Tek.no

Guide Ruternerding - del 1

Et lite tilbakeblikk på Linksys' blå WRT-rutere

– Den deilige blå plasten betyr at dette er en fikleruter.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
18 Feb 2017 12:00

For mange er en ruter en ruter. Spesifikasjoner er ikke så nøye, og så lenge den man fikk fra nettleverandøren gir brukbar tilkobling til datamaskiner og mobiltelefoner er det godt nok.

Når du skal ha ett produkt som representerer hele Internett, er det selvfølgelig en blå Linksys-ruter som får æren.

Men for noen av oss er av og til en ruter noe litt mer. Jeg har alltid hatt litt ekstra til overs for Linksys' blå rutere, som regel med fornavnet WRT. Før var de gjerne blå uansett, men i dag betyr den deilige blå plasten at dette er en real tukleruter.

Linksys EA8500 er den vanlige nettverksboksen min. Den har egenskaper som kan minne om WRT1900AC og WRT3200ACM, men det er i utgangspunktet ikke en ruter man erstatter programvaren på. Jeg har ikke vært i stand . Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Blåfargen spiller på Linksys' gamle klassikerserie WRT54. Ulike modeller av denne har blitt produsert siden 2002. Ruteren symboliserte selveste Internett med stor i i South Park-episoden der de måtte rasjonere nettet, og den har altså rukket å bli femten år. Vil du kjøpe en ny i dag, så kan du det, selv om det siden har kommet til en mengde WiFi-standarder som WRT54-modellene ikke støtter. Ingen burde egentlig kjøpe en ruter som kun støtter opp til G-standard i dag, med mindre man har behov for å tukle litt, da.

Dette er trauste gamle 802.11B/G-rutere. N-standarden eller AC må du se langt etter her. Det samme gjelder 5 GHz, eller for den saks skyld enda nyere 60 GHz-spillopper.

Så hvorfor finnes det en hel kult rundt akkurat disse ruterne?

Kort fortalt skyldes det at de er laget for nerder, tuklere og folk som vil få det maksimale ut av maskinvare som i utgangspunktet er laget for forbrukere. Du trenger ikke en blå Linksys-ruter for å gjøre dette, men har du puslet med dette før, betyr blåfargen kun én ting.

Leter man blant rutere med andre farger er det betydelig mer usikkert hva som er støttet.

Eldst på markedet?

I ren nysgjerrighet spurte jeg redaksjonen om de kom på andre teknoprodukter som hadde holdt ut så lenge på markedet. Jeg ble ikke overfalt av ivrige svar eller lister over like gamle produkter.

Koss PortaPro har beholdt samme design siden lanseringen i 1984.
Espen Irwing Swang

Her er noen av forslagene:

  • Floppydiskstasjonen
  • CD-drevet
  • Koss PortaPro
  • Mikrofonen Blue Yeti

I tillegg ble det nevnt at Commodore 64 holdt det gående i tolv år da den var på markedet. I Brasil holder folk seg fortsatt med Sega Megadrive-maskiner, selv om det ikke helt er de samme maskinene som vi husker her på berget. Etter et lite Google-søk fant jeg ut at Hewlett-Packard trekker frem deres 12C-kalkulator fra 1981 som den eldste gadgeten som fortsatt er i produksjon. Kanskje finnes enda eldre produkter også.

WRT1200AC er den rimeligste av de mer oppdaterte blå WRT-modellene. Den koster drøyt 1200 kroner.
Linksys

Vi kan altså slå fast at WRT54GL ikke er eldst av teknotingene som er på markedet, men vi skal altså lete ganske godt før vi finner enkelteksempler. Og det er langt mellom eksemplene som faktisk har et printkort og et brikkesett på innsiden. Slike har en tendens til å bli utdatert. Og WRT54GL er veldig utdatert, så hvorfor kjøper folk den?

En rimelig måte å prøve noe nytt?

Antakeligvis dreier det seg om hobbyfiklere som vil prøve noe nytt. Du får kjøpt en kliss ny WRT54GL for rundt 500 kroner i dag. Det samme som jeg ved et par anledninger har betalt for min. Det er ikke gratis, men det er heller ikke voldsomt dyrt. Spesielt ikke om man bare vil prøve ut en av de alternative ruterprogramvarene som finnes.

