktiveringen av BankID på mobil er meget enkelt. Du må bare sitte foran PC-en din med mobilen i handa, og det hele er over på et par minutter. Med løsningen aktivert, kan du faktisk logge inn i nettbanken minst like enkelt som med den vanlige kodebrikken.

Innlogging i nettbanken uten Java er smertefritt og enkelt:
Slik setter du opp BankID for mobil »

Steg 2: Les selvangivelsen uten Java

Myndighetenes innloggingsportal har mange valgmuligheter.

Et annet sted du trolig har måtte bruke Java, er når du skal logge inn på de offentlige nettsidene i Norge, som Altinn.no, Skatteetaten.no og Norge.no.

Her trenger du ikke å bruke Java i det hele tatt. Den nasjonale innloggingsportalen «ID-porten» støtter nemlig fire forskjellige innloggingsalternativer, der tre av dem krever Java.

Men det fjerde innloggingsalternativet, engangkode på SMS, er helt Java-fritt.

Hver gang du vil logge inn, kan du få tilsendt en egen kode på mobilen. Dette gir ikke tilgang til det høyeste sikkerhetsnivået tjenesten støtter, men holder i bøtter og spann for de fleste.

Vil du logge inn på de offentlige sidene uten Java?
Slik sjekker du selvangivelsen uten Java »

Tipping på mobil.

Steg 3: Tipp uten Java

Det tredje stedet mange bruker Java, er på Norsk Tipping sine hjemmesider. For å logge inn og tippe, må man bruke en sikkerhetsløsning fra Buypass. Den krever enten et eget sikkerhetskort du setter i en kortleser, eller koder du får på mobilen. MBegge disse alternativene krever Java.

Det er faktisk umulig å bruke Norsk Tippings løsninger via PC-en din, uten å bruke Java. Men det finnes et veldig smidig alternativ.

Norsk tipping har nemlig egne og veldig gode mobilsider, der du logger inn via en egen app. Her må du ha en relativt moderne smartmobil, men med det i boks er det bare å tippe i vei, uten å bekymre deg for Java-problemene.

Vil du tippe uten å bruke Java?
Slik fungerer Norsk Tipping på mobil »

Steg 4: Deaktiver Java

Nå som du har tatt i bruk og gjort deg kjent med de Java-frie alternativene, er det bare å deaktivere programmet. Vi anbefaler ikke å avinstallere det, man bare gjøre det inaktivt. Om du i fremtiden faktisk skulle få behov for Java, kan du da enkelt bare aktivere det igjen – uten å gå den tunge veien om en ny installasjonsprosess.

Deaktiver Java i Windows.
Deaktiver Java på Mac.

Det er enkelt å deaktivere Java, og det skjer forholdsvis likt i både Windows og på Mac:

Windows: Trykk på Windows-tasten på tastaturet, og skriv «Java» med en gang. Java vil da komme opp som et kontrollpanel i listen. Trykk på Java-ikonet, og velg «Sikkerhet»-fanen i boksen som spretter frem. Her skal du fjerne haken for «Aktiver Java-innhold i nettleseren». Da er Java skrudd av, men fortsatt installert på maskinen din.

Mac: Gå inn i kontrollpanelet. Java vil da komme opp som et eget symbol under «Annet». Trykk på Java-ikonet, og velg «Sikkerhet»-fanen i boksen som spretter frem. Her skal du fjerne haken for «Aktiver Java-innhold i nettleseren». Da er Java skrudd av, men fortsatt installert på maskinen din.

Med Java deaktivert er det nå bare å se helt bort i fra de fleste sikkerhetsadvarsler. Om du skulle få behov for Java i nettleseren i enkelttilfeller, er det bare å huke av den samme knappen du fjernet.