Til hovedinnhold

Supre nytteapplikasjoner på Iphone

Vi gjør opp status for norske tjenester og applikasjoner til Apples populære Iphone. Her er et knippe av de mest kjente.

Informasjonstjenester

Slik ser skjermen for avgangstider ut.

Flytider

Flytider er i praksis det man får opp på skjermene på flyplassen. En haug tider for avganger og ankomster. Applikasjonen velger selv nærmeste flyplass på egen hånd, eller man kan velge manuelt fra en liste.

Informasjonen blir oppdatert hvert tredje minutt og innholdet hentes fra Avinor. Applikasjonen koster 17 kroner.

Flytider på Itunes

Resultatvisning i TV2s applikasjon.

TV 2 Sporten 2010

Voldsomme mengder sportsnyheter. Her finner vi videoklipp, resultatservice og kampresultater kostnadsfritt. Man kan også se kamper fra tippeligaen i sanntid, men dette koster 95 kroner i måneden.

Her fins resultatservice Langoddsen, Tippeligaen, Adeccoligaen, Premier League og... egentlig det aller meste både fra inn og utland. Videoklipp er rangert etter kategori for de vanligste variantene som fotball og ishockey, mens pokerturneringer og kinesisk basketball befinner seg i øvrig.

En svært fyldig applikasjon til tross for at den ikke koster noe som helst.

TV2 Sporten 2010 på Itunes

Været er ikke det verste man har.

Yr

Norsk vær presentert på en enkel og ryddig måte. Basert på GPS-mottakeren i telefonen får man servert lokalt værvarsel, men også en oversikt over de siste stedene man har vært.

Man kan søke på stedsnavn, men applikasjonen har størst fokus på Norge og begrenser seg til større steder i utlandet.

Tjenesten drives av Meteorologisk Institutt og NRK. Applikasjonen er gratis.

Yr på Itunes

Det var visst litt langt til Narvesen. Iallfall i denne retningen.

Gule Sider

Søketjenesten Gule Sider er først ute av de norske aktørene til å tilby såkalt utvidet virkelighet, eller augmented reality.

I tillegg til søk etter bedrifter og privatpersoner finner man oversikt over lokale tilbud og avstander fra dem. Legger man telefonen på siden dukker såkalt utvidet virkelighet opp.

Her sorterer applikasjonen søkeresultatene basert på GPS-data og innebygget kompass. Når du snur telefonen rundt flyr søkeresultatene over skjermen med beskjed om hvor langt unna ting er.

Les mer og se video av Gule Sider for Iphone

Gule Sider på Itunes

Trafikanten er et svært nyttig verktøy.

Trafikanten

Trafikanten er svært lokal og tar kun for seg kollektivtrafikken i Oslo. Til gjengjeld er den omfattende og gjennomført i formen.

Her er det alltid lett å holde oversikt neste trikk eller når siste t-banetog på en gitt linje går. Søker man på stedet man skal til får man opp ulike kollektive fremkomstmidler og derfra kan man få opp en tidtabell for disse.

Tjenesten driftes blant annet av Ruter AS og Statens Vegvesen. Applikasjonen er gratis.

Trafikanten på Itunes

Annet

For en gangs skyld varsler ikke fotoboksvarsleren nærmere tjue bokser.

Fotobokser

Ved hjelp av fortløpende oppdatert Google Maps-kart og en knallgrønn pil forteller applikasjonen at du det ikke er i umiddelbar nærhet av en fotoboks.

Du får også til enhver tid beskjed om hvor mange fotobokser som er innenfor 10 kilometers radius. De fleste steder i nærheten av Oslo sentrum hevder applikasjonen at det er 18 kamera.

Dersom man nærmer seg et kamera i en anelse for høy hastighet varsler applikasjonen med rød blinking, der den ellers så betryggende grønne pilen befinner seg. I tillegg til dette gir applikasjonen relativt greit med lyd fra seg, slik at det skal godt gjøres å unngå å legge merke til den.

