Tek.no

Guide

Slik overlever du julen

Her er tipsene og dingsene som får deg gjennom høytiden.

Flickr/montasje
22 Des 2014 15:20

Selv om julen egentlig skal være en tid der freden skal senke seg over de tusen hjem, står både penger, familieliv, tradisjoner og i mange tilfeller også æren på spill i disse tider. Det er ikke bare enkelt når gaver skal kjøpes, mat du ikke har laget på et år skal lages, familie og venner skal inviteres til fest og alt skal presses inn i en allerede smal tidsramme.

Heldigvis har du som et moderne menneske store forutsetninger for å gjøre noe med dette, bare du har den riktige teknologien og kunnskapen.

I dag kan det meste sentraliseres gjennom mobiltelefonen din, og det er da også et par eksempler på dette med i listen under. Men det er også andre smarte ting der ute som kan lette hverdagen din, kanskje også utenfor jula. Uansett, la oss begynne.

Ikke bli overveldet av alt du må gjøre -- skriv notater!

Julen er en hektisk tid for mange, og planlegging kan derfor være helt avgjørende for å få tiden til å strekke til. Gode og tilgjengelige notater er en av de beste måtene å huske alt sammen på. Med notatapper på mobilen blir det enkelt og oversiktlig.

Evernote er en av de desidert mest populære notat-appene, og finnes til alle platformer og enheter du måtte ha. Dette, sammen med at notatene enkelt og sømløst synkroniseres mellom alle enhetene dine, gjør dette til den perfekte appen til å holde styr på alt du skal i julen. Trenger du å kjøpe de siste julgavene? Ikke noe problem! Bare lim inn produktlinken, et bilde eller tekst i et notat, og du har informasjonen for hånden når du vimser rundt på kjøpesenteret lille julaften.

Evernote fungerer på alle enheter.Foto: Evernote/Skjermdump

Om du er av typen som lett mister oversikten over alle julegavene du får – og som vi kommer tilbake til senere i saken gjerne kunne tenke deg å bytte noen – kan Evernote også være nyttig å ha for å skape orden i kaoset. Noter ned hva du får og av hvem fortløpende, så har du det klart for deg.

Det er kanskje ikke så farlig hvilken app du bruker til å notere, men Evernote er altså en av de nyttigste hvis du har mange baller i luften. Og om du føler at tiden ikke strekker til finnes det drøssevis av funksjoner i appen som gjør den langt mer effektiv enn andre alternativer.

Last ned Evernote til Android, iOS, Windows Phone eller Datamaskin »

Pass på promillen så du ikke fyllekjører

Du har våknet tidlig. Du er i et fremmed hus. Du må hjem. Men kan du kjøre? Dette spørsmålet kommer nok flere til å stille seg selv i løpet av julefeiringen. Promillekjøring er problematisk året rundt, og bare hittil i år regner man med at omtrent 81 000 personer har kjørt i ruspåvirket tilstand. Dette skjer ikke akkurat mindre hyppig i jula.

Med det forbehold at vi regner med at ingen har lyst til å kjøre med promille i blodet, så kan vi gladelig opplyse om at det finnes løsninger. Smarte, sågar.

Med Breathometer vet du alltid om du kan kjøre eller ikke.Foto: Breathometer

Det er nokså enkelt å kjøpe en alkotest på en hvilken som helst bensinstasjon, men hvorfor ikke ta det hele opp et hakk? Kjøper du et Breathometer fra selskapet med samme navn, så får du en blåsedings du kan plugge rett i telefonen. Gi et blås, og du har målt promillen din. Den medfølgende appen gir deg også enkel tilgang til å finne alternative transportmetoder, mat, sovesteder og også oversikter som viser deg når du er helt fullstendig edru igjen.

Dingsen koster 50 dollar, eller omtrent 400 kroner, så helt uoverkommelig er det jo ikke. Det er i alle fall rimeligere enn å bli tatt i politikontroll.

Det er urealistisk at denne rekker å komme frem før julaften nå, men det er kanskje praktisk å til senere anledninger uansett? Om du ikke får tak i denne eller en lignende dings i tide, kan du jo alltids kjøpe deg en engangstest på en bensinstasjon.

Få med deg alle juleklassikerne på TV

TVGuiden gir deg en kontinuerlig oversikt over programmene.Foto: TVGuiden/iTunes

Selv om jula visstnok skal handle mye om familien, tilbringer mange av oss en god del av den foran TV-skjermen – gjerne sammen med familien. For mange har nok dette også blitt en tradisjon, og det er en rekke faste programmer som mange bare «må» se hvert år for å få inn julestemninga.

Men når går egentlig disse programmene? Og hvor går de? Krasjer det med julefrokosten hos svigers, eller rekker jeg det? Er jeg nødt til å ta det opp?