Mye av funksjonaliteten er lik, enten boksen du kjører programvaren på koster 500 eller 3000 kroner. Og historisk har funksjonaliteten i DD-WRT alltid vært milevis foran den du har funnet i boksen i utgangspunktet. Den har ligget nærmere det du har funnet i profesjonelt utstyr, til vesentlig høyere priser.

Med DD-WRT blir ruteren til en fullverdig, om enn ikke spesielt rask, Linux-maskin. På den kan du for eksempel sette opp din egen e-postserver, om du vil. Kanskje vil du servere noen svært enkle nettsider uten å leie server på nettet. Å sette opp automasjonsprogramvare i kombinasjon med en Tellstick eller annet utstyr kan og være et alterntiv, og historisk har det ikke vært helt uvanlig å legge inn en Torrent-klient heller.

sitat"Ingen vanlige nettbrukere burde kjøpe WRT54GL i 2017"

Kanskje er det også noen som kjøper denne boksen fordi den bare ser ut som prototypen på en ruter, og ikke koster altfor mye penger. I så fall finnes det vesentlig bedre valg for kronene man bruker. Ingen vanlige nettbrukere burde kjøpe WRT54GL i 2017.

Det finnes en rekke rutere som er proppfulle av nyere standarder til lavere priser. Begynner du å krype opp mot tusenlappen begynner du også å støte på de nyeste standardene.

Linksys, Cisco og Belkin

WRT3200ACM er navnet på Linksys toppmodell i WRT-serien. Den støtter bruk med DD-WRT, men siden den har et forholdsvis nytt brikkesett er det ikke alle de gamle triksene som er like enkle å få til.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I dag er det Belkin som eier Linksys. Selskapet har som regel hatt tilbehør til PC-er og mobiler som sin hovedgesjeft. Da første WRT54G ble sluppet var Linksys såvidt sitt eget selskap, men ble kort tid senere kjøpt av nettverksgiganten Cisco som altså holdt på underbruket til Belkin tok over i 2013.

For tiden har vi hatt en av Linksys' arvtagere inne til test. WRT3200ACM heter den. Noe av det første Belkin gjorde da de tok over bruket fra Cisco for fire år siden var å slippe WRT1900AC tidlig i 2014. Igjen skulle entusiastene nås, og en stund etter ble det klart at Linksys og gjengen bak DD-WRT hadde etablert et samarbeid som skulle holde rutere og programvare noenlunde kompatible med hverandre.

Det til tross virker det som om Belkin og Linksys lover litt mye når de skryter av både DD-WRT og OpenWRT på esken til WRT3200ACM.

Ikke fullt så åpent som før

Her er en slags liste over de viktigste alternative programvarene for hjemmerutere slik situasjonen var i årtusenets første tiår:

De to som har overlevd er uthevet, og av dem er det kun DD-WRT som virker å være et prosjekt som fortsatt holder dampen oppe. Et nyere prosjekt har kommet til, og bærer navnet LEDE Project, og i tillegg har du mindre, mer spesialiserte prosjekter så som Asuswrt-Merlin for Asus' rutere.

LEDE og DD-WRT støtter eksplisitt denne ruteren i maskinvareoversikten, mens OpenWRT slapp sin siste versjon for straks ett år siden. Den siste Linksys-ruteren som ser ut til å være støttet er WRT1900AC, altså den gamle toppmodellen i WRT-serien. Man kan mistenke at den også vil virke på denne nye ruteren, men det er generelt en veldig dårlig idé å tråkke utenom prosjektenes egne instruksjoner om hva koden passer til.

Det er verdt å ta med at DD-WRT-gjengen ser ut til å aktivt jobbe med den, og Beta-støtte for ruteren dukket opp på senhøsten i fjor. Foreløpig ligger det imidlertid ikke ferdige utgaver av programvaren ute for ruteren. Med andre ord kan det hende du bør holde på kortet ditt litt til, eller gå for en annen modell hvis du ønsker en ruter som kan gi deg full tuklefrihet.

I neste artikkel skal vi se på hvordan DD-WRT installeres og settes opp på denne blå dingsen. Og prøve å finne ut av hvorfor jeg har trådløst nett uten at ruterlampene lyser ...

Les alle testene våre av nettverksrutere og tilbehør på temasiden »

annonse

Les også