Varslingen er også spesifikk i forhold til kjøreretning, så man blir ikke varslet om bokser i motgående retning. Oversikten over fotoboksene oppdateres relativt hyppig, og siste oppdatering ser ut til å ha skjedd i mars.

Applikasjonen er strengt tatt svensk, men den fins med norske kart under navnet Fotobokser med norsk beskrivelse i App Store. Applikasjon og stemmeveiledning foregår på svensk, finsk eller engelsk. Prisen er 17 kroner.

Fotobokser på Itunes

Opera Mini

Norsk nettleseralternativ som er spesielt laget for å være laste sider raskt samtidig som den er intuitiv å bruke.

Med god 3G-dekning er fortrinnene i forhold til Iphones egen nettleser mindre enn ved halvdårlig Edge-dekning. Det er når dekningen er dårlig at Opera Mini virkelig viser hva den er laget av, og man kan faktisk få en helt grei surfeopplevelse selv om man er utenfor alfarvei.

I tillegg finnes det enkelte funksjoner i Opera Mini som man ikke finner i Safari. Deling av bokmerker mellom PC og mobiltelefon er en av flere funksjoner som er relativt unike for Opera Mini.

Nettleseren koster ingenting og kan hentes på App Store.

Les test av Opera Mini 5

Opera Mini på Itunes

Ja vi elsker...

Den Norske Almanakken

Nyttig informasjon om man lurer på hvem som har navnedag, hvorfor det flagges og hva slags månefase man er i.

Her finner vi også lenker ut mot Wikipedia for navnene som har navnedag. Helt optimalt fungerer det dog ikke alltid. Når vi trykker på Wikipedia-lenken for navnet Ask får vi av uvisse årsaker relativt fyldig informasjon om et tre.

Likevel er det ganske voldsomme mengder dato-relatert informasjon å finne her. Man kan lage egne notater og huskelapper i den omfattende kalenderen. Vanlige kalenderbilder med visning av norske helligdager.

Applikasjonen koster 21 kroner.

Den Norske Almanakken på Itunes

For TV-slavene

Vi registrerer at Baywatch fortsatt sliter piksler i de tusen hjem.

VG TV-Guide

TV-sidene fra avisene i lommeformat. Enkel og grei oversikt rangert per kanal, etter kategorier eller som på applikasjonens førsteside - hva som er på TV nå.

Applikasjonen har pent og oversiktlig design og tilbyr også såkalt push-varsling i forkant av favorittprogrammene. Push-varsling foregår ved at telefonen får en beskjed selv om man ikke er i applikasjonen - ikke ulikt slik vanlige tekstmeldinger arter seg. Denne push-varslingen må man dog betale for, og betalingen foregår på årsbasis. 11 kroner er ikke allverden, men det er den første applikasjonen vi har støtt på med betalt push-varsling.

Applikasjonen koster 21 kroner på App Store.

VG TV-Guide på Itunes

Slik ser programinformasjonen i TV-Guide ut.

TV-Guide

Her kan man sette opp lister over TV-programmer man følger fra en omfattende oversikt over programmer og kanaler. I utgangspunktet presenteres denne oversikten en uke om gangen.

De programmene man velger dukker opp under knappen "Min TV-kveld". Man får også kostnadsfrie push-varsler før programmet kommer på. Nå og neste-skjermen viser hva som er i gang og med en lettfattelig indikator forteller den hvor langt TV-programmet er kommet.

Her fins også kjappe oppsummeringer av hva hva hvert program handler om. For brukere av tjenesten Altibox kan det kjøpes et tillegg som for 17 kroner i året gir fjernstyring av opptak og kanalskifter på dekoderboksen.

Applikasjonen koster 11 kroner på App Store.

TV-Guide på Itunes

Når uhellet er ute

Stiftelsen Norsk Luftambulanse

En fryktelig "kjedelig" applikasjon, men kanskje desto mer nyttig om problemer skulle oppstå. Her finner vi kun én knapp, og den ringer opp nødtelefonen 113.

