Guide

Fem løsninger som lar deg dele den trådløse godlyden med en venn

Noen er åpne for alle merker, noen krever flere hodetelefoner av samme merke. 

Den gang kablede hodetelefoner regjerte var det veldig enkelt å dele musikken din med en venn. Du kjøpte rett og slett en kabelsplitter, og så var det tut og kjør. Det er mildt sagt ikke like enkelt nå som trådløse hodetelefoner blir stadig vanligere.

Så hva gjør du hvis du vil dele sangen du hører på mobilen med en kompis, helt trådløst?

Vi har funnet fem forskjellige måter å gjøre det på, selv om alle varianter krever et eller annet spesifikt produkt. Vi begynner med den aller enkleste.

Samsung Galaxy S8 og S8+ har brukt Bluetooth 5-støtten til å gi mulighet for å sende lyd til to trådløse hodesett samtidig. Funksjonen har de kalt "Dobbel lyd". Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

1. Samsung Galaxy S8 - den aller enkleste metoden

Samsungs siste flaggskip har fått støtte for Bluetooth 5-standarden, som blant annet dobler båndbredden fra forrige generasjons blåtann.

Bluetooth 5 har i seg selv ingen standard for å koble til flere hodetelefoner, men denne har Samsung bygget selv for S8 og S8+.

Fordelen med Samsung-løsningen er at den er uavhengig av merke på hodetelefonene, og du kan koble til nøyaktig hva som helst.

Redaksjonens mobiltester Finn Jarle Kvalheim har brukt funksjonen mye på S8, og sier den fungerer upåklagelig, uten merkbar forskjell i lyden på de to hodetelefonene.

Det er heller ikke utenkelig at flere produsenter vil lage liknende funksjoner for sine telefoner med Bluetooth 5, men det er altså ingen standardfunksjon.

Boses Music Share-funksjon lar deg dele lyden mellom to trådløse Bose-hodetelefoner. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

2. Bose Connect - hvis kompisen din også har Bose-hodetelefoner

Bose aktiverte tidligere i år en funksjon i Connect-appen deres som gjør at du kan bruke to hodetelefoner samtidig. Men i motsetning til Samsung-løsningen virker det her som om hodetelefonene kommuniserer direkte seg imellom.

Det betyr at løsningen kun støtter Boses trådløse hodetelefoner, og det gjør den langt mindre fleksibel om du vil dele med en tilfeldig venn. Samtidig er QC35 sannsynligvis det vanligste hodetelefon-synet ombord på et fly, så helt ubrukelig er funksjonen ikke.

Vi testet med et QC35 og et SoundLink AE2 fra Bose, og funksjonen fungerer akkurat slik den er tiltenkt, uten noen merkbar forskjell i lydgjengivelsen på de to hodesettene på lyd.

Det introduseres imidlertid en liten forsinkelse på begge hodetelefonene når du bruker to hodetelefoner sammen med video. Den er ikke veldig stor, men fortsatt nok til å være merkbar. Sannsynligvis er det også grunnen til at Bose har kalt funksjonen Music Share, ikke Audio Share.

JBL Everest 300 lar deg koble direkte til et annet bluetooth-hodesett via en knapp på siden - uten app.

3. JBL Everest 300 - deler lyden videre fra hodesettet

JBLs Everest 300-sett kommer med en funksjon de kaller ShareMe 2.0, som lar deg dele lyden fra hodesettet ditt med en venn.

Hodesettet har en egen ShareMe-knapp som aktiverer paringsmodusen, og så setter du det andre hodesettet i vanlig paringsmodus. Hold dem nær hverandre, og etter et par sekunder skal de være sammenkoblet.

Da vi testet, fikk vi det ikke til å fungere med Jabra Move, mens Plantronics' nye Backbeat 500 koblet seg til uten problemer. Vi opplevde også at Everest 300 hadde noe problemer med synkroniseringen av lyden mot Netflix på iPhone, mens Backbeat 500 ikke hadde det.

Litt finurlig, all den tid lyden først sendes til Everest 300, og så videre til Backbeat 500 derfra. Sannsynligvis kan det ha noe med AAC-støtten på hodesettene å gjøre, ettersom Backbeat 500 er et nyere sett.

Uansett en kjekk funksjon som også er uavhengig av merke og modell.

Marshalls trådløse hodetelefoner kan alle dele signalet via minijack-tilkobling.

4. Marshall Major II, Mid og Monitor - den analoge løsningen

Alle de trådløse Marshall-hodetelefonene har støtte for å dele lyden sin via den ledige minijack-utgangen på siden.

Det blir dermed ikke trådløs deling, men betyr samtidig at du kan dele med de absolutt aller fleste hodetelefoner solgt de siste 30 årene.

Vi har dessverre ikke testmodellen vår av Major II lenger, men det er ingen grunn til at funksjonen ikke skal fungere som tiltenkt.

Wearhaus Beam lar deg sende signalet videre til andre hodetelefoner av samme merke.

5. Wearhaus Arc og Beam - lar deg seriekoble flere tilsvarende produkter

Kickstarter-barnet Wearhaus gjorde suksess med konseptet Arc Social Headphones, hvor en del av pakken var en funksjon som lot deg dele lyden med andre med samme hodetelefoner.

Nå er de på gang med en ny modell, kalt Beam, med samme funksjonalitet. Wearhaus-teknologien fungerer altså kun med Wearhaus-produkter, men til gjengjeld kan de koble sammen flere enn to, om du noen gang skulle ha behov for det.

Kanskje mest en gimmick, all den tid Wearhaus er et minimerke og det finnes veldig få av disse rundt omkring, men funksjonen er nå likevel der.

Les også
Hørselvern med DAB+ og Bluetooth: Det beste hørselvernet koster halvparten av «Proff»-modellen
annonse