GuideNytt liv til gårsdagens teknologi

Dette gjør du med den gamle mobilen din

Vi viser deg de 10 beste bruksområdene

Introduksjon og nytte

Fikk du en ny telefon til jul og er usikker på hva du skal gjøre med den gamle? Eller er du kansje litt som en av oss her i redaksjonen som har teknodilla og en skuff med «gamle» mobiler på samvittigheten? Ta det med ro, vi vet om noen kule saker du kan gjøre med din gamle maskinvare.

Alle appene som blir nevnt i denne guiden er ment som eksempler, og til hver av bruksområdene her finnes det hundrevis av apper. Noen er gratis og andre koster en liten slump penger. Her er det bare å prøve seg frem.

1. "One remote to control them all"

Samsung TV (Bilde: Google Play).

Har du ikke TV med WiFi-fjernkontrollmuligheter? Da kan du jo alltids bruke en Google Chromecast, Apple TV eller lignende mediespiller som passer med telefonen du ønsker å bruke, samt budsjettet ditt, selvsagt. Du kan også fjernstyre PC-en eller en annen mobil/nettbrett om ønskelig. Skjermen kan da brukes som en touchpad, eller du kan bruke den som et tastatur, presentatør for PowerPoint og mye, mye mer.

Mange moderne enheter slik som TV-er og stereoanlegg lar seg styre gjennom WiFi, men det kan jo være litt kronglete å bruke sin egen mobil under TV-tittingen når det tweetes og snappes og likes og surfes samtidig som TV-en står på. Doner den gamle mobilen til stuebordet så kan du også ta innersvingen på krigen om fjernkontrollen som utspiller seg i nabosetene på sofaen.

Noen er så heldige at den utdaterte telefonen har en IR-sender og da er det nesten ingen grenser for hva du kan kontrollere. Mange apper innholder mange titalls tusen ulike enheter som kan styres like godt som den originale fjernkontrollen, og atpåtil bedre med egne makroer og annen moro.

Populære apper:

2. Finn veien

Hudway (Bilde: Google Play).

Det er ikke alle som har en GPS i dashbordet på bilen sin, men det kan jo din gamle mobil gjøre noe med. Sett inn et data-SIM-kort eller last ned kartene på forhånd med WiFi, og du er klar for tur. Nøyaktigheten er ofte ikke like god som innebygde GPS-er, men kartene er ofte mer oppdaterte.

For å feste mobilen kan du enten bruke et vanlig sugekoppfeste som henges i frontruten, eller du kan bruke et feste du setter inn i grillen på en av luftventilene. Pass bare på at festet passer til din mobil. Har du en en mobil som er større enn 4,7 tommer blir utvalget av passende fester litt mindre.

Ønsker du ikke å kjøpe et slikt feste? En app som heter Hudway gir deg også muligheten til å bare plassere mobilen oppå dashbordet, så vil refleksjonene fra skjermen på frontruta gi deg en kunstig HUD (Heads Up Display). Her får du da instruksjoner fra GPS-en og annen nyttig info om veien foran deg.

Populære apper:

Kids Place til Android gir deg full sandkasse-modus som kun gir barna tilgang til det du tillater (Bilde: Google Play).

3. Leketøy til junior

Selv om du kanskje ikke synes den gamle mobilen er spesielt fresh lengre, er det ikke sikkert poden din har den samme oppfatningen. Særlig barn som ikke har sin egen mobil vil sikkert synes denne dingsen er utrolig spennende. Det finnes et utall av apper som begrenser mobilen til noen få utvalgte apper og som sørger for at ungene ikke lager krøll i systemet.

Hva med å gi barnet litt hodebry i samme slengen? Det finnes uten tvil en hel del praktisk nytte i å være en mester i å kaste fugler på skjøre konstruksjoner ispedd med griser, men det er også mulig å lære ungen språk, matte, naturfag, historie og mye mer med lærerike apper for barn.

PS: Med en ekstra kraftig beskyttelse til mobilen tåler den også litt knall og fall. Dette anbefaler vi på det sterkeste når de minste blir introdusert for den nye høytteknologiske tyggeleken.

Populære apper:

4. Overvåke hjem og arbeidsplassen... og barnevakten?

TinyCam (Bilde: Google Play).

Du trenger ikke punge ut i dyre dommer for et enkelt overvåkningssystem til huset ditt. En gammel mobil eller ti kan sikre huset ditt fra alle vinkler og gi deg beskjed når bevegelser oppdages. Mobilen kan starte å filme, sende deg et bilde av "inntrengeren", eller sette igang en alarm som forteller skurken at han er tatt på fersken.

Du kan også strømme video fra hjemmet ditt til hvor enn du måtte være i verden for å passe på at ting går riktig for seg i hjemmet. Eller kanskje du bare vil dempe savnet etter gullfisken når du er på langtur.

Populære apper:

5. Babycall med «noko attåt»

Dormi (Bilde: Google Play).

Lyst på en advarsel når nurket ditt ikke sover? En dedikert babycall kan være en brillefin løsning det, men det er jo litt upraktisk å drasse med seg lytte-enheten hvor enn du går, samtidig som du er begrenset av både rekkevidde og batteritid.

Med de bedre babycall-appene kan du både se og høre babyen din, samt kommunisere med barnet om du skulle ønske. Du kan overvåke bevegelser i tillegg til lyd, og fjernspille musikk, spille bakgrunnsstøy og fungere som nattlampe for junior.

Vil du ha samme oversikten på PC-en også? Flere av appene tilbyr denne muligheten også.

Populære apper: