Til hovedinnhold

5 fordeler med å jobbe hjemmefra

Mer effektivt enn åpne kontorlandskap?

Shutterstock

Hvis jobben din i stor grad kan gjøres foran en PC, kan du trolig utføre det samme arbeidet hjemmefra. Hjemmekontor er likevel ikke på langt nær så vanlig som det burde være, og kanskje skyldes det et ufortjent dårlig rykte. Flere omtaler fortsatt hjemmekontor som «gjemmekontor».

En undersøkelse tidligere i år fra ManpowerGroup viste at en av tre nordmenn jobber hjemmefra i løpet av en måned. De som har hjemmekontor oppgir derimot at de jobber mer effektivt hjemme enn på kontoret.

Ikke overbevist? Her er fem grunner til hvorfor hjemmekontor er best:

1. Jobb i stillhet

Støy på kontoret kan drepe all konsentrasjon. Foto: Shutterstock

Sitter du i et åpent kontorlandskap, kan det være fryktelig vanskelig å konsentrere seg på grunn av støy og forstyrrelser. Det er grunnen til at så mange blir sittende med hodetelefoner på, for å stenge kontorstøyen ute. Selv spillelister med musikk som skal øke konsentrasjonen din kan imidlertid bli slitsomt i lengden.

Hjemme, foran PC-en, kan du sitte i ro og fred. I stillhet. Når du hører hva du selv tenker, er det langt lettere å få gjort det du trenger å gjøre også. Og trenger du å diskutere noe med en kollega, kan du bruke e-post eller Skype – akkurat som du gjør på kontoret uansett ...

2. Ingen pendling, mer søvn

Tog-kaoset i hovedstaden i sommer gjorde det svært problematisk for mange av de som jobber i Oslo, men som bor utenfor byen, å komme seg på jobb. Dette var ekstraordinært, men året rundt – over hele landet – kan fulle busser og baner, forsinkelser eller få avganger gjøre det enten stressende eller kronglete å komme seg på jobb.

Jobber du hjemmefra, kan du derimot sove frem til en halvtime før du skal være på jobb. Da er du opplagt og uthvilt, og klar til å ta fatt på arbeidsdagen. Ikke minst blir all den tid du bruker på å pendle omgjort til verdifull fritid.

3. Bedre nett hjemme?

Foto: Shutterstock

I et blogginnlegg om åpne kontorlandskap, skriver teknoblogger Hans-Petter Nygård-Hansen at både Internetthastigheter og mobildekning kan være dårligere på kontoret enn hjemme. Dette fordi det er mange som er koblet på samtidig, og at dette innimellom kan gjøre nettet tregt. Uten femtoceller eller annen infrastruktur kan dessuten innendørsdekningen være svært varierende i store kontorbygg.

Hvorvidt du har bedre Internettilgang og mobildekning hjemme kommer blant annet an på hvor du bor, og hva du betaler for. Dette vil være et viktig poeng for flere.

4. Mer fleksibel arbeidsdag

Bra kantine på jobben? Foto: Shutterstock

Det er ikke til å legge skjul på at hjemmekontor også gir deg noen fordeler privat. For eksempel kan du smøre deg lunsj akkurat når det passer, eller ta deg en 5-minutter for å klarne hodet på terrassen. Har du et ærend midt på dagen, kan du muligens stykke opp arbeidsdagen litt for å rekke det også.

Hjemme er du ikke styrt av når kantina er åpen eller om det er kø på toalettet. Du slipper kanskje å gå 4-5 etasjer ned hvis du ønsker å bytte ut kontorluften med frisk luft, også. Du er fri og kan følge de rutinene som passer deg best.

5. Eget kontor

Foto: Shutterstock

En skrivepult i et åpent kontorlandskap gir deg på ingen måte følelsen av å ha ditt eget kontor. Det er ingen som banker på døren hvis de vil forstyrre deg med noe, for eksempel. For å trives sosialt, må du dessuten være heldig med de havner sammen med på pultene ved siden av. Blir det for sosialt, går det derimot ut over produktiviteten.

Hvis du har et eget rom hjemme som kan fungere som kontor, kan du imidlertid få det akkurat som du vil. Stort skrivebord, en skikkelig kontorstol, og riktig belysning, for å nevne noe – men det må ordne selv.

Ulemper ved hjemmekontor

Foto: Shutterstock

Naturligvis finnes det også flere gode argumenter mot hjemmekontor. Arbeidsgiveren din vil kanskje skape samhold i bedriften, og ønsker at de ansatte skal samarbeide, samt drøfte eller se over det som må gjøres. Innimellom fungerer det bedre å gjøre slikt ansikt til ansikt.

Møtevirksomhet er også noe som ofte fungerer bedre ansikt til ansikt, fremfor å ta det via Skype/videosamtale. Dette er særlig viktig for å skape relasjoner til kunder og kollegaer, skriver TU.no.

Hvis du ikke er på kontoret, vil det ikke nødvendigvis være like synlig for sjefen din at du er verdifull ressurs for selskapet. Dermed kan du kanskje gå glipp av forfremmelser.

Ikke minst bør arbeidsplassen være en sosial møteplass. Det er viktig å trives blant kollegaene sine for å opprettholde motivasjonen til å yte sitt beste.

Hvor ofte, og hvorfor, tar du hjemmekontor? Bruk kommentarfeltet nederst!

Guide: 7 ting du kan bruke notat-appen til
Den er langt nyttigere enn du tror »

(Kilder: ManpowerGroup, TU.no, hanspetter.info(blogg))

annonse