Hele poenget med applikasjonen er at den viser GPS-koordinater samtidig som nødoppkallet foretas, og den viser også hvor nøyaktig målingen er, slik at hjelpemannskaper får et inntrykk av hva slags størrelse område du kan befinne deg i.

Dette er i praksis en slags elektronisk utgave av nødplakaten med GPS-koordinater på, som mange har på hytta. Applikasjonen koster 17 kroner, men kan fort bli verdt det om man får problemer litt utenfor alfarvei.

Stiftelsen Norsk Luftambulanse på Itunes

Alltid riktig nødnummer - i hele Europa.

If - "If hjelper deg"

Nylansert applikasjon som skal hjelpe brukeren i ulike situasjoner. Her finner vi en enkel og lettvint guide til hva man skal gjøre om uhellet er ute, inkludert instruksjoner for hjerte/lunge-redning og fotografering av trafikkuhell.

Applikasjonen holder også oversikt over lokale nødnumre i Europa, slik at man aldri behøver å lure på hvor man skal ringe om bilferien går skeis.

På valget "Min posisjon" i applikasjonen ser man nærmeste adresse og GPS-koordinater for mer nøyaktig stedsangivelse.

Applikasjonen er gratis og drives av forsikringsselskapet If.

If hjelper deg på Itunes

Kundetjenester og nyttig reklame

Denne sausen høres litt skummel ut.

Gilde Kokebok

Her finner vi en samling oppskrifter med tilhørende handlelister. Applikasjonen reklamerer fortsatt med "Ekstra god julemat", til tross for at vi i skrivende stund befinner oss i mai.

Ved å markere ingredienser i oppskriftene lager applikasjonen en handleliste for hele måltidet, om det så dreier seg om aldri så mange retter. Det er dog ikke mulig å endre mengdene - og handlelisten blir derfor utformet for 4 personer dersom oppskriften er det.

Vi finner også det som ser ut til å være en enkel nyhetsstrøm med ferske oppskrifter som varierer fra det latterlig enkle - representert ved pølser på tur og wienerpølser på termos - til litt mer omfattende prosjekt, som påskeskinke med et hav av tilbehør.

En viss mengde egenreklame må man regne med her, men man må anta at også ku og gris med andre logoer virker. Applikasjonen er gratis.

Gilde kokebok på Itunes

Låneregnskap er en ny funksjon i Nordeas Iphone-applikasjon.

Nordea

Bank-applikasjon for Nordea-kunder. Her får man en fin grønn knapp som gjør det lett å ringe telefonbanken. Langt mer interessant i en slik app er nok avdelingen for mobilbank.

Her kan man få oversikt over saldo og transaksjoner, samt styre betalinger og forfallsregister. Det er også en valutakalkulator i applikasjonen, og man kan regne ut løpende utgifter for lån av ulike størrelser.

Oppdatert: Nordeas applikasjon kan benyttes opp mot andre bankers mobilbank, ved at man legger inn riktig adresse i innstillingene.

Fra produktansvarlig Roni Hercz i Nordea får vi også vite at applikasjonen akkurat er kommet i ny utgave som har et par nye funksjoner. Her finner vi blant annet aksjekurser og låneregnskap. Aksjekursene kan hentes fra Nordea, eller man kan legge inn sin egen informasjonskilde.

Applikasjonen er gratis. Det er verdt å merke seg at mange banker også har spesialtilpassede nettsider og mobiltjenester for banktjenester.

Nordea på Itunes

Coop

Coop Norge har to applikasjoner i App Store. Det er kundeaviser for Smart Club og Coop Obs med tilhørende handlelister. Dette fremstår som relativt typiske reklameprodukter, men det er nyttig nok om man legger storhandelen til et av stedene.

Man kan også legge til nye ting i produktlisten, slik at det er mulig å bruke handlelisten også om man ikke har tenkt seg til Coop. Applikasjonen koster ingenting.

Coop på Itunes

Full oversikt.

Telenor

Applikasjon for Telenor-kunder som kjapt og enkelt viser forbruk og siste regning. Så lenge man er tilkoblet med vanlig mobilnett trenger man ikke å gi noen opplysninger. Med trådløsnett må man oppgi telefonnummer og passord til "Mine sider" hos Telenor.

