Til hovedinnhold

Slik skrur du av de irriterende varslene i nettleseren

Slik gjør du det i Firefox, Chrome og Safari.

Kanskje noe av det mest irriterende på internett i dag, er at nettsider nærmest insisterer på å ta av tiden vår. Og en av måtene de gjør dette på er ved å spørre oss om vi vil ha nyhetsvarslinger. De siste par årene har dette dukket opp som små dialogbokser, og det beste vi har kunnet gjøre med dem har vært å blokkere for flere spørsmål fra samme side. En generell blokkeringsmulighet har vi ikke hatt før nå.

Techcrunch melder at i siste oppdatering av Mozilla Firefox kan du gå inn i innstillingsmenyen og skru av hele kostebinderiet. Mekanismen for varslingsbehandling er i praksis snudd på hodet; nå hvitlister du noen få nettsteder, mens alt annet ikke får lov til å spørre. Tidligere kunne alt spørre, men du måtte manuelt blokkere de du ikke vil ha varslinger fra fra å spørre igjen.

For å få funksjonen må du ha aller nyeste versjon av Firefox, altså Firefox Quantum 59.0. Den er litt gjemt i nettleserens innstillinger, men når du først finner den kan den være svært nyttig. I hvert fall for de av oss som har blitt lei av å klikke bort disse stadige forespørslene.

Det er viktig å få med at nettsteder som ber deg om å få sende varsler gjennom grafiske dialogbokser rett på siden foreløpig ikke rammes av blokkeringen. Det jobbes med å ta knekken også på disse varslene.

Slik bruker du funksjonen:

  1. Pass på at du har versjon 59.0 av Firefox - trykk på «hamburgerknappen» oppe til høyre i vinduet, velg Hjelp og Om Firefox. Boksen som popper opp sier hvilken versjon du har, og tillater deg å oppdatere.
  2. Hvis du må oppdatere må du også restarte nettleseren etterpå.
  3. Med fersk nettleser installert velger du «Innstillinger» i den samme hamburgermenyen oppe til høyre.
  4. Bla ned til «Tillatelser» og følg pilene i bildet under:

Slik gjør du hvis du bruker Chrome

En tilsvarende funksjon finnes også i Chrome, men den kan være vanskelig å finne frem til også her. Og i motsetning til i Firefox finnes det tilsynelatende ikke en enkel knapperekkefølge å trykke på for å komme til innstillingene. I stedet er det en adresse som må tastes inn i adressefeltet:

  • chrome://settings/content/notifications

Bildet du får opp skal likne på dette:

Hvis du klikker på den øverste bryteren forsvinner forespørselsboksene fra netthverdagen din:

Svært enkelt å fikse i Safari

For Safari er løsningen forholdsvis lett å finne i nettleserinnstillingene. Gå til innstillingsoversikten og bla til fanen «Nettsteder». I menyen som dukker opp skroller du ned til «Varsler», og der er det en hendig knapp som lar deg stoppe varslingsgalloppen.

Siden vi er inne på gode tips til nettleseren:
Slik sikrer du bildene og informasjonen din på nettet »

annonse