Mange slike spørsmål kan dukke uanmeldt opp i disse travle juletider, og når et trangt tidsskjema skal tilpasses alle mulige gjøremål kan tradisjonsrike TV-programmer ofte bli glemt. Heldigvis finnes det en løsning, og den heter TVGuiden. Ja, det er en app, og den finnes til både Android og iOS. Her får du enkel tilgang til en oversikt over alt som går på over 150 kanaler, og kan enkelt legge opp en liten slagplan.

Da vet du det.

Last ned TVGuiden til Android eller iOS »

Få perfekt ribbe uten å sitte og stirre inn i ovnen

Et av julas største høydepunkter er kanskje maten, og da er det viktig at den blir helt perfekt. Langt fra alle av oss er drevne ribbestekere, og da kan en temperaturmåler være grei å ha. Men igjen: hvorfor nøye seg med noe vanlig når man kan få noe enda bedre? Møt smart-temperaturmåleren som plugges rett i ribba og gir deg informasjonen rett opp på telefonen din.

Slik ser Kitchen Thermometer Mini ut.

Den har fått navnet Kitchen Thermometer Mini, og har en app til både Android og iOS. Måleren er nokså enkel, og krever bare at du laster ned appen, skrur på dingsen og stapper en pinne i ribba.

Deretter vil du til enhver tid kunne følge med på temperaturen i ribba, mens du gjør andre – og mer nyttige – ting enn å stå og stirre inn i ovnen. Du får automatisk et varsel når ribba har nådd den forhåndsinnstilte temperaturen, og altså er ferdig. Smart. Du får også en versjon uten «Mini»-betegnelsen, og da kan du måle flere steder samtidig. Sannsynligvis trenger du bare én inngang, og dermed bare Mini-utgaven.

Det er imdlertid viktig å få med seg at dingsen er Bluetooth-oppkoblet, så om du drar på butikken vil du ikke lenger få noe varsel. Hovedregelen er vel uansett å holde seg innenfor hjemmets fire vegger når ovnen er på.

Får du ikke tak i akkurat dette steketermometeret til jul, finnes det lignende løsninger som selges i butikken. For eksempel gjør iGrill Mini akkurat det samme som den vi har nevnt. Til og med Clas Ohlson selger et mobilstyrt steketermometer.

Bli glad for gaven du egentlig ikke ville ha

De fleste av oss har kanskje opplevd å få en gave man ikke liker fra en person man er veldig glad i. Da vil vi gjerne late som om vi liker gaven for å ikke virke utakknemlig, og ikke minst for å ikke såre den som har gitt gaven. Selve gaven kan alltids byttes, hvis det er det om å gjøre. Verre er det nok å late som man blir glad for en gave man egentlig ikke ville ha.

Hvert år byttes det ifølge Elkjøp omtrent 20 000 gaver bare i deres butikker. Det tilsvarer en bytteandel på omtrent 10 prosent. Derfor har kjeden selv forsøkt å finne oppskriften på et troverdig – om enn så falskt – smil, som kan benyttes under julegaveutpakkingen.

Slik ser et skikkelig falskt smil ut. Foto: Shutterstock 149199578

I en spørreundersøkelse der 10 000 personer svarte på hva de helst kunne tenke seg til jul, utarbeidet Elkjøp en test der de sjekket hvordan en testgruppe reagerte på gaver de fikk. En maskin registrerte over 500 forskjellige punkter i ansiktet til personene, som så avgjorde hva de faktisk følte kontra det de forsøkte å vise. Ellen Wessel, psykolog, forklarer det hele slik:

«Spillet mellom de små uttrykkene i ansiktet forteller mye om følelsene våre. Når vi smiler ekte, vil øynene åpne seg og øyenbrynene løfte seg, i tillegg til at munnen går opp i et stort smil. Dersom en person bare smiler med munnen, tyder det på at det er et uekte smil.»

Her kan du se Elkjøps video som viser teorien i praksis:

Om du følger ekstra godt med på julaften kan du muligens se om gaven faller i smak, eller du kan bruke trikset til å hjelpe deg selv ut av en kinkig situasjon. Desto bedre man kjenner en person, desto lettere blir det også å avsløre et falsk smil. Avvikende atferd kan også avsløre om en person er misfornøyd, som at han eller hun ikke ser deg i øynene når de sier takk.

For å smile troverdig må du altså:

  • Bruke øynene. Øynene er hemmeligheten – smiler du ikke med øynene smiler du ikke i det hele tatt.
  • Ikke oppføre deg annerledes. Om du reagerer negativt inni deg burde du ikke la det komme til overflaten.

Trenger du noen tips til hjemmet også?
Her er Teknofils drømmehus »

(Kilde: Evernote, iDevices, MeeTV, Breathometer, Pressemelding fra Elkjøp)

annonse

Les også