Tek.no

Guide

Her er våre 10 Mac-favoritter

Vi har funnet fram de beste og lureste programmene i OS X.

Niklas Plikk
15 Feb 2014 10:30

Fire programmer

I dagens operativssystem er det aller meste på plass allerede fra første øyeblikk. Kalkulator, mediespiller, nettleser, enkel tekstbehandling og bildeprogrammer er alle tilstede.

Både Microsoft og Apple satser for tiden på å både tilby en fullstendig opplevelse for nye brukere ved å ha mange gode innebygde programmer, i tillegg til applikasjonsbutikker for å komplementere de forhåndsinstallerte programmene.

Apps, apps, apps

I Apples nyeste operativsystem, OS X Mavericks, har App Store eksistert i lang tid, og gir brukere et trygt sted for å finne og laste ned nye programmer direkte til datamaskinen. Microsoft har gjort det samme med Windows Store, hvor Windows 8-brukere kan laste ned applikasjoner til startskjermen.

I dette applikasjonsløpet har vi tatt en titt på noen av våre Mac-favoritter, som du kan finne enten på App Store, eller flytende rundt i den store verdensveven.

Alle programmene vi har listet er gratis, men noen finnes også i mer avanserte betalingsversjoner. Merk at flere av applikasjonene også er tilgjengelig for Linux- og Windows-brukere.

Programmene er listet opp i tilfeldig rekkefølge:

Alfred

For å starte hele kavalkaden tar vi først for oss Alfred. Alfred er på mange måter et alternativ til Apples inenbygde søkefunksjon Spotlight, men kan også sees på som en «launcher». Trykk inn en knappekombinasjon, vi bruker cmd+mellomromstasten, og vips dukker Alfred-vinduet opp. Det eneste du trenger å gjøre er å begynne å skrive det du ønsker å åpne, og så trykke «enter» når du finner det du er ute etter.

Vi bruker stadig Chrome, og trenger for eksempel bare å skrive in CH før Alfred foreslår å åpne opp Chrome. Alfred fungerer også for å åpne opp mapper, eller for å søke etter fraser på enten Google, Wikipedia eller Amazon.

Du kan også gjøre ting som å låse datamaskinen ved å skrive "lock", eller ta en omstart ved å skrive "restart". Mulighetene er mange, og Alfred er antageligvis det programmet som pakker det inn på den beste og oversiktlige måten.

Last ned Alfred på Mac App Store

Alternativet

Alfred er en ganske ny aktør på markedet, og er på mange måter lik Quicksilver, som tidligere var det største må-ha-programmet på Macer. Vi endte imidlertid med å overse mange av funksjonene Quicksilver kunne tilby, mens vi koser oss stort sett med alt det Alfred har å tilby. Har du imidlertid lyst på et litt mer avansert alternativ, kan du prøve Quicksilver.

Last ned Quicksilver fra nettstedet deres

Plex

Her på Hardware.no har vi skrevet flere artikler om hvor godt vi liker XBMC, og alle mulighetene det tilbyr for å gjøre maskinen din om til et mediesenter. Plex bygger på samme grunnlag som XBMC og har mye av samme kode, men har satset mer på å lage et helhetlig sluttprodukt som fungerer på tvers av alle dingsene dine.

Programmet er todelt, og består av en mediaserver og selve avspillingsprogrammet.

Mediaserveren installerer du på maskinen din, enten den kjører OS X, Windows eller Linux, og viser den hvor mediafilene dine ligger. Du kan også logge deg på med tjenestens egen "Myplex"-konto, og åpne opp for langt flere muligheter. Med Myplex kan du få tilgang til alle musikk-, film- og videofilene dine fra mediaserveren, direkte til en annen PC, nettbrett eller mobiltelefon med Plex-programmet installert.

Som mediaprogram gjør ikke Plex noe revolusjonerende, men hele pakken er så enkel og intutiv å sette opp, at vi synes flere bør prøve ut dette XBMC-alternativet.

Last ned Plex Media Server og Media Center fra nettside deres.

Hvis du vil ha Plex-innholdet ditt på mobilen kan du laste ned Plex til iOS fra App Store (35 kroner) eller til Android fra Google Play (29 kroner), eller til WP 7 på Marketplace for 35 kroner.

Alternativet:

Hvis Plex ikke er nok, er selvfølgelig selveste XBMC veien å gå. Her får du et langt større utvalg av både tilleggsprogrammer, alternativer på utseendet og funksjoner, men du må også regne med å måtte gjøre litt mer av arbeidet selv. Mens Plex tar deg i hånda og leder deg forsiktig frem gjennom jungelen, må du klare deg mer på egenhånd med XBMC. Akkurat som med Quicksilver anbefaler vi XBMC for deg med litt mer peiling på hva du driver med, og for deg som har lyst på full kontroll fra ende til annen.

Last ned XBMC fra nettstedet deres.

Bootcamp

Tro det eller ei, du kan ikke gjøre alt i OS X. Det betyr imidlertid ikke at du ikke kan gjøre alt på en Mac. Det du må gjøre er å bruke den innebygde Bootcamp-funksjonen i OS X, og installere en Windows-versjon i tillegg på harddisken din, ved siden av OS X-installasjonen.

Du kan til og med velge å starte opp i Windows hver gang du skrur på datamaskinen, i tilfelle du har flere programmer du vil bruke i Windows enn i OS X. Ettersom spillutvalget til OS X fortsatt er ganske labert og det nesten bare er Blizzard som slipper spillene sine parallelt på både Windows og OS X, hopper mange OS X-brukere over i Windows når de vil spille.

Finn best pris på Windows 8 i Prisguide.

Alternativet

Hvis du ikke er ute etter å bruke Macen din som en spillmaskin og ikke er helt fornøyd med OS X, kan du installere en Linux-distribusjon på Macen. Her har du haugevis av alternativer å velge imellom. En av de mest populære Linux-distroene, Ubuntu, ble nylig oppdatert til versjon 12.10, og er et fint utgangspunkt hvis du er ny til Linux-verdenen.

Det er litt vanskeligere å installere Ubuntu på en Mac enn Windows, men følger du Ubuntus retningslinjer og har tunga rett i munnen, bør det gå greit.

Last ned Ubuntu fra nettstedet deres

Bli med over til neste side, så viser vi deg de siste anbefalte programmene »

Denne saken ble første gang publisert i 2013, og er nå tilpasset dagens status.

Les også