Applikasjonen er kjapp og enkel og svært grei å ha om man av og til mister litt oversikt over ringekostnadene. Applikasjonen er gratis.

Telenor på Itunes

Nettradio

Vi gjør oppmerksom på at selv om mange av disse applikasjonene ikke koster noe å laste ned må man som regel betale for datatrafikken applikasjonene skaper. Denne trafikken kan bli svært kostbar ved fast bruk over tid.

Nettradio eller streaming, som det også kalles, er en typisk aktivitet som passer best dersom man har et abonnement med fastpris eller en god porsjon inkludert datatrafikk.

Litt utgått design, men funksjonell likevel.

Radio

Samleapplikasjon for norske radiostasjoner. Grensesnittet er enkelt og greit, selv om det kanskje ser litt gammeldags ut. Utgangspunktet er 14 "hurtigknapper" som tar deg rett til de stasjonene du hører mest på.

Applikasjonen skal ha 120 stasjoner å velge i, og man kan bytte ut innholdet på hver av de fjorten kanppene. Det fins en modus som begrenser bruken til kun trådløse nett, slik at ikke dataregningen blir voldsom. Det fins også en egen knapp som styrer lydkvalitet.

At applikasjonen har en egen volumkontroll som ser ut til å fungere uavhengig av telefonens volum oppleves som litt merkelig. Applikasjonen koster 17 kroner fra App Store og har alle de store kanalene og haugevis av små. Man skal være obs på at mange kanaler har egne applikasjoner som ikke koster penger.

Radio på Itunes

Stasjonsvelger med logo øverst og tilleggsfunksjoner nederst. Også her finner vi volumstyring som går uavhengig av systemvolumet.

NRK

NRK har to applikasjoner på App Store. Den ene er en generell applikasjon, med alle kanalene i. Disse sorteres enkelt og greit på en måte som likner mye på Iphones Coverflow-funksjon.

Lastingen går fort og applikasjonen er enkel å bruke. Lydkvaliteten er også akseptabel. Vi fant ikke noe sted å justere denne, og er ikke helt sikre på om det er fast kvalitet, eller om kvaliteten justeres etter båndbredde.

I tillegg til alle kanalene kan man besøke NRKs nettsider og profiler på sosiale medier fra applikasjonen. De forskjellige tjenestene man kan benytte i applikasjonen fungerer dog kun med NRKs egne produkter, og man kan dessverre ikke surfe til amobil.no med nettleseren.

P3-applikasjonen har kun P3-kanalene, og gir også direkte tilgang på enkelte av P3s programmer. Ut over dette har den de samme funksjonene som den generelle NRK-applikasjonen.

Ingen av applikasjonene koster noe, men det er verdt å merke seg at NRK inntil videre omgår fraværet av flerprogramkjøring på Iphone ved å ha en lydstrøm telefonen er i stand til å kjøre i sin egen musikkspiller på nrk.no. Iphones egen musikkspiller kan kjøre i bakgrunnen, og dermed kan man se på andre folks Facebook-profiler mens man lytter til radio likevel.

Lokalradio

NRJ, The Voice og Radio1 har alle radioapplikasjoner som er basert på samme system som NRK bruker, altså Liquid Air Labs. Dermed blir funksjoner og grensesnitt så å si identisk på disse applikasjonene. Heller ikke her må man betale for moroa.

Itunes-lenker

NRK Radio

NRK P3

Nrj

Radio1

The Voice

Wimp

Den norske musikktjenesten Wimp er foreløpig ikke tilgjengelig i App Store, men vi har fått teste en versjon av applikasjonen som vil bli tilgjengelig for norske mobilkunder når den blir godkjent. Testen kan leses her.

Les også:

Noe som mangler?

Kommentarfeltet under er selvsagt spesielt godt egnet dersom vi har glemt superapplikasjonen eller bare en applikasjon som er spesielt nyttig for akkurat deg. Kjør debatt!